Κατηγορίες: Uncategorized

Αυτό είναι το καυτερό τρόφιμο που μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο εμφράγματος

Η κατανάλωση κόκκινων καυτερών πιπεριών τσίλι μείωνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σύμφωνα με έρευνα του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed (I.R.C.C.S.)

Σύμφωνα με την ιταλική έρευνα οι άνθρωποι που καταναλώνουν πιπεριές τσίλι σε καθημερινή βάση έχουν μειωμένο κατά 23%  κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο συγκριτικά με όσους δεν τις καταναλώνουν.

Η έρευνα  δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology (JACC) και διεξήχθη από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Πρόληψης του I.R.C.C.S. σε συνεργασία με το τμήμα Ογκολογίας και Μοριακής Ιατρικής του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας στη Ρώμη, του Πανεπιστημίου Insubria στο Varese και του Μεσογειακού Καρδιολογικού Κέντρου στη Νάπολη.

Η έρευνα εξέτασε 22,811 πολίτες της επαρχίας Molise στην Ιταλία οι οποίοι συμμετείχαν στη σχετική μελέτη υγείας Moli-sani. Παρακολουθώντας την κατάσταση της καρδιάς τους για μια μέση χρονική διάρκεια οκτώ ετών και συγκρίνοντάς την με τις διατροφικές τους συνήθειες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν συστηματικά πιπεριές τσίλι (τέσσερις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο) ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα ήταν μειωμένος κατά 40%,  ενώ ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλοαγγειακές νόσους όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν μειωμένος πάνω από 50%.

Το ενδιαφέρον σύμφωνα με την πρώτη ερευνήτρια Marialaura Bonaccio ήταν ότι η ευεργετική και προστατευτική δράση των κόκκινων πιπεριών παρατηρήθηκε ανεξαρτήτως του τύπου της διατροφής των συμμετεχόντων, δηλαδή είτε έτρωγαν σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή είτε είχαν λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι νέες έρευνες απαιτούνται για να γίνουν κατανοητοί οι βιοχημικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων οι πιπεριές τσίλι και τα άλλα φυτά που περιέχουν καψαικίνη (το συστατικό που τους προσδίδουν καυτερή γεύση), παρότι μπορεί να καταναλώνονται με διαφορετικό τρόπο ανά τον κόσμο έχουν προστατευτική δράση στην υγεία.

Προς το παρόν πάντως οι λάτρεις των καυτερών φαγητών έχουν έναν ακόμη λόγο να διατηρήσουν τη συνήθειά τους…

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

4 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

4 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

4 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

4 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

5 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

5 ημέρες πριν