Mεγάλη διεθνής μελέτη που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποκαλύπτει το πιο επικίνδυνο, για την υγεία μας, υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο. Απενοχοποιεί δύο.
To θέμα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Δεκάδες μελέτες έχουν συνδέσει ορισμένα με αύξηση βάρους, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και άλλες χρόνιες ασθένειες, σε περίπτωση τακτικής κατανάλωσης.
Ως υπερεπεξεργασμένα προϊόντα τροφίμων και ποτών προσδιορίζονται αυτά που α) έχουν υποστεί έντονες βιομηχανικές φυσικές, χημικές ή βιολογικές διεργασίες (π.χ. υδρογόνωση, χύτευση, εξώθηση, προεπεξεργασία με τηγάνισμα), β) που περιέχουν βιομηχανικές ουσίες που δεν βρίσκονται συνήθως στις οικιακές κουζίνες (π.χ. μαλτοδεξτρίνη, υδρογονωμένα έλαια ή τροποποιημένα άμυλα), γ) που έχουν καλλυντικά πρόσθετα (π.χ. βαφές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητά γλυκαντικά) και δ) αρωματικές ουσίες.
Έχουν αναφερθεί ποιες υπερεπεξεργασμένες τροφές (ultra-processed food- UPF) είναι οι χειρότερες για την υγεία της καρδιάς μας. Πρόσφατη μελέτη ωστόσο, δείχνει πως δεν είναι όλες το ίδιο επικίνδυνες.
Πριν φτάσουμε σε αυτά τα ευρήματα, ας δούμε ποια είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά.
Η ‘εικόνα’ που διαμορφώνεται είναι τόσο σοβαρή που οι αμερικανικές αρχές να σκέφτονται να αναθεωρήσουν την οδηγία που τις αφορά.
Όπως έγραψε η Washington Post η αναθεώρηση που θα γίνει το 2025 μπορεί να οδηγήσει «στις πρώτες στο είδος τους προειδοποιήσεις ή ακόμα και σε προτεινόμενα όρια».
Για να γίνει πιο ξεκάθαρη η ‘εικόνα’ των υπερεπεξεργασμένων τροφών, επιστήμονες από πολλές χώρες συνεργάστηκαν ώστε να διαμορφώσουν κατηγορίες από τις πιο επιβλαβείς τροφές έως τις λιγότερο επιβλαβείς.
Αυτή η νέα μεγάλη διεθνής μελέτη που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επιβεβαίωσε προηγούμενα ευρήματα.
Ακολουθεί πίνακας με το ποσοστό υπερεπεξεργασμένων τροφών που καταναλώνονται σε κάθε χώρα από αυτές που ‘έδωσαν’ δείγμα στη μελέτη.
Η μετα ανάλυση έδειξε πως τα UPF βλάπουν την ανθρώπινη υγεία και καθιστούν πιο πιθανό ότι κάποιος που τα καταναλώνει σε μεγάλο βαθμό θα υποστεί ένα δυνητικά θανατηφόρο συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Αν κάποιος λοιπόν, θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του από την καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα (ισχύει για όποιον έχει ταυτόχρονα τουλάχιστον δυο ασθένειες που μειώνουν τη ζωή -πχ καρκίνο και καρδιακές παθήσεις) θα πρέπει να αντικαταστήσουν μερικά, αλλά όχι όλα «με παρόμοια αλλά λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα».
Oι ερευνητές παρείχαν και μια πιο λεπτομερή εικόνα για το ποια προϊόντα που αυξάνουν τους κινδύνους και αυτά που δεν τους αυξάνουν.
Η τακτική κατανάλωση προϊόντων κρέατος -όπως τα λουκάνικα- και τα ποτά με ζάχαρη, καθιστά πιο πιθανή τη νόηση από καρκίνο και καρδιομεταβολικές ασθένειες.
Στον αντίποδα, το ψωμί και τα δημητριακά μειώνουν στην πραγματικότητα τον κίνδυνο, επειδή περιέχουν φυτικές ίνες, παρ’ ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Διευκρινίστηκε και ότι «οι σάλτσες, τα αλείμματα και τα καρυκεύματα είναι επίσης βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία αλλά όχι τόσο όσο τα ζωικά προϊόντα και τα αναψυκτικά»
Πηγή: news247.gr
Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις έχουν θέσει στο ΥΠΟΙΚ το ζήτημα των οφειλετών που έχουν μεγάλα ποσοστά…
Με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιίου Γιάννη Ανδρουλάκη, τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη, τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας & Στήριξης ΑμεΑ Αντώνη…
Στοχευμένες δράσεις φιλοξενίας για την προώθηση του κρητικού τουρισμού. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής για το 2024 η Διεύθυνση…
Άτομα με αυτισμό και ψυχικές νόσους μυούνται στα μυστικά της τεχνητής νοημοσύνης. Σε ένα από τα κτίρια του Εθνικού Κέντρου…
Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ξιφασκία με τον Παναθηναϊκό ΑμεΑ η Πένυ Σκάρου. Η δημοφιλής τραγουδοποιός, η οποία πριν από μερικά χρόνια έχασε το πόδι της έπειτα από τροχαίο με εγκατάλειψη, απέδειξε…
Περισσότερα απο 140€ εκ. στα προγράμματα που απευθύνονται στα ΑμεΑ, τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη Σε συνέντευξή…