Παναθηναϊκός ΑμεΑ: «Μέσω του Ινστιτούτου δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που εντοπίζουμε»

Διαβάστε όσα είπε στην «ΠΡΑΣΙΝΗ» ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας του Παναθηναϊκού ΑμεΑ και ψυχολόγος του Παναθηναϊκού ΑΟ, Δημήτρης Πετρούνιας

Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των κωφών ή βαρήκοων αθλητών για μάσκες που να τους προστατεύουν από τον κορονοϊό, αλλά παράλληλα να μην εμποδίζεται η χειλεανάγνωση, το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας του Παναθηναϊκού ΑμεΑ σε συνεργασία με την PTA rehab δημιούργησε την πρώτη μάσκα με αντιθαμβωτική διαφάνεια Παγκοσμίως, που δημιουργήθηκε με τεχνολογία 3D printing-

Η «Πράσινη» επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας του Παναθηναϊκού ΑμεΑ και ψυχολόγο του Παναθηναϊκού ΑΟ, Δημήτρη Πετρούνια για το πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα και πως φτάσαμε στην υλοποίησή της.

Για πείτε μας πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα για τη δημιουργία της ειδικής μάσκας για κωφούς και βαρήκοους;
«Με το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας στο τμήμα ΑμεΑ έχουμε μπει πλέον εδώ και μήνες σε ρυθμούς καθημερινής έρευνας για την υλοποίηση καινοτομιών. Το τελευταίο εγχείρημα προέκυψε… τυχαία και βασιζόμενο στην παρατήρηση. Πριν ένα μήνα ένας ολιγόλεπτος περίπατος αποφόρτισης με έφερε σε επαφή με κωφό άτομο, το οποίο δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με υπάλληλο κατά την προσπάθεια αγοράς είδους πρώτης ανάγκης. Η στεναχώρια και η αγανάκτισή του ήταν έκδηλη. Η επαφή μου όλα αυτά τα χρόνια με αθλητές ΑμεΑ με έμαθε να τους παρατηρώ ενεργοποιώντας την ενσυναίσθηση και μέσω του Ινστιτούτου να προσπαθώ να δίνω λύσεις. Κατά αυτό τον τρόπο γεννήθηκε και η ιδέα αυτής της καινοτόμας μάσκας».

Ποιοι ήταν αυτοί που βοήθησαν και συνετέλεσαν στην υλοποίησή της ιδέας αυτής;
«Επιστρέφοντας σπίτι είχα ήδη σκεφτεί το πως θα έπρεπε να σχεδιαστεί περίπου η μάσκα, αφού εντόπισα πως η δυσκολία υφίσταται στην οπτική επαφή του κωφού ατόμου με το στόμα του συνομιλητή του (χειλεανάγνωση). Επικοινώνησα με τον Αγησίλαο Κυριαζή που είναι σχεδιαστής της PTA και κάνει 3D εκτυπώσεις και κάπου εκεί ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας.

Οι συνεργάτες μας πια της PTA rehab -Αγησίλαος και Μάρκος Κυριαζής- ξεκίνησαν από το μηδέν το σχεδιασμό, την αναζήτηση υλικών και τη τελική συναρμολόγηση κι εκτύπωση. Έγιναν αρκετές δοκιμές μέχρι να καταλήξουμε στη τελική μορφή.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω θερμά την Ολυμπιονική κωφών στο Ταεκβοντό, Δήμητρα Πασχάλη, που μας εξήγησε πως να αποφύγουμε αστοχίες, αλλά και τον Σύλλογο Ανθρώπων Σκπ Αυτοάνοσα ΑμεA Και Φίλων Αυτών Το Στεκι – Steki για την γενικότερη συναισθηματική υποστήριξη».

Πηγή: www.leoforos.gr/

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Έντερο: Ποια διατροφή είναι το καλύτερο «φάρμακο»;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή για το ευερέθιστο έντερο. Σχεδόν…

2 ημέρες πριν

Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική…

2 ημέρες πριν

Δικτύωση ΚΔΗΦ-ΑμεΑ με το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ της Ν. Ιωνίας

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης των κοινωνικών φορέων και δομών του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκε η διασύνδεση της Κοινωνικού Λειτουργού του Κέντρου…

2 ημέρες πριν

Νόσος Πάρκινσον: Πειραματική θεραπεία βελτιώνει τα κινητικά συμπτώματα

Ένα πειραματικό μονοκλωνικό αντίσωμα ξεχώρισε για τη θεραπευτική του επίδραση σε ασθενείς με ταχεία εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον Στην επιδείνωση…

3 ημέρες πριν

EE: Θεσπίζεται η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας για ΑμεΑ- Ίση πρόσβαση σε προνομιακούς όρους

Δόθηκε το τελικό «πράσινο φως» από την ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης για ΑμεΑ.…

4 ημέρες πριν

Πώς να διώξετε την αφρικανική σκόνη από τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες

H αφρικανική σκόνη γέμισε το περιβάλλον και τα σωθικά μας. Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό…

4 ημέρες πριν