Ραντεβού για εμβόλιο CoViD-19: Συνοπτικά τι θα συναντήσετε και τι να περιμένετε μετά το εμβόλιο

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες κάνουν καθημερινά το εμβόλιο κατά της COVID-19. Αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό νέο της τελευταίας χρονιάς. Ερχόμαστε κάθε μέρα πιο κοντά στην “Ελευθερία”, την ανοσία της αγέλης και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Είναι όμως πάρα πολλοί που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο COVID-19. Το ραντεβού τους πλησιάζει και ίσως έχουν απορίες σχετικά με το τι θα τους συμβεί κατά τον εμβολιασμό, αλλά και τι να περιμένουν τις επόμενες από αυτόν ημέρες.

Ραντεβού για το εμβόλιο COVID-19: Τι θα συναντήσετε

Πρώτα απ’ όλα θα έχετε λάβει αρκετές ειδοποιήσεις στο κινητό σας τηλέφωνο και στο email σας, που θα σας υπενθυμίζουν την ημέρα, ώρα και τοποθεσία για τον εμβολιασμό σας.

Πριν ξεκινήσετε από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας:

  • Αστυνομική ταυτότητα
  • ΑΜΚΑ
  • Επιβεβαίωση του ραντεβού (σε εκτύπωση ή στο κινητό σας τηλέφωνο)

Φροντίστε να φτάσετε πριν την ώρα του ραντεβού. Αν καθυστερήσετε θα ταλαιπωρηθείτε περισσότερο. Είναι πιθανό, ανάλογα με το εμβολιαστικό σας κέντρο, να σας ζητηθεί στην είσοδο να συμπληρώσετε μια φόρμα με:

  • Το όνομά σας
  • Τον ΑΜΚΑ σας
  • Απλές απαντήσεις ΝΑΙ/ΟΧΙ σε τυπικές ερωτήσεις (π.χ. αν είχατε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, αν έχετε αλλεργίες κ.α.)

Ο καθ’ αυτός εμβολιασμός είναι μια σύντομη διαδικασία. Μόλις κάνετε το εμβόλιο, συγκεντρωθείτε καλά στα όσα θα σας πει ο γιατρός. Θα σας μιλήσει για τα πιθανά συμπτώματα που ίσως νιώσετε, ανάλογα και με το εμβόλιο που κάνατε (π.χ. το εμβόλιο της AstraZeneca συνοδεύεται με εξειδικευμένες συμβουλές σχετικά με τα σημάδια θρόμβωσης, όσο μικρή και αν είναι αυτή η πιθανότητα).

Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον γιατρό ό,τι σας απασχολεί. Είναι καλύτερα να λύσετε οποιαδήποτε απορία σας επιτόπου από τον καθ’ ύλην αρμόδιο επαγγελματία υγείας, παρά να βγάλετε συμπεράσματα ρωτώντας φίλους και γνωστούς.

Εμβόλιο COVID-19: Τι να περιμένετε μετά το εμβόλιο

Αρχικά, μόλις κάνετε το εμβόλιο, θα σας ζητηθεί να περιμένετε εκεί για τουλάχιστον 15-20 λεπτά. Αυτό συμβαίνει για να βεβαιωθούν οι γιατροί ότι δεν θα εκδηλώσετε κάποια αλλεργική παρενέργεια στο εμβόλιο. Αν τυχόν συμβεί αυτό, υπάρχουν πρωτόκολλα που θα εφαρμόσουν άμεσα οι γιατροί και θα είστε απόλυτα ασφαλείς.

Τις πρώτες ώρες/μέρες μετά το εμβόλιο, είναι πιθανό:

  • Να έχετε πόνο στο σημείο και γενικά στο χέρι που κάνατε την ένεση
  • Να αναπτύξετε δέκατα πυρετού
  • Να εκδηλώσετε άλλα γριπώδη συμπτώματα (κόπωση, αδιαθεσία, κρυάδες κλπ)

Τις πρώτες 2-3 εβδομάδες μετά το εμβόλιο πρέπει να προσέχετε τις επαφές σας, διότι ΔΕΝ θα έχετε ακόμα ανοσία έναντι του κορονοϊού. Η ανοσία θα “χτιστεί” σταδιακά. Ανάλογα με το εμβόλιο που κάνατε, θα φτάσει σε επίπεδα άνω του 70% σε γενικές γραμμές μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες. Μετά και από τη 2η δόση αυτό το ποσοστό ανοσίας θα ξεπεράσει το 95%.

Εμβόλιο COVID-19: Η περίπτωση του AstraZeneca

Αν κάνετε το εμβόλιο της AstraZeneca, ο γιατρός που θα σας το χορηγήσει θα σας αναλύσει όλα τα σημάδια που πρέπει να έχετε στον νου σας, σχετικά με την πολύ μικρή πιθανότητα θρόμβωσης στο αίμα.

Για τις 3 εβδομάδες μετά το εμβόλιο AstraZeneca, να προσέχετε τα ακόλουθα:

  • Δύσπνοια
  • Άλγος (πόνος) στο θώρακα
  • Οίδημα (πρήξιμο) στα κάτω άκρα
  • Κοιλιακό άλγος
  • Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) που δεν υποχωρεί
  • Θάμβος οράσεως (θολή όραση)
  • Πετέχειες (μικρές κόκκινες κηλίδες) στο δέρμα

Προσοχή: Αν διαπιστώσετε κάποιο ή κάποια από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας ή πηγαίνετε σε ένα νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.

Πηγές: gov.ukhealth.clevelandclinic.orgcdc.goveae.gr, iatropedia.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

4 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

4 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

4 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

4 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

4 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

4 ημέρες πριν