Κατηγορίες: Γονεις Νέα Υγεια

Τροφές που αντέχουν για χρόνια αν τις συντηρήσετε σωστά

Στα προϊόντα που προμηθευόμαστε από το σούπερ μάρκετ αναγράφεται πάντοτε η ημερομηνία λήξης ώστε να γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα φαίνεται να «αψηφούν» τον χρόνο και να αντέχουν για αρκετά χρόνια αν τηρήσουμε ορισμένους βασικούς κανόνες για τη σωστή συντήρησή τους.

1. Μέλι

Η εξαιρετικά μεγάλη αντοχή του οφείλεται στον συνδυασμό χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό και υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, ο οποίος εξασφαλίζει ότι δεν είναι δυνατό να αναπτυχθούν σε αυτό βακτήρια. Επίσης, στο μέλι υπάρχουν μικρές ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου, ουσία που εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων. Για να διατηρηθεί το μέλι πρέπει να αποφύγετε την επαφή του με το νερό.

2. Αποξηραμένα όσπρια

Όπως και στην περίπτωση του μελιού, το «κλειδί» για τη μακρά διάρκεια ζωής τους βρίσκεται στην επεξεργασία και την αποθήκευσή τους. Η διαδικασία αποξήρανσης των οσπρίων αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και παράλληλα μειώνει τα επίπεδα νερού κι έτσι δεν αναπτύσσονται βακτήρια και μούχλα. Επίσης, κατά την επεξεργασία των οσπρίων «απενεργοποιούνται» ένζυμα που κανονικά προωθούν την αποσύνθεσή τους μετά τη συγκομιδή. Σε αεροστεγές δοχείο, τα όσπρια είναι δυνατό να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία, αν όμως εκτεθούν στην υγρασία τότε αντέχουν μόλις μερικούς μήνες.

3. Σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας έχει τουλάχιστον τρία χρόνια ζωής, λόγω του ότι περιέχει πολύ αλάτι και ότι αποτελεί προϊόν ζύμωσης. Αν το δοχείο δεν ανοιχτεί, τότε αντέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ αν χρησιμοποιηθεί έστω και μία φορά η διάρκεια ζωής τού προϊόντος εξαρτάται από τις συνθήκες συντήρησης. Η σάλτσα σόγιας συνήθως χαλάει επειδή αναπτύσσεται μούχλα στο καπάκι της.

4. Ξίδι

Η όξινη φύση του, η οποία οφείλεται στα ακετοβακτήρια που το ζυμώνουν, εξασφαλίζει ότι δεν αναπτύσσονται στο ξίδι άλλα, επικίνδυνα, μικρόβια και παράλληλα ότι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Το λευκό ξίδι τυπικά δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή με την πάροδο του χρόνου, ενώ κάποια άλλα είδη μπορεί με τον καιρό να αλλάξουν ελαφρώς χρώμα ή να δημιουργηθεί ίζημα στον πάτο του δοχείου, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την ασφάλεια του προϊόντος.

5. Λευκό ρύζι

Μελέτες δείχνουν ότι σε χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 3℃) και αποθηκευμένο σε αεροστεγές δοχείο το ρύζι παραμένει αναλλοίωτο για πολύ καιρό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το καστανό ρύζι, καθώς περιέχει ακόρεστα λιπαρά που αλλοιώνονται πιο εύκολα.

Πηγή: οnmed.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

5 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

5 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

5 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

5 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

6 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

6 ημέρες πριν