Το σχόλιο Μαγιορκίνη για την αποτελεσματικότητα βιταμίνης D και ασπιρίνης κατά του κορωνοϊού

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ρωτήθηκε κατά πόσο πρόσθετες θεραπευτικές ουσίες που δόθηκαν στο νοσούντα από κορωνοϊό, πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι αποτελεσματικές.

Συγκεκριμένα λόγος έγινε για κοινά σκευάσματα όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D, η μελατονίνη και η ασπιρίνη, οι οποίες έχει δημοσιευτεί ότι χοηγήθηκαν στον Ντόναλτ Τραμπ για την θεραπεία του από τον κορωνοϊό.

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κ Μαγιορκίνης ανέφερε πως από όσα αναφέρθηκαν «κάποια μέτρια αποτελεσματικότητα παρουσιάζουν η βιταμίνη D και η ασπιρίνη».

Η μεν βιταμίνη D διότι, όπως εξήγησε φαίνεται οτι οι ασθενείς με έλλειψη της βιταμίνης D είχαν χειρότερη πρόγνωση. Όσον αφορά την ασπιρίνη εξήγησε ότι επειδή ο κορωνοϊός έχει συσχετιστεί με θρομβώσεις, με γεγονότα που οδηγούν στην πήξη του αίματος δηλαδή και η ασπιρίνη αραιώνει το αίμα.

Για τα υπόλοιπα σχολίασε ότι είναι συμπληρώματα παρά φάρμακα.

Κατηγορηματικός ο Κοντοζαμάνης για το Σύστημα Υγείας

«Το Σύστημα Υγείας σε καμία περίπτωση δεν είναι στα όρια του» ανέφερε κατά την ενημέρωση ο  Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 122 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική εκ των οποίων οι 40 είναι κενές

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει ματαιωθεί κάποιο σοβαρό χειρουργείο. Όλα τα χειρουργεία λειτουργούν στο 100%. Υπάρχει πλήρης επάρκεια τόσο σε εξοπλισμό για τις ΜΕΘ όσο και σε μέσα ατομικής προστασίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόθεμα για να αντιμετωπίσει το Σύστημα τις ανάγκες του για τους επόμενους 6 μήνες» υπογράμμισε στη συνέχεια.

Ο Μαγιορκίνης επιβεβαίωσε τον Κοντοζαμάνη

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τοποθετήθηκε σχετικά με την μέτρηση στην πίεση στο Σύστημα Υγείας

«Εμείς οι επιδημιολόγοι μετράμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας με τη λεγόμενη excess mortality, δηλαδή τη θνησιμότητα που υπερβαίνει από αυτό που περιμένουμε και υπάρχει μία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, η οποία λέγεται EUROMOM. Σε αυτή βλέπουμε πόσο πέρασε το όριο η θνησιμότητα, δηλαδή πόσο πιέστηκε η γενική υγεία του πληθυσμού και στην Ελλάδα δεν είχαμε καθόλου excess mortality ούτε τώρα. Αν και εφόσον είχαν αναβληθεί πολλά και σοβαρά χειρουργεία, θα το βλέπαμε εκεί πέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: news4health.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

6 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

6 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

6 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

6 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

6 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

6 ημέρες πριν