Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε ότι η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που προκαλεί το αίσθημα της ευφορίας, γι’ αυτό χαρακτηρίζεται και ορμόνη της ευφορίας. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί τα αισθήματα απόλαυσης και θετικής διάθεσης, γι’ αυτό και αποκαλείται επίσης ορμόνη της απόλαυσης.
Στον οργανισμό μας η σεροτονίνη μετατρέπεται σε μελατονίνη, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού και εξασφαλίζει την ποιότητα του ύπνου.
Εκείνο που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι πίσω από τον σχηματισμό της σεροτονίνης κρύβονται 8 αμινοξέα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η τρυπτοφάνη. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μάλιστα, η τρυπτοφάνη φαίνεται ότι έχει και αναλγητική δράση σε μυοσκελετικούς πόνους, επειδή μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων β-ενδορφίνης.
Χάρη σε αυτές τις δράσεις και ιδιότητες, η τρυπτοφάνη, που οδηγεί στη σύνθεση της σεροτονίνης κι εκείνη ακολούθως στον σχηματισμό μελατονίνης, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση των καταθλιπτικών συναισθημάτων και στη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν από μια κακή ποιότητα ύπνου. Μειώνει επίσης τις ημικρανίες και βοηθάει στη ρύθμιση μιας καλής ψυχικής διάθεσης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, μειωμένα επίπεδα τρυπτοφάνης και ακολούθως σεροτονίνης έχουν συσχετιστεί με αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων. Καθώς η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει την τάση για τσιμπολογήματα, η τρυπτοφάνη συνδέεται και με τη μείωση των βουλιμικών επεισοδίων.
Για την πιο αποτελεσματική σύνθεση της σεροτονίνης με τη βοήθεια της τρυπτοφάνης, χρήσιμο είναι να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες στο συγκεκριμένο αμινοξύ. Τέτοια είναι τα:
Φυσικά, υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής, είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε ότι ειδικά το συγκεκριμένο αμινοξύ απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό μέσω των τροφών και είναι σίγουρα σκοπιμότερο να αυξήσετε την πρόσληψη αυτών των τροφών, από το να καταφύγετε βεβιασμένα σε κάποιο συμπλήρωμα και μάλιστα χωρίς τη γνώμη ενός γιατρού.
Άλλες τροφές που συμβάλλουν στη σύνθεση σεροτονίνης και μελατονίνης είναι τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τα βύσσινα, ο ανανάς και τα καρύδια.
«Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για να τεκμηριωθούν απόλυτα οι σχέσεις μεταξύ διατροφής και πνευματικής ισορροπίας, τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι ορισμένες δίαιτες μπορεί σαφέστατα να υποστηρίξουν την ψυχική μας υγεία, κυρίως για πολλές από τις συχνότερα εμφανιζόμενες ψυχοσωματικές διαταραχές. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Μεσογειακή Διατροφή για την κατάθλιψη και μια διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη, αλκοόλ και καφεΐνη για την καταπολέμηση του άγχους», σχολιάζουν οι συγγραφείς του βιβλίου Τροφογνωσία @ Ευεξία (εκδ. Τσότρας) Κώστας Σφλώμος και Δήμητρα Χούχουλα, ομότιμος καθηγητής και αναπληρώτρια καθηγήτρια αντίστοιχα της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Το βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε, αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εργαλείο με όλη την επικαιροποιημένη γνώση σχετικά με τη διατροφή, που απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες υγείας. Η απλουστευμένη όμως προσέγγιση των θεμάτων του το κάνει κατανοητό και πολύ χρήσιμο για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίζουν την προληπτική και «φαρμακευτική» δράση της τροφής στην υγεία μας.
Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις Τσότρα
Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…
Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…
«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…
Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…
Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…