Η ονομασία της μελιτζάνας προέρχεται από παραλλαγή της λατινικής της ονομασίας, melongena. Με αλλαγή του «g» σε «z» προέκυψε στα Ιταλικά η λέξη «melanzan» και στα Ελληνικά πέρασε ως «μελιτζάνα».
Μετά την ετυμολογική έρευνα, ακολουθεί και η… εργαστηριακή, σύμφωνα με την οποία το λαχανικό έχει ισχυρή αντιοξιδωτική δράση εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε ανθοκυανίνες (υπάρχουν στον φλοιό της μελιτζάνας), που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών.
Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη B-6. Πιο συγκεκριμένα, μια μερίδα της προσφέρει το 10% των αναγκών σε ίνες, 5% κάλιο, 3% βιταμίνη C, 5% Β-6, 1% σίδηρο και 2% μαγνήσιο.
Τέλος, όσο λιγότερο μαγειρεύεται η μελιτζάνα, τόσο περισσότερο διατηρεί τα θρεπτικά της συστατικά.
Τα βασικά χαρακτηριστικά
Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, καθώς περιέχει 13 φαινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι ωφέλιμες για την υγεία μας και έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Είναι πλούσια σε μαγνήσιο και βιταμίνες, κάτι που της προσδίδει καρδιοπροστατευτικό ρόλο. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες βοηθά στην υγεία της καρδιάς.
Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στην εξωτερική μωβ στοιβάδα της μελιτζάνας παρουσιάζουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες, αφού εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων και την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων.
Εργαστηριακές αναλύσεις των φαινολικών ενώσεων στη μελιτζάνα αποκαλύπτουν ότι το λαχανικό περιέχει σημαντικές ποσότητες χλωρογενικού οξέος, το οποίο χρησιμεύει ως αντιμικροβιακός, αντιικός και αντικαρκινικός παράγοντας.
Οι μελιτζάνες περιέχουν πολύ νερό (93%), κάτι που τις κάνει απαραίτητη τροφή κατά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, ενώ ωφελεί και στην καλή ουροποιητική λειτουργία. Εξαιρετικά ευεργετικό είναι και το νερό της μελιτζάνας (μετά το βρασμό της), το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και χλωρογενικό οξύ, πολλοί όμως αγνοούν τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Ένα μέρος των ωφελειών του εξηγείται από τις διουρητικές και τις καθαριστικές ιδιότητες της μελιτζάνας, που συμβάλλουν στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα, προάγοντας την απώλεια βάρους.
Οι θεραπευτικές της ιδιότητες
Αξίζει λοιπόν να βάλουμε στη διατροφή μας αυτό το μοναδικό λαχανικό. Αν και συγγενεύει στενά με την πατάτα και αναπτύσσεται παρόμοια με την ντομάτα, περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση νασουνίνης, ασβεστίου και καλίου, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της «βασίλισσας των λαχανικών».
Πηγή: ygeiamou.gr
Στοχευμένες δράσεις φιλοξενίας για την προώθηση του κρητικού τουρισμού. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής για το 2024 η Διεύθυνση…
Άτομα με αυτισμό και ψυχικές νόσους μυούνται στα μυστικά της τεχνητής νοημοσύνης. Σε ένα από τα κτίρια του Εθνικού Κέντρου…
Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ξιφασκία με τον Παναθηναϊκό ΑμεΑ η Πένυ Σκάρου. Η δημοφιλής τραγουδοποιός, η οποία πριν από μερικά χρόνια έχασε το πόδι της έπειτα από τροχαίο με εγκατάλειψη, απέδειξε…
Περισσότερα απο 140€ εκ. στα προγράμματα που απευθύνονται στα ΑμεΑ, τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη Σε συνέντευξή…
Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…
Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…