Κατηγορίες: Νέα Υγεια

Μελατονίνη: Τα φάρμακα με τα οποία αλληλοεπιδρά και οι παρενέργειές της

Η φυσική έκκριση της μελατονίνης προκαλεί χημικά την υπνηλία, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος και καταστέλλοντας το νευρικό σύστημα. Απελευθερώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό κατά τις βραδινές ώρες και σε πολύ μικρότερη ποσότητα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Έρευνες αναφέρουν, ότι η παραγωγή και η απελευθέρωση της μελατονίνης μειώνονται κατά τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης του ανθρώπου. Έτσι αρκετοί άνθρωποι αναζητούν λύση στο φαρμακείο μέσω συμπληρωμάτων μελατονίνης υπό τη μορφή σπρέι ή δισκίου.

Τα οφέλη της μελατονίνης

Τα οφέλη της μελατονίνης σχετίζονται ως επί το πλείστον με την καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Όμως η μελατονίνη ευεργετεί τον οργανισμό και σε άλλα σημεία, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, όπως είναι:

  • Αίσθηση ηρεμίας & ευχάριστης διάθεσης
  • Μειωμένες πιθανότητες για εποχιακή κατάθλιψη
  • Προαγωγή της καλής όρασης
  • Μείωση στομαχικών διαταραχών

Η χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης για τη βελτίωση του ύπνου έχει αυξηθεί κατά 425% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τον αριθμό των ανθρώπων που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες (πάνω από 5 χιλιοστόγραμμα την ημέρα) σε υψηλό όλων των εποχών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022, στο JAMA.

Οι παρενέργειες της μελατονίνης

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια. Όπως και άλλα συμπληρώματα, τα προϊόντα μελατονίνης δεν υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς και πρότυπα ποιότητας με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι συγγραφείς επεσήμαναν ότι η πραγματική ποσότητα μελατονίνης σε ένα δεδομένο χάπι μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από ό, τι δείχνει η ετικέτα. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να λάβουν μεγάλη ποσότητα ειδικά δεδομένου ότι πολλοί χρησιμοποιούν μελατονίνη τακτικά.

Ενώ η μελατονίνη θεωρείται γενικά ασφαλής σε χαμηλές δόσεις που λαμβάνονται βραχυπρόθεσμα, υψηλές ποσότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους και άγχος.

Η μελατονίνη η λεγόμενη ορμόνη ύπνου, διατηρεί τον κιρκάδιο ρυθμό σας συγχρονισμένο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους να κοιμηθούν γρηγορότερα, αλλά έχει ελάχιστη επίδραση στον ύπνο καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Να θυμίσουμε, επίσης, πως η μελατονίνη μπορεί να αλληλοεπιδράσει με κάποιες φαρμακευτικές αγωγές όπως η χρήση αντικαταθλιπτικών, τα αντιπηκτικά, τα αντισυλληπτικά και τα χάπια κατά της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, μην αγοράζετε μελατονίνη αν:

  • Είστε έγκυος ή κάνετε προσπάθειες σύλληψης
  • Θηλάζετε
  • Πάσχετε από επιληψία
  • Είχατε πρόσφατη αλλεργική αντίδραση
  • Έχετε παθήσεις που σχετίζονται με το συκώτι ή το νεφρό

Είναι προφανές πως είναι προτιμότερο να επιλέξετε φυσικές πηγές της μελατονίνης που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα κεράσια, οι πορτοκαλί πιπεριές, τα καρύδια, η μουστάρδα, ο λιναρόσπορος, το κάρδαμο, τα κρεμμύδια, η ντομάτα και η γαλοπούλα.

Πηγή: onmed.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

6 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

6 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

6 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

6 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

7 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

7 ημέρες πριν