Κατηγορίες: Νέα Υγεια

Το φρούτο που «ρίχνει» την πίεση και προστατεύει από την οστεοπόρωση

Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα σύκα προσθέτουν πόντους υγείας, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες παθήσεις, όπως η υπέρταση και η οστεοπόρωση

Τα σύκα δεν είναι ένα ακόμα φρούτο, καθώς κρύβουν στο εσωτερικό τους στην πραγματικότητα ένα λουλούδι που «άνθισε» από μέσα προς τα έξω. Στην αρχαιότητα αποτελούσαν συνώνυμο της υγείας και την ευημερίας και συνδέονταν συμβολικά με τη θεά Δήμητρα.

Πλούσια σε βιταμίνες Α, C, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο, τα σύκα συγκαταλέγονται στα τρόφιμα χωρίς λιπαρά και χωρίς να επηρεάζουν τις τιμές της χοληστερόλης. Ένα σύκο, περιέχει μόλις 37 θερμίδες.

Η γλυκιά τους γεύση τα είχε ήδη κατατάξει στα φυσικά γλυκαντικά συστατικά. Ερχόμενοι στο σήμερα, τα σύκα μπορούν να κατευνάσουν τη λαχτάρα μας για γλυκό, προσφέροντας παράλληλα πολλά οφέλη στην υγεία.

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση 

Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι η ανισορροπία του καλίου, που προκαλείται από την κατανάλωση υπερβολικού νατρίου και όχι αρκετού καλίου.

Τα σύκα είναι πλούσια σε κάλιο και μπορούν να αναπληρώσουν την έλλειψή του από τον οργανισμό. Παράλληλα, τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών τους μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου από τον οργανισμό.

Βελτιώνουν την πέψη

Είτε σας ταλαιπωρεί η δυσκοιλιότητα είτε η διάρροια, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει και στις δύο περιπτώσεις. Εκτός όμως από τη συμβολή των φυτικών ινών, τα σύκα βοηθούν και στην πέψη. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών, τα οποία βελτιώνουν τη συνολική υγεία του εντέρου.

Αυξάνουν την οστική πυκνότητα

Ως πολύ καλή πηγή ασβεστίου και καλίου, τα σύκα βελτιώνουν την οστική πυκνότητα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποτρέψει καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, μπορεί να ενισχύσει την υγεία των οστών. Το ασβέστιο άλλωστε αποτελεί βασικό δομικό συστατικό τους και η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη δομή των οστών σε παιδιά και εφήβους.

Πηγή: ygeiamou.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

2 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

2 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

2 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

2 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

3 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

3 ημέρες πριν