Κατηγορίες: Νέα Υγεια

Μακροχρόνια μελέτη αποκαλύπτει πώς η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο

Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με γαλλική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 840 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, συχνά ξεκινούν με γνωστική έκπτωση, η οποία είναι μια αργή απώλεια των νοητικών ικανοτήτων. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι διατροφικές συνήθειες και ιδίως η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου.

Εμπνευσμένη από τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ιταλία και η νότια Ισπανία, η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μη επεξεργασμένων δημητριακών, ορισμένων ψαριών και τυριών και ελαιόλαδου. Μια τέτοια διατροφή έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης – ενδεχομένως – της ενίσχυσης της υγείας του εγκεφάλου μας. Αυτό θέλησε να διερευνήσει μια διεθνής ομάδα ερευνητών.

«Διαπιστώσαμε ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία αξιολογείται από μια ομάδα διατροφικών βιοδεικτών, συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με τη μακροπρόθεσμη γνωστική έκπτωση σε ηλικιωμένους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Άλμπα Τορ-Ρόκα, διατροφολόγος και επιστήμονας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της γνωστικής έκπτωσης σε ηλικιωμένους μέσω μιας ανάλυσης των δεδομένων υγείας και των γνωστικών δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια 12 ετών. Χρησιμοποίησε μια κλίμακα 14 σημείων για τη δημιουργία του μεταβολομικού σκορ της μεσογειακής διατροφής (MDMS). Η βαθμολογία αυτή βασίζεται σε δύο πιθανούς διατροφικούς μεταβολικούς βιοδείκτες για επτά σημαντικές πτυχές της μεσογειακής διατροφής: λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά, γαλακτοκομικά, ψάρια και λίπη.

Η μεταβολομική είναι η μελέτη μικρών μορίων που ονομάζονται μεταβολίτες και αποτελούν προϊόντα κυτταρικών διεργασιών. Τα επίπεδά τους μπορούν να αλλάξουν ως απόκριση σε ασθένειες, διατροφή και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν για την υγεία ενός ατόμου και να βρουν πιθανούς βιοδείκτες ασθενειών μετρώντας τα επίπεδα των μεταβολιτών σε ένα δείγμα.

«Στο πλαίσιο της μελέτης, σχεδιάστηκε ένας διατροφικός μεταβολικός δείκτης – με βάση βιοδείκτες που ελήφθησαν από τον ορό των συμμετεχόντων – για τις ομάδες τροφίμων που αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής», εξήγησε η επιστήμονας διατροφής και τροφίμων Κριστίνα Αντρές-Λακουέβα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

«Μόλις γίνει γνωστός αυτός ο δείκτης, αξιολογείται η συσχέτισή του με τη γνωστική εξασθένιση», συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα συγκεκριμένων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών, των πολυφαινολών που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου και άλλων φυτικών χημικών ουσιών, από δείγματα αίματος των συμμετεχόντων που συλλέχθηκαν στην αρχή της μελέτης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν πέντε νευροψυχολογικά τεστ για να προσδιοριστεί η γνωστική τους ικανότητα ή η εξασθένηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν σημαντικά βραδύτερη γνωστική έκπτωση σε σχέση με τα άτομα που δεν ακολουθούσαν τόσο πιστά τη μεσογειακή διατροφή.

Οι διατροφικές επιδράσεις στην υγεία είναι πολύπλοκες, αλλά συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν την άποψη ότι τα διατροφικά πρότυπα μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης καθώς μεγαλώνουμε.

«Η ανάπτυξη διατροφικών μεταβολικών βαθμολογιών με βάση τα διατροφικά πρότυπα μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση των μέτρων αξιολόγησης της διατροφής», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, «και ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών μέσω των οποίων η διατροφή επηρεάζει τη γνωστική υγεία στον γηράσκοντα πληθυσμό».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Molecular Nutrition and Food Research».

ΠΗΓΗ: Science Alert, ertnews.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Έρχονται δωρεάν διακοπές μέσω ΟΠΕΚΑ – Ανοίγουν οι αιτήσεις

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διακοπές μέσω του ΟΠΕΚΑ. Εντός Ιουνίου θα ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής…

16 ώρες πριν

Υπουργείο Τουρισμού: Δράσεις για τα Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα

Δράσεις για την προβολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ ως τουριστικού προορισμού που στηρίζει την ισότητα και τη συμπερίληψη, προωθούν το Υπουργείο…

16 ώρες πριν

Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας από την αφρικανική σκόνη που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας), η μεγάλης εμβέλειας (χιλιάδες χιλιόμετρα) αερομεταφορά σκόνης της ερήμου γύρω…

19 ώρες πριν

«Ενδυνάμωση των ΑμεΑ μέσω του Αθλητισμού»: Ημερίδα στην Πλώσταινα από το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα»

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» στο πλαίσιο υλοποίησης του Συγχρηματοδοτούμενου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Education and Culture Executive Agency), έργου…

2 ημέρες πριν

Σύλλογος ΑμεΑ: Απαλλαγή από τη μηνιαία παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις για τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%

Aπό τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Ρόδου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας…

2 ημέρες πριν

Υπάρχει αντίδοτο για το άγχος;

Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο αγχωμένοι, ούτε όμως και τόσο εφευρετικοί στην καταπολέμηση του στρες. Είναι όμως πραγματικές λύσεις τα…

2 ημέρες πριν