Σαρακοστή: Η αρρώστια που «ανθεί» την περίοδο της νηστείας

Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023. Την περίοδο αυτή, ωστόσο, αυξάνονται κατακόρυφα τα κρούσματα μιας νόσου. Αυτές είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Όσοι επιλέγουν από σήμερα (ή και αργότερα) να νηστέψουν, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής – τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.

Κανόνες για την ασφάλειά σας

Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.

Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.

Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

Για το μαγείρεμα της ψίχας:

  • βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
  • τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
  • ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
  • ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής:

α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και

β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.

Προσοχή!

Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια.

Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου.

Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Πηγή: dikaiologitika.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

2 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

2 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

2 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

2 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

3 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

3 ημέρες πριν