Κατηγορίες: Υγεια

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει την οξεία νεφρική βλάβη έως 48 ώρες προτού αυτή συμβεί

Πρόκειται για μία επαναστατική μέθοδο που ανέπτυξαν ερευνητές της βρετανικής DeepMind, θυγατρικής εταιρείας της Google

Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ερευνητές της βρετανικής DeepMind, θυγατρικής εταιρείας της Google, είναι σε θέση για πρώτη φορά να κάνει πρόβλεψη μιας επερχόμενης οξείας νεφρικής βλάβης έως και 48 ώρες προτού αυτή συμβεί. Η νέα μέθοδος θα βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των ασθενών που κινδυνεύουν με ταχεία επιδείνωση της υγείας τους λόγω αιφνίδιας νεφρικής δυσλειτουργίας.

Η οξεία νεφρική βλάβη, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, εμφανίζεται σε πολλούς ασθενείς εισηγμένους στα νοσοκομεία. Περίπου ένας στους δέκα θανάτους σε νοσοκομείο αποδίδεται στην αποτυχία να εντοπισθούν γρήγορα οι ασθενείς που κινδυνεύουν με ξαφνική έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας τους.

Η έγκαιρη προειδοποίηση θα επιτρέψει την έναρξη της θεραπείας, προτού η βλάβη των νεφρών καταστεί μη αναστρέψιμη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έως το 30% των περιστατικών θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν ο γιατρός παρέμβει έγκαιρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζόζεφ Λέντσαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέπτυξαν ένα σύστημα «βαθιάς» μάθησης, που αξιολογεί τους παράγοντες κινδύνου κάθε ασθενούς και εκτιμά την πιθανότητα να υποστούν οξεία νεφρική βλάβη μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Το σύστημα έχει ποσοστό επιτυχίας περίπου 56% (λίγο πάνω από τα μισά περιστατικά) στην πρόγνωση των επεισοδίων οξείας νεφρικής βλάβης μέσα στο επόμενο διήμερο, ενώ η ακρίβεια του ανεβαίνει στο 90% (εννέα περιστατικά στα δέκα), όσον αφορά τον εντοπισμό των ανθρώπων με απότομη σοβαρή επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας τους, οι οποίοι θα χρειασθούν θεραπεία με αιμοκάθαρση.

Το σύστημα έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, καθώς προς το παρόν εμφανίζει αρκετά ψευδώς θετικά αποτελέσματα (προειδοποιεί για οξέα νεφρικά επεισόδια που δεν θα συμβούν), ιδίως σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρική βλάβη.

Οι ερευνητές της DeepMind θεωρούν ότι το «έξυπνο» σύστημα τους μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να κάνει προγνώσεις και άλλων ασθενειών και περιστατικών ξαφνικής επιδείνωσης της υγείας, όπως π.χ. στην περίπτωση της εμφάνισης σήψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , real.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

2 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

2 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

2 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

2 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

3 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

3 ημέρες πριν