«Άγιος Σάββας»: «Η θεραπεία στο σπίτι μου άλλαξε τη ζωή» – H μαρτυρία μιας καρκινοπαθούς

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Στο πλαίσιο του «ΟΙΚΟΘΕΝ» πραγματοποιήθηκε η πρώτη θεραπεία σε χώρο εργασίας, καθώς και σε οικοτροφείο για ψυχιατρικό περιστατικό που αποσυντονιζόταν όταν μετέβαινε στον χώρο του νοσοκομείου

Περίπου 550 ευρώ το χρόνο εξοικονομεί ένας καρκινοπαθής από τις μετακινήσεις για πραγματοποίηση χημειοθεραπειών ή άλλων θεραπειών στο νοσοκομείο. Σε 1.200 ευρώ υπολογίζεται η εξοικονόμηση μόνο για τα τεστ κορωνοϊού που είναι απαραίτητα προκειμένου να παραμείνει κάποιες ώρες στο νοσοκομειακό χώρο. Παράλληλα, ο φροντιστής που τον συνοδεύει «κερδίζει» 220 εργατοώρες.

Όλα τα παραπάνω είναι οφέλη από την κατ’ οίκον νοσηλεία που έχει αρχίσει στη χώρα μας με το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και αναμένεται να επεκταθεί σε άλλα αντικαρκινικά και γενικά νοσοκομεία. Το κυριότερο όφελος, όμως, είναι η απομάκρυνση του ασθενούς από το νοσοκομειακό περιβάλλον και η πραγματοποίηση της θεραπείας σε χώρο που του είναι οικείος.

Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει το άνοιγμα μιας νέας εποχής στις κατ’ οίκον θεραπείες για τον καρκίνο και άλλα χρόνια νοσήματα. Με γνώμονα την επέκταση θεραπειών στο σπίτι διευρύνει τη δυνατότητα αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους στους ασθενείς – αντί να τα παίρνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σχετική ρύθμιση, άλλωστε, ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή.

Με αφορμή την πρωτοβουλία της κατ’ οίκον νοσηλείας και της πρόθεσης της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για περισσότερες θεραπείες εκτός νοσοκομείου, μιλήσαμε με μια ασθενή που δέχεται θεραπεία στο σπίτι της καθώς και τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ», Παθολόγο – Ογκολόγο κ. Μιχάλη Νικολάου.

«Έρχονται σπίτι μου, σε πέντε λεπτά έχω ολοκληρώσει θεραπεία»

«Κάνω όλες τις δουλειές μου κανονικά μέχρι που έρχονται και μου κάνουν την ένεση. Δεν υπάρχει καμία αναμονή. Στο «Νίκος Κούρκουλος» που πραγματοποιούσα τις θεραπείες μου υπήρχε αναμονή. Και είναι λογικό όταν δέχεται τόσο κόσμο». Η Δέσποινα είχε καρκίνο του μαστού, με μεταστάσεις σε λεμφαδένες και οστά. Έχει ολοκληρώσει μια θεραπευτική σειρά (χημειοθεραπείες, χειρουργείο, ακτινοβολία) και ακολούθησε θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες, που είναι «κάτι σαν συντήρηση», όπως λέει.

Το τελευταίο διάστημα έκανε ενδοφλέβια θεραπεία μία φορά ανά τρεις εβδομάδες στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος». «Είχε μια διαδικασία. Με ενημέρωσαν για το ΟΙΚΟΘΕΝ, είπα αμέσως ότι με ενδιαφέρει και τώρα έρχονται σπίτι ο γιατρός με νοσηλευτή και μου κάνουν μία ένεση στο πόδι. Υπόθεση πέντε λεπτών», λέει η 52χρονη. Εκτός από το προφανές, ότι δηλαδή δε χρειάζεται να μετακινηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, η Δέσποινα βλέπει διαφορά και στην ψυχολογία της. «Επίσης, η επαφή με το γιατρό είναι αλλιώς. Πιο άμεση, μπορώ να λύσω κάθε απορία μου», σημειώνει.

Ψυχιατρικό περιστατικό συμμορφώθηκε στη θεραπεία

Εμπνευστής του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» του Αγίου Σάββα είναι ο γιατρός Ογκολόγος – Παθολόγος, Μιχάλης Νικολάου. «Έχουμε όλους τους τύπους καρκίνου. Μάλιστα και ορισμένους σπάνιους, όπως μια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου», εξηγεί.

Το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή διανύει την πιλοτική του εφαρμογή και μετρά 100 ασθενείς. Μέσα στον χειμώνα, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, θα ξεκινήσει το «ΟΙΚΟΘΕΝ 2». Παράλληλα, γίνεται συζήτηση για έναρξη της κατ’ οίκον νοσηλείας στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά», καθώς και πανεπιστημιακών νοσοκομείων από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη.

«Δε φαντάζεστε με τι αγάπη μας αγκαλιάζει ο κόσμος», σημειώνει ο κ. Νικολάου. Καταγράφει, μάλιστα, και ορισμένες…πρωτιές του προγράμματος: Μια ασθενής με καρκίνο του μαστού ολοκλήρωσε θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες στο σπίτι και έχει καταγραφεί ως ίαση. Επίσης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη θεραπεία σε χώρο εργασίας, ενώ σε ψυχιατρικό περιστατικό που αποσυντονιζόταν πολύ να μεταβεί στον χώρο του νοσοκομείου για θεραπεία, πλέον τη λαμβάνει στο οικοτροφείο, με απόλυτη συμμόρφωση«Για αυτή τη γυναίκα ήταν σαν θείο δώρο», λέει ο γιατρός.

Η αποστολή των φαρμάκων στο σπίτι των ασθενών θα κάνει ακόμη πιο εύκολη την όλη διαδικασία. Σήμερα για να γίνει μια θεραπεία στο σπίτι, σύμφωνα με τον επιστημονικά υπεύθυνο, το κλιμάκιο πηγαίνει στο νοσοκομείο «Ελπίς» παίρνει από εκεί τα νοσοκομειακά αυτοκίνητα και σειρά έχει στάση στο «Νίκος Κούρκουλος» απ’ όπου λαμβάνει τα φάρμακα και βγάζει ένα εικονικό εισιτήριο του ασθενούς για τον οποίο ακολουθεί η κατ’ οίκον θεραπεία. Το Υπουργείο Υγείας πέρασε μια σημαντική ρύθμιση για την αποστολή των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο σπίτι τους, στο νοσοκομείο ή όπου πρόκειται να κάνουν μια θεραπεία. Σύμφωνα με τον Υπουργό, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, από 1/1/2024 περίπου 120.000 άνθρωποι θα ωφεληθούν και δεν θα περιμένουν σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: ygeiamou.gr

Προηγούμενο άρθρο

Το αρχαίο ελληνικό προϊόν που βοηθά στην υγεία του ήπατος, μειώνει τη χοληστερίνη και διατηρεί το έντερο υγιές – Τα 10 οφέλη του

Επόμενο άρθρο

Αλλαγές στον «μεγάλο ασθενή» ΕΟΦ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar