«Αδιανόητη» η αναστολή του νόμου για υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών τονίζει ο ΠΙΣ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

«Το Υπουργείο υγείας να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία εφαρμόζοντας άμεσα το νόμο»

«Aδιανόητο ακόμα και σαν σκέψη» θεωρεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) την αναστολή της εφαρμογής του νόμου που επιβάλλει από σήμερα την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών.

Με αφορμή την έντονη φημολογία για αναστολή ο ΠΙΣ θεωρεί «αδιανόητο οι εμπορικοί λόγοι να υπερνικήσουν την επιστημονική αναγκαιότητα και ο νόμος αυτός να έχει την τύχη άλλων νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έμειναν στα χαρτιά».

Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το νόμο και τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιβλέψουν την πιστή εφαρμογή του. Σημειώνει ότι «η Ελλάδα θεωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην κατάχρηση και υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με τραγική συνέπεια εκατοντάδες συνάνθρωποι μας να χάνουν ετησίως τη ζωή τους στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια, εξαιτίας των αντιβιοτικών που πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή».

Στο μεταξύ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημέρωσε τα μέλη του ότι «ο νέος τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών (μόνο με ιατρική συνταγή) δεν μπορεί να εφαρμοστεί από σήμερα, λόγω της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις νόμου και της έλλειψης ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ( π.χ. οδοντίατροι). Η ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τον Πρόεδρο, κ. Βαλτά, ότι αποφασίστηκε αναστολή της εφαρμογής του Νόμου μέχρι νεωτέρας και επομένως συνεχίζουμε να εκτελούμε τις συνταγές αντιβιοτικών όπως μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση».

«Η όποια αναστολή για οποιαδήποτε πραγματικό ή προσχηματικό λόγο και του νέου νόμου, θα είναι απαράδεκτη και σε τελείως λανθασμένη χρονική στιγμή», τονίζει ο ΠΙΣ. Με δεδομένο, συνεχίζει ότι στο νόμο του Φεβρουαρίου του 2020, προβλέπεται και χειρόγραφη επιλογή όταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι εφικτή, αναμένει «από το Υπουργείο υγείας να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία εφαρμόζοντας άμεσα το νόμο».

Πηγή: www.newsbeast.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Το μήνυμα Σακελλαροπούλου

Επόμενο άρθρο

H Δόμνα Μιχαηλίδου με τα αθλητικά της καθαρίζει παραλία για ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar