Αναγνωρίστηκαν βιοδείκτες που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Η μελέτη αναγνώρισε ορισμένους βιοδείκτες, κατά τη διάρκεια της κύησης και στη γέννηση, που συνδέονται με ανάπτυξη διαταραχής αυτιστικού φάσματος αργότερα.

Μια μεγάλη μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Νορβηγικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, αναγνώρισε μοριακές υπογραφές φλεγμονής κατά την κύηση, που συνδέονται με κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ). Τα ευρήματα, τα οποία ρίχνουν φως στην ανώμαλη εγκεφαλική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας εξέτασης που θα κάνει έλεγχο για ΔΑΦ στη γέννηση.

Η νέα έρευνα συμφωνεί με αυξανόμενα δεδομένα που δείχνουν ότι ο κίνδυνος για ΔΑΦ αυξάνεται με την έκθεση του εμβρύου σε φλεγμονή. Σε πρόσφατες μελέτες, οι ερευνητές σύνδεσαν τον κίνδυνο ΔΑΦ με προγεννητική έκθεση σε πυρετό της μητέρας και σε μόλυνση από τους ιούς της γρίπης και του έρπητα τύπου 2 – δύο από τους πολλούς πιθανούς παράγοντες για μητρική φλεγμονή και ΔΑΦ.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν την παρουσία 60 μοριακών δεικτών ανοσολογικής απόκρισης. Τα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη γέννηση, από 957 βρέφη, από τα οποία τα μισά περίπου διαγνώστηκαν με ΔΑΦ αργότερα. Η μελέτη σύνδεσε τον κίνδυνο για ΔΑΦ με συγκεντρώσεις μορίων που σχετίζονται με φλεγμονή. Παρατηρήθηκαν διαφορετικές συγκεντρώσεις στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια.

Μεταξύ των πιο προβλεπτικών μορίων ήταν οι ιντερλευκίνες, όπως το IL1RA και το IL4. Τέσσερα μόρια που θεωρείται ότι συμμετέχουν στην εμβρυϊκή εγκεφαλική ανάπτυξη συνδέθηκαν επίσης με τον κίνδυνο για ΔΑΦ και στα δύο φύλα (TNFα, σερπίνη E1, VCAM1 και IL1β). Οι βιοδείκτες που συλλέχθηκαν στη γέννηση ήταν μόνο ελαφρώς λιγότερο προβλεπτικοί από εκείνους που συλλέχθηκαν κατά την κύηση.

Η έρευνα υποδεικνύει μια περίοδο ευαλωτότητας κατά τη διάρκεια της κύησης, όταν η φλεγμονή μπορεί να παρέμβει στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Ζιάογου Τσε, επίκουρος καθηγητής Βιοστατιστικής.

Βρήκαμε ανοσολογικές υπογραφές, σε δείγματα αίματος από μητέρες στη μέση της εγκυμοσύνης και στο αίμα του ομφάλιου λώρου από παιδιά που αργότερα διαγνώστηκαν με αυτισμό, που συσχετίζονται με αποκρίσεις σε φλεγμονή, και μόρια σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τον εφοδιασμό του με αίμα, εξήγησε η Μάντι Χόρνινγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μία από τους πρώτους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές στο μέλλον θα εστιάσουν στην εύρεση παραγόντων που πυροδοτούν τη φλεγμονή και συνδέσεων μεταξύ αυτών των παραγόντων και της γενετικής επιρρέπειας.

ΈρευναXiaoyu Che et al, Maternal mid-gestational and child cord blood immune signatures are strongly associated with offspring risk of ASD, Molecular Psychiatry (2022).
Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή: psychologynow.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ποιοι και πώς δικαιούνται δωρεάν ή μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Επόμενο άρθρο

Self test: Πώς πρέπει να τα αποθηκεύσετε στο σπίτι σας για να μην γίνει…λάθος διάγνωση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar