Κατηγορίες: Νέα Υγεια

Το φυσικό αντικαταθλιπτικό που λέγεται Τρυπτοφάνη

Ένα αμινοξύ που συμβάλλει στον σχηματισμό της ορμόνης της ευφορίας, της περίφημης σεροτονίνης, μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Μάθαμε πού βρίσκεται η τρυπτοφάνη ξεφυλλίζοντας ένα καινούργιο βιβλίο, που μας εισάγει στον κόσμο των «τροφοφαρμάκων».

Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε ότι η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που προκαλεί το αίσθημα της ευφορίας, γι’ αυτό χαρακτηρίζεται και ορμόνη της ευφορίας. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί τα αισθήματα απόλαυσης και θετικής διάθεσης, γι’ αυτό και αποκαλείται επίσης ορμόνη της απόλαυσης.

Στον οργανισμό μας η σεροτονίνη μετατρέπεται σε μελατονίνη, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού και εξασφαλίζει την ποιότητα του ύπνου.

Τι κάνει η τρυπτοφάνη

Εκείνο που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι πίσω από τον σχηματισμό της σεροτονίνης κρύβονται 8 αμινοξέα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η τρυπτοφάνη. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μάλιστα, η τρυπτοφάνη φαίνεται ότι έχει και αναλγητική δράση σε μυοσκελετικούς πόνους, επειδή μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων β-ενδορφίνης

Χάρη σε αυτές τις δράσεις και ιδιότητες, η τρυπτοφάνη, που οδηγεί στη σύνθεση της σεροτονίνης κι εκείνη ακολούθως στον σχηματισμό μελατονίνης, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση των καταθλιπτικών συναισθημάτων και στη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν από μια κακή ποιότητα ύπνου. Μειώνει επίσης τις ημικρανίες και βοηθάει στη ρύθμιση μιας καλής ψυχικής διάθεσης.

Unsplash Nadeykina Evgeniya

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, μειωμένα επίπεδα τρυπτοφάνης και ακολούθως σεροτονίνης έχουν συσχετιστεί με αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων. Καθώς η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει την τάση για τσιμπολογήματα, η τρυπτοφάνη συνδέεται και με τη μείωση των βουλιμικών επεισοδίων.

Ποιες τροφές περιέχουν τρυπτοφάνη

Για την πιο αποτελεσματική σύνθεση της σεροτονίνης με τη βοήθεια της τρυπτοφάνης, χρήσιμο είναι να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες στο συγκεκριμένο αμινοξύ. Τέτοια είναι τα:

  • κοτόπουλο,
  • ψάρι,
  • μοσχάρι,
  • γαλοπούλα,
  • γαλακτοκομικά,
  • καστανό ρύζι,
  • ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και φυστίκια),
  • μπανάνες,
  • κολοκύθα,
  • σπανάκι,
  • καλαμπόκι,
  • λιναρόσπορος,
  • βρόμη,
  • σπαράγγια,
  • τόφου.

Φυσικά, υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής, είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε ότι ειδικά το συγκεκριμένο αμινοξύ απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό μέσω των τροφών και είναι σίγουρα σκοπιμότερο να αυξήσετε την πρόσληψη αυτών των τροφών, από το να καταφύγετε βεβιασμένα σε κάποιο συμπλήρωμα και μάλιστα χωρίς τη γνώμη ενός γιατρού.

Άλλες τροφές που συμβάλλουν στη σύνθεση σεροτονίνης και μελατονίνης είναι τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τα βύσσινα, ο ανανάς και τα καρύδια.

Unsplash Virgil Cayasa

Πόση σχέση έχει η διατροφή με την ψυχική υγεία

«Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για να τεκμηριωθούν απόλυτα οι σχέσεις μεταξύ διατροφής και πνευματικής ισορροπίας, τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι ορισμένες δίαιτες μπορεί σαφέστατα να υποστηρίξουν την ψυχική μας υγεία, κυρίως για πολλές από τις συχνότερα εμφανιζόμενες ψυχοσωματικές διαταραχές. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Μεσογειακή Διατροφή για την κατάθλιψη και μια διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη, αλκοόλ και καφεΐνη για την καταπολέμηση του άγχους», σχολιάζουν οι συγγραφείς του βιβλίου Τροφογνωσία @ Ευεξία (εκδ. Τσότρας) Κώστας Σφλώμος και Δήμητρα Χούχουλα, ομότιμος καθηγητής και αναπληρώτρια καθηγήτρια αντίστοιχα της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε, αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εργαλείο με όλη την επικαιροποιημένη γνώση σχετικά με τη διατροφή, που απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες υγείας. Η απλουστευμένη όμως προσέγγιση των θεμάτων του το κάνει κατανοητό και πολύ χρήσιμο για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίζουν την προληπτική και «φαρμακευτική» δράση της τροφής στην υγεία μας.

Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις Τσότρα

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

22 ώρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

22 ώρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

22 ώρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

22 ώρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

2 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

2 ημέρες πριν