Αυθαίρετα τα κτίρια χωρίς πρόσβαση σε ΑμεΑ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, εκδόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η υπουργική απόφαση με τις τεχνικές Οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Η υπουργική απόφαση είναι αποτέλεσμα της ενεργής συνεργασίας της ΕΣΑμεΑ με το υπουργείο και την Επιτροπή Προσβασιμότητας, καθώς η ΕΣΑμεΑ -ανελλιπώς από τη σύσταση αυτής- εκπροσωπείται στην Επιτροπή Προσβασιμότητας του υπουργείου που επεξεργάστηκε τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.

Με την υπουργική απόφαση καθορίζονται αναλυτικά οι Τεχνικές Οδηγίες για την υλοποίηση εύλογων προσαρμογών στα κτίρια και στον περιβάλλοντα χώρο αυτών, δηλαδή κάθε απαραίτητη τροποποίηση των κτιρίων με στόχο την διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, όπως ορίζουν τα άρθρα 26 και 27 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.4067/2012). Με την απόφαση θεσμοθετούνται οι προδιαγραφές σύνταξης της μελέτης προσβασιμότητας για υφιστάμενα κτίρια, ενώ αξιοποιούνται αφενός η «Μεθοδολογία Ελέγχου Προσβασιμότητας Δημοσίων Υπηρεσιών και Υποδομών» (2009, Διυπουργική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών) και αφετέρου το πρότυπο ΕΛΟΤ 1439:2012 «Οργανισμός φιλικός σε πολίτες με αναπηρία – Απαιτήσεις και συστάσεις», προϊόντα επίσης και τα δύο στενής συνεργασίας της ΕΣΑμεΑ με τους παραπάνω αρμόδιους φορείς.

Σημειώνεται ότι οι προσαρμογές των κτιρίων, και ιδίως των δημοσίων, είναι απαραίτητο να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2020, σε άλλη περίπτωση θα είναι αυθαίρετα.

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης δήλωσε: «Πρόκειται για μια υπουργική απόφαση – σταθμό και αποτέλεσμα πολυετούς συστηματικής δουλειάς, επαφών και πιέσεων της ΕΣΑμεΑ και των οργανώσεων μελών της, σχετικά με τα θέματα της προσβασιμότητας, τα οποία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του αναπηρικού κινήματος, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η ΕΣΑμεΑ θα παρακολουθεί ανελλιπώς την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης αυτής και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται. Το ίδιο θα πράττουν και οι Οργανώσεις μέλη μας σε όλη τη χώρα».

Πηγή: www.imerazante.gr

Προηγούμενο άρθρο

Φωτιά Μάτι: Παρέμβαση εισαγγελέα για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Επόμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων – Ποιες μάσκες απαγορεύονται

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar