ΑμεΑ: Αθήνα, Καν’ Το Όπως Τα Χανιά

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Την εντατικοποίηση της προσπάθειας για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην πόλη και τις γειτονιές της, ζήτησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μιλώντας στον Αθήνα 984 και την εκπομπή «Τώρα δέσαμε» με τον Γιάννη Λαυράνο και τη Γαλάτεια Καρακατσάνη.

Περιγράφοντας την εικόνα που εξακολουθεί να επικρατεί, έκανε λόγο για αδυναμία πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους, δημόσια κτίρια, αλλά και στα μέσα μεταφοράς, τονίζοντας ότι τα ΑμεΑ πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και υποδομές που θα συμβάλουν στην ποιότητα ζωής τους.

Ο κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε ότι ο Δήμος Αθηναίων, στα όρια του οποίου υπάρχουν σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά κτίρια, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι και υποδέχεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών όλο τον χρόνο, μπορεί τα τελευταία χρόνια, να έχει προχωρήσει σε έργα, όπως πεζοδρόμια με αντιολισθητικές πλάκες, ειδικούς οδηγούς όδευσης τυφλών και ράμπες, ωστόσο μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για την εξυπηρέτηση, διευκόλυνση και κοινωνική ένταξη των πολιτών με αναπηρία.

Ειδικά για την πρωτεύουσα, έθεσε ως στόχο την ανάδειξή της ως «προσβάσιμη πρωτεύουσα των παγκόσμιων μνημείων».

Όπως είπε, έχει ζητήσει συνάντηση με τον Κώστα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει οι προσπάθειες να συνεχιστούν με τη συνεργασία των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, ώστε οι υποδομές να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

Στο πλαίσιο, πάντως, της βελτίωσης της εικόνας σε κάποιες πόλεις έφερε ως παράδειγμα τα Χανιά, που είναι μεταξύ των 6 υποψήφιων πόλεων για το βραβείο «Προσβάσιμης Πόλης 2020» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. «Για πρώτη φορά στα 10 χρόνια του θεσμού είναι στη σχετική λίστα ελληνική πόλη», όπως επεσήμανε.

Προανήγγειλε ότι στις 3 Δεκεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση, θα κληθεί η κυβέρνηση να απαντήσει για τα βήματα που έχει κάνει ως προς τη συμμόρφωσή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τις σχετικές συστάσεις του ΟΗΕ τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα μας.

Προηγούμενο άρθρο

Έρευνα: Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τον διαβήτη σε σχέση με τους άντρες

Επόμενο άρθρο

ΟΑΕΔ: Νέες αιτήσεις για την εισαγωγή καταρτιζομένων στη Σχολή ΑμεΑ Αθηνών

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar