ΑμεΑ στην Κρήτη: Χαμηλός δείκτης απασχόλησης, αναλφαβητισμός, προβλήματα προσβασιμότητας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ σχετικά με το προφίλ της Περιφέρειας Κρήτης ως προς την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία.

Χαμηλός δείκτης απασχόλησης ΑμεΑ, αναλφαβητισμός, ανέχεια και σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας με σοβαρά ποσοστά αναπηρίας σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στον Οδικό Χάρτη για την υλοποίηση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Περιφέρεια Κρήτης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση «στην Κρήτη, καταγράφονται οι χειρότερες τιμές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες σε ένα σύνολο βασικών δεικτών που σχετίζονται με θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία»

Ειδικότερα στην Κρήτη καταγράφονται:

• Η χειρότερη επίδοση στον δείκτη απασχόλησης ατόμων με σοβαρή αναπηρία.
• Το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με σοβαρή αναπηρία που δεν έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
• Το χαμηλότερο ποσοστό ατόμων με σοβαρή αναπηρία (25 ως 64 ετών) που έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση (2,4%).
• Το μικρότερο ποσοστό νοικοκυριών με μέλη άτομα που χρήζουν φροντίδας ή υποστήριξης (λόγω αναπηρίας/ηλικίας ή χρόνιας πάθησης), και τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν πλήρως στις εξειδικευμένες ανάγκες του/των ατόμου/ων.
• Σχεδόν οι δύο στους τρεις κατοίκους της Κρήτης με σοβαρή αναπηρία (ηλικίας 18-64), βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας ή/και του αποκλεισμού (Ποσοστό 63,5%).
• 1 στους 3 κατοίκους της Κρήτης με σοβαρή αναπηρία έχει ανικανοποίητες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας.
• Σε επίπεδο δομών και κοινωνικών υπηρεσιών καταγράφονται ελλείψεις κυρίως αναφορικά με την γεωγραφική κάλυψη, λόγω και της ορεινότητας πολλών περιοχών, την επαρκή στελέχωση, αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού στην αντιμετώπιση των αναγκών των ευάλωτων ομάδων.
Επίσης, βασικά ανησυχητικά ευρήματα για την διαβίωση των ατόμων με αναπηρία στην Κρήτη είναι τα εξής:

Σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας υφίστανται στο δομημένο περιβάλλον, στις υπηρεσίες και τις μεταφορές, ενώ η αναπηρία αποτελεί επίσης παράγοντα σοβαρών ψηφιακών ανισοτήτων μεταξύ των κατοίκων της περιφέρειας, καθώς σύνδεση στο διαδίκτυο διαθέτει μόνο το 40,8% των κατοίκων με σοβαρή αναπηρία.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του “Παρατηρητηρίου” «δεδομένων των παραπάνω, η αίσθηση των κατοίκων της Κρήτης με αναπηρία ότι αντιμετωπίζουν διακρίσεις κυμαίνεται σε επίπεδα υψηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο. Οι υφιστάμενες ανισότητες εντείνονται ακόμα περισσότερο στην περίπτωση των γυναικών, των παιδιών, των αλλοδαπών πολιτών, αλλά και των ατόμων στις παραγωγικές ηλικίες, πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σε όλη την επικράτεια και στην Περιφέρεια της Κρήτης».

Προτάσεις – Ανάγκες

Η στρατηγική πρόταση της ΕΣΑμεΑ έχει σαν στόχο να χρησιμεύσει ως αναλυτικός οδηγός για την εκπόνηση ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στην Περιφέρεια Κρήτης
Όπως αναφέρεται «το Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία σε επίπεδο Περιφέρειας πρέπει να στοχεύει:
• στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις,
• στην ισότιμη συμμετοχή τους στην τοπική κοινωνία και οικονομία,
• στην ανάδειξη της σημασίας της ενσωμάτωσης αυτών για την τοπική βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη,
• στην εξειδίκευση της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας και της αρχής της προσβασιμότητας σε κάθε τομέα αρμοδιότητας της Περιφέρειας»
Ο Οδικός Χάρτης για την υλοποίηση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Περιφέρεια Κρήτης απεστάλη στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη, από την ΕΣΑμεΑ και το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, επιθυμώντας να συνδράμουν την Πολιτεία στην ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη χώρα και σε περιφερειακό επίπεδο.

Μέσω της παραπάνω δράσης, ΕΣΑμεΑ και «Παρατηρητήριο» ευελπιστούν να συμβάλουν στο κρίσιμο έργο που καλείται να διαδραματίσει η Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην περιοχή και να εδραιωθεί μια σταθερή συνεργασία μαζί για την ορθή υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας στα ζητήματα της αναπηρίας.

πηγη: Χανιωτικα Νέα, goodnet.gr

Προηγούμενο άρθρο

Τι δείχνουν έξι μήνες παρακολούθησης μετά την τέταρτη δόση εμβολίου της Pfizer

Επόμενο άρθρο

Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος – Οι 10 κατηγορίες που είναι στο «κόκκινο»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar