Άνοια: Το χάπι για τον HIV που αναστρέφει την απώλεια μνήμης

Περίπου το 40% των ανθρώπων άνω των 65 ετών, παρουσιάζουν εξασθένηση της μνήμης, ενώ στο 1% αυτή εξελίσσεται σε άνοια, δηλαδή σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια μνήμης.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το οποίο «κλέβει» τις αναμνήσεις από τον εγκέφαλο, και αν απενεργοποιηθεί είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να σταματήσει η απώλεια μνήμης αλλά και να επιστρέψει αυτή που έχει ήδη χαθεί.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το γονίδιο αυτό απενεργοποιεί και τον υποδοχέα των ανθρώπινων κυττάρων που χρειάζεται ο ιός HIV για να εισέλθει σε αυτά και να τα μολύνει.

Η δραστική ουσία μαραβιρόκη, η οποία χορηγείται ήδη σε άτομα με HIV, απενεργοποιεί αυτό το γονίδιο και οι ειδικοί θα τη δοκιμάσουν για την επιστροφή της μνήμης σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Ο εγκέφαλος σπάνια καταγράφει μεμονωμένες αναμνήσεις. Τις αποθηκεύει σε ομάδες, έτσι ώστε η ανάμνηση ενός σημαντικού γεγονότος να ενεργοποιεί την ανάκληση κι άλλων.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν όμως, ο εγκέφαλος σταδιακά χάνει την ιδιότητα να δημιουργεί αυτές τις συνδέσεις που απαιτούνται για υγιή και λειτουργική μνήμη.

Οι ειδικοί μελέτησαν του εγκεφάλους τρωκτικών και βρήκαν ότι όταν το γονίδιο CCR5 ήταν υπερβολικά ενεργό, είχαν προβλήματα μνήμης.

Όταν απενεργοποίησαν το γονίδιο, οι συνδέσεις λειτούργησαν και πάλι στη μνήμη. Το ίδιο συνέβη και σε όσα τρωκτικά έλαβαν τη δραστική ουσία μαραβιρόκη.

«Οι αναμνήσεις μας είναι ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μας. Η ικανότητα δημιουργίας σύνδεσης των εμπειριών που έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους, μας διδάσκει πώς να παραμένουμε ασφαλείς και πώς να λειτουργούμε σωστά. Υποψιαζόμαστε ότι το CCR5 επιτρέπει στον εγκέφαλο να συνδέει ουσιαστικές εμπειρίες, φιλτράροντας τις λιγότερο σημαντικές λεπτομέρειες», συμπληρώνει ο Δρ. Αλσίνο Σίλβα, καθηγητής Νευροβιολογίας και Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).

«Το επόμενο βήμα θα είναι να οργανώσουμε μία κλινική δοκιμή για να ελέγξουμε την επίδραση της μαραβιρόκης στην πρώιμη απώλεια μνήμης, με στόχο την έγκαιρη παρέμβαση. Αν κατανοήσουμε πλήρως πώς φθίνει η μνήμη, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να επιβραδύνουμε τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neuron.

Πηγή: onmed.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

3 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

3 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

3 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

3 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

4 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

4 ημέρες πριν