Καρκίνος. Η καρδιοπάθεια ευθύνεται για 1 στους 10 θανάτους σύμφωνα με νέα μελέτη

Πολλοί ασθενείς με καρκίνο χάνουν τη ζωή τους επειδή τους προδίδει η καρδιά τους ή εκδηλώνουν άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο καρκίνος δεν είναι πάντοτε η αιτία θανάτου των πασχόντων από αυτόν, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη. Αντιθέτως, περισσότεροι από ένας στους δέκα ασθενείς υποκύπτουν εξαιτίας καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως η καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά.

Ο κίνδυνος αυτός φαίνεται πως είναι υψηλότερος:

  • Στους νεότερους ασθενείς (κάτω των 35 ετών)
  • Κατά τον πρώτο χρόνο από τη διάγνωση
  • Στους πάσχοντες από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Στην πραγματικότητα, η νέα μελέτη αποκαλύπτει πως σχεδόν οι μισοί ασθενείς με καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου ή του θυρεοειδούς, πεθαίνουν από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την σύγκριση του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ με 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι μεταξύ 1973 και 2012 διαγνώσθηκαν με 28 διαφορετικές μορφές καρκίνου. Όλοι τους είχαν διηθητικό (τοπικά προχωρημένο) καρκίνο.

Την σύγκριση πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Dr Nicholas Zaorsky, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Ακτινολογίας-Ογκολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Η καρδιοπάθεια είναι η κύρια αιτία

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal,τα στοιχεία τους έδειξαν ότι το 11% των ασθενών με καρκίνο (ή 365.689 άνθρωποι) πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια. Το συχνότερο ήταν η καρδιοπάθεια (76% των θανάτων).

Άλλα καρδιαγγειακά αίτια που κόστισαν τη ζωή των ασθενών με καρκίνο ήταν υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια, ανευρύσματα κ.λπ.

Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ήταν υψηλότερος κατά τον πρώτο χρόνο από τη διάγνωση. Ήταν επίσης υψηλότερος στους ασθενείς ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια καταγράφηκαν σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Αυτές είναι και οι συχνότερες μορφές καρκίνου. Σχεδόν 145.000 ασθενείς που κατέληξαν από προβλήματα καρδιάς ή αγγείων, είχαν καρκίνο του προστάτη ή του μαστού.

Ανά μορφή καρκίνου, όμως, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια σε ποσοστό επί τοις εκατό ήταν ως εξής:

  • Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως: 19,4% των περιστατικών
  • Καρκίνος του λάρυγγα: 17,3%
  • Καρκίνος του προστάτη: 16,6%
  • Καρκίνος της μήτρας: 15,6%
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου: 13,7%
  • Καρκίνος του μαστού: 11,7%
  • Δεκαπλάσιος κίνδυνος για τους νέους

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κίνδυνος θανάτου από τον καρκίνο καθ’ εαυτό ήταν αυξημένος κυρίως στους ασθενείς με δύσκολες μορφές της νόσου, όπως:

  • Ο καρκίνος του πνεύμονα και του ήπατος
  • Ο καρκίνος του εγκεφάλου και του στομάχου
  • Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος
  • Ο καρκίνος του οισοφάγου και των ωοθηκών
  • Το πολλαπλούν μυέλωμα

Αντιθέτως, οι πάσχοντες από ορισμένες άλλες μορφές καρκίνου ήταν εξίσου πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια και από τον καρκίνο τους. Αυτό παρατηρήθηκε π.χ. στον καρκίνο του μαστού, του λάρυγγα, του δέρματος, του θυρεοειδούς, των όρχεων, του πέους κ.λ.π.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μεγάλο ποσοστό των ασθενών με καρκίνο θα χάσουν τελικά τη ζωή τους από άλλη αιτία», δήλωσε ο Dr Sturgeon. «Ειδικά οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο πριν από τα 55 τους χρόνια, έχουν 10πλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό».

Και συνέχισε: «Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά το πρώτο έτος από τη διάγνωση του καρκίνου. Ύστερα μπορεί να μειωθεί, αλλά αυτό συνήθως δεν συμβαίνει. Αντιθέτως, παραμένει υψηλός για μία 10ετία ή και περισσότερο. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό έχει σχέση με τις θεραπείες για τον καρκίνο ή την κακοήθη νόσο καθ’ εαυτή. Ωστόσο οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν, ώστε να λαμβάνουν μέτρα (και) για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας τους».

Πηγή: pronews.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Έντερο: Ποια διατροφή είναι το καλύτερο «φάρμακο»;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή για το ευερέθιστο έντερο. Σχεδόν…

2 ημέρες πριν

Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική…

2 ημέρες πριν

Δικτύωση ΚΔΗΦ-ΑμεΑ με το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ της Ν. Ιωνίας

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης των κοινωνικών φορέων και δομών του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκε η διασύνδεση της Κοινωνικού Λειτουργού του Κέντρου…

2 ημέρες πριν

Νόσος Πάρκινσον: Πειραματική θεραπεία βελτιώνει τα κινητικά συμπτώματα

Ένα πειραματικό μονοκλωνικό αντίσωμα ξεχώρισε για τη θεραπευτική του επίδραση σε ασθενείς με ταχεία εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον Στην επιδείνωση…

3 ημέρες πριν

EE: Θεσπίζεται η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας για ΑμεΑ- Ίση πρόσβαση σε προνομιακούς όρους

Δόθηκε το τελικό «πράσινο φως» από την ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης για ΑμεΑ.…

3 ημέρες πριν

Πώς να διώξετε την αφρικανική σκόνη από τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες

H αφρικανική σκόνη γέμισε το περιβάλλον και τα σωθικά μας. Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό…

3 ημέρες πριν