Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό αλλά η υποχρέωση κάλυψης των ασφαλισμένων υποχρέωση της Πολιτείας

Η οικονομική κρίση εξορθολόγησε τις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα αλλά συνέχισε να τραβάει το σχοινί μέχρι που το έσπασε. Κι ενώ όλοι δεχτήκαμε με ανακούφιση το γεγονός ότι η Φαρμακοβιομηχανία υποχρεώθηκε σε μεγάλες μειώσεις τιμών και υποχρεωτικές εκπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ (rebate) μην αποσύροντας από την χώρα κανένα φάρμακο, καλούμαστε τώρα να δούμε την επόμενη μέρα με νηφαλιότητα…

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που καλούνται να διαχειριστούν είναι το αδιανόητο παγκοσμίως μέτρο του clawback. Ένα μέτρο που υιοθέτησε μέσα στην κρίση κυβέρνηση της ΝΔ, δεν κατάφερε να καταργήσει όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να συντηρεί πάλι μια κυβέρνηση ΝΔ.

Τι επιβάλλει το clawback στη Φαρμακοβιομηχανία;

Να δεχτεί κάθε χρόνο ένα μονομερώς και χωρίς στοιχεία, κλειστό προϋπολογισμό για τα φάρμακα, ο οποίος είναι σίγουρο ότι δεν θα φτάσει για τις θεραπείες όλων των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ.

Κι όταν τελικά δεν φτάσει, τότε την υπέρβαση την πληρώνουν οι ίδιες επιχειρήσεις που τελικά επιστρέφουν περί το 40% των κερδών τους.

Η κατάσταση δε, κάθε χρόνο αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται, με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιοχανίας (ΠΕΦ), δηλαδή οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, και τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) δηλαδή τις πολυεθνικές ελληνικές και ξένες, να έχουν τα δικά τους προβλήματα να αντιμετωπίσουν…

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εν καιρώ πανδημίας κάλυψε τις ανάγκες της χώρας παρά την υπερβολικά υψηλή φορολόγηση, τα clawback και rebate, αλλά και την άρνηση του κλάδου να απολύσει έστω κι έναν από τους χιλιάδες εξειδικευμένους εργαζόμενους, ή να περιορίσει τις εξαγωγές σε σχεδόν 150 χώρες, να υποστηρίζει τους ανασφάλιστους, ή να αλλάξει τα σχέδια για επενδύσεις ύψους 600 με 700 εκατ. ευρώ την επόμενη 4ετία.

«Θέλουμε μόνιμα και διαρθρωτικά μέτρα του clawback όχι επιμερισμό. Τώρα είναι η ώρα για παραγωγική ανασυγκρότηση του κλάδου, με όρους υγιούς ανάπτυξης, καινοτομίας, εξωστρέφειας».

Αυτό ανέφεραν μεταξύ άλλων σε διαδικτυακή συνέντευξη Tύπου όπου παρουσιάστηκε η μελέτη «Η Φαρμακευτική Βιομηχανία στην Ελλάδα. Όροι και προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή δυναμική» από τους: Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ, Καθηγητή ΟΠΑ, Άγγελο Τσακανίκα, Επιστημονικό Σύμβουλο ΙΟΒΕ, Αναπληρωτή Καθηγητής ΕΜΠ, Θεόδωρο Τρύφων, Πρόεδρο της ΠΕΦ.

Ο κ. Τρύφων, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ελάφρυνση στα φάρμακα για τους ανασφάλιστους και στα εμβόλια.

Οι στρεβλώσεις είπε ο κ. Τρύφων, οδήγησαν σε 70% υπερφορολόγηση.

Την ίδια ώρα ο ΣΦΕΕ δίνει τον δικό του αγώνα να πείσει ότι οι πολυεθνικές στην Ελλάδα δεν μπορούν να κάνουν εδώ και χρόνια να κάνουν επιχειρηματικά πλάνα ούτε για την επόμενη χρονιά…

Στο πλαίσιο αυτό, υπόμνημα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, κατέθεσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Η πρωτοβουλία έγινε με αφορμή συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 33) νέου νομοσχεδίου που προβλέπει την ανακατανομή του clawback εξαιρώντας τα γενόσημα και τα off-patent φάρμακα από τον υπολογισμό.

Όπως επισημαίνουν από τον ΣΦΕΕ, το clawback που πλήρωσε η φαρμακευτική βιομηχανία έχει ξεπεράσει το 1,2 δισ. Ευρώ το 2019 και η υπέρβαση αυτή αυξήθηκε κατά 28% το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του αντίστοιχου περσινού.

Αν η υπέρβαση της δαπάνης συνεχιστεί, εκτιμάται ότι το clawback για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ για το 2020, όταν το 2019 διαμορφώθηκε στα 786,5 εκατ. ευρώ. «Η ανεξέλεγκτη αυτή αύξηση του clawback αποδεικνύεται καταστροφική για τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων και τη διατήρηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας» τονίζει.

«Και ενώ ήδη συνεχίζει να υφίσταται η στρέβλωση από τα υπέρογκα ποσά clawback, κατατίθεται διάταξη (άρθρο 33) η οποία αναθεωρεί τον τρόπο υπολογισμού του Clawback εξαιρώντας ταυτόχρονα τα γενόσημα και off-patent φάρμακα από τον υπολογισμό του τμήματος ανάπτυξης του Clawback. Καλείται δηλαδή η Πολιτεία να ψηφίσει μια ακόμα στρέβλωση» αναφέρουν στο υπόμνημα.

Πηγή: ieidiseis.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Επίσκεψη του Γυμνασίου Τήνου στο Σωματείο ΑμεΑ Τήνου

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, τα 4 τμήματα της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Τήνου, επισκέφθηκαν το Σωματείο ΑμεΑ Τήνου, στο…

10 ώρες πριν

Αθήνα: Δωρεάν προγράμματα κολύμβησης ειδικής φυσικής αγωγής για ΑμεΑ στα δημοτικά κολυμβητήρια

Τη δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες με αναπηρία να συμμετέχουν στα δωρεάν προγράμματα κολύμβησης ειδικής φυσικής αγωγής, που υλοποιούνται μέσω…

10 ώρες πριν

Λαμία: Εκδήλωση έναρξης της 3ης Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για Άτομα με Αναπηρία με κεντρική ομιλήτρια την Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη

Από την Λαμία ξεκίνησαν την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 οι δράσεις της «3ης Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για Άτομα με Αναπηρία», με σύνθημα:…

11 ώρες πριν

ΦΣΘ: Self test για καρκίνο παχέος εντέρου, δωρεάν από Ιούνιο, με αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά

Οι νέες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης σοβαρών νόσων που θα παρέχονται μέσω των φαρμακείων παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου…

1 ημέρα πριν

Το μεγάλο ζήτημα της προσβασιμότητας ΑμεΑ και στον Τουρισμό

Tο «μότο» του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κυριάκου Κώτσογλου είναι «Κρήτη Παντού!». Κι αυτό γιατί πιστεύει ακράδαντα πως μπορεί το νησί να…

1 ημέρα πριν

Εγγραφο Πιερρακάκη σε ιδιωτικά σχολεία για φοίτηση μαθητών ΑμεΑ-άδειες ανατροφής-αναφορές σχολικής βίας

Εγγραφο Πιερρακάκη σε ιδιωτικά σχολεία για φοίτηση μαθητών ΑμεΑ-άδειες ανατροφής τέκνου- αναφορών ενδοσχολικής βίας μέσω της Ειδικής Ψηφιακής Πλατφόρμας. Εγγραφο…

1 ημέρα πριν