Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, αναγκαία η διαρκής συντήρηση των υποδομών

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Αισθητά είναι τα βήματα προόδου που έχει διανύσει η χώρα με το βλέμμα στραμμένο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ατόμων με Αναπηρία τόσο μέσα από υποδομές, όσο και υπηρεσίες που δίνουν σταδιακά πρακτική υπόσταση στη συμπερίληψη, που αποτελεί ζητούμενο για το αναπηρικό κίνημα επί σειρά ετών. 

Τα βήματα προόδου ωστόσο και ιδιαίτερα οι υποδομές, στις οποίες το Ρέθυμνο πρωτοπορεί και είναι μια από τις πόλεις της Ελλάδας, που έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα καινοτόμες υποδομές για τα ΑμεΑ- όντας ταυτόχρονα και μια πόλη που έχει αναδειχθεί διεθνώς στο σκέλος της βιώσιμης κινητικότητα και της προσβάσιμης και ασφαλούς πόλης – είναι απαραίτητο να συντηρούνται όπως σημείωσε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης. Η συντήρηση των έργων, ο σεβασμός στις υποδομές που είναι πολύτιμες για τα άτομα με αναπηρία αλλά και η διαρκής παρακολούθηση και αναβάθμισή τους, αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία προκειμένου αυτά να μπορούν να εξυπηρετούν αποτελεσματικά το σκοπό τους σε βάθος χρόνους.

“Στόχος η συμπερίληψη σε όλους τους τομείς»

Όπως ανέφερε ο κος Τσαχάκης, στον απόηχο της 4ης Τεχνικής Συνάντησης του έργου «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage», που έγινε στο Δήμο Ρεθύμνου, παρουσία του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του EDF Ιωάννη Βαρδακαστάνη καθώς και του δημάρχου Αγίας Νάπας Κύπρου Χρίστου Ζαννέττου, τα έργα προσβασιμότητας εδραιώνουν το Ρέθυμνο στο χάρτη της συμπερίληψης που αποτελεί “τη λέξη κλειδί, την έννοια, το στόχο για τη δεκαετία που διανύουμε σε ότι αφορά τα άτομα με αναπηρία. Συμπερίληψη σε όλα. Από την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, την απασχόληση, τον τουρισμό, στις υπηρεσίες, στον πολιτισμό”.

Σημαντικά βήματα προόδου

Σε επίπεδο χώρας έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με τα ζητήματα αναπηρίας να έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Την Τετάρτη όπως τόνισε ο κ. Τσοχάκης αναμένεται συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ζητημάτων των ΑμεΑ στη χώρα.

Ήδη πάντως στα σημαντικά βήματα προόδου έχουν γίνει σε πολλαπλούς τομείς με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ατόμων με Αναπηρία, με βασικό “εργαλείο” και την ψηφιακή πρόσβαση σε υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης, πλέον τα άτομα με αναπηρία μπορούν μέσω της Εθνικής πύλης αναπηρίας, να τυπώσουν την σχετική κάρτα η οποία θα διασυνδεθεί από το νέο έτος με το Taxis αλλά και τον ΕΦΚΑ και έτσι θα δώσει την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και τις παροχές που δικαιούνται. Σε εφαρμογή από το νέο έτος μπαίνει επίσης και ο προσωπικός βοηθός, υπηρεσία που έως το 2025 θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα ενώ το ψηφιακό ΚΕΠΑ θα απαλλάξει τα άτομα με αναπηρία από την ταλαιπωρία αφού θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τους φακέλους και τα δικαιολογητικά και να παρακολουθούν ψηφιακά την πορεία των φακέλλων τους. Επιπλέον, σημαντικά βήματα έχουν γίνει και με την δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης που εξυπηρετεί ένα ζητούμενο πολλών ετών, την αποιδρυματοποίηση των Ατόμων με Αναπηρία.

Πρόκειται για ορισμένες από τις κύριες διεκδικήσεις που παίρνουν σταδιακά “σάρκα και οστά” με το Ρέθυμνο να είναι μια από τις πόλεις που μέσω της συνεργασίας και του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα-Κύπρος, έχουν δημιουργήσει πρωτοποριακές υποδομές για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κος Τσαχάκης “Έχουμε καινοτόμες υποδομές στο Ρέθυμνο που είναι ζήτημα να υπάρχουν σε άλλες πόλεις. Αυτό το έχουμε επιτύχει μέσα από τη στρατηγική συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνου, του Δήμου Αγίας Νάππας και της ΕΣΑμεΑ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΕΣΑμεΑ επέλεξε το δήμο Ρεθύμνου σε αυτό το εταιρικό σχήμα. Ο Δήμος Ρεθύμνου με τη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια, από το προηγούμενο ΕΣΠΑ το 2014 μέχρι και σήμερα συνεχίζει σταθερά με το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα Κύπρος”.

Το Ρέθυμνο πρωτοπορεί

Η 4η τεχνική συνάντηση που αφορά έργα προσβασιμότητας με επίκεντρο τη φύση και τον πολιτισμό, που έγινε το προηγούμενο διάστημα στο Ρέθυμνο, δίνει νέα δεδομένα και διευρύνει τη “βεντάλια” στο Νομό.

Ήδη δρομολογείται η λειτουργία ενός ηλεκτρικού οχήματος οκτώ θέσεων που θα μπορεί να μεταφέρει Ατομα με Αναπηρία σε χώρους του ιστορικού κέντρου και την Φορτέτζα ενώ σε προτεραιότητα βρίσκεται και η μετατροπή του παραδοσιακού ελαιοτριβείου των Αρμένων σε μουσειακό χώρο κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω και τον εξοπλισμό. Η ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου Ρεθύμνης προς την κατεύθυνση αυτή, θα έχει διττό όφελος, αφού όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης θα δώσει τη δυνατότητα σε Ρεθυμνιώτες αλλά και επισκέπτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν σε χώρους πολιτισμού. Ειδικότερα θα τοποθετηθεί σήμανση σε μορφή Braille για την εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα όρασης, θα δημιουργηθούν ιστοσελίδες προσβάσιμου τουρισμού, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως τόνισε ο κος Τσαχάκης και για το τουριστικό προϊόν του Ρεθύμνου. “Πλέον και καλώς ο δήμος Ρεθύμνης εστιάζει στο κομμάτι αυτό του τουρισμού που αφορά το 10% του πληθυσμού αυτού και είναι ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο πρέπει να προσελκύσουμε αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το τουριστικό μας προϊόν. Μέσα από τους τουριστικούς οδηγούς, ψηφιακές μορφές, ιστοσελίδες ενημερώνονται πολίτες σε όλο τον κόσμο για το τι υπάρχει στο Ρέθυμνο και όλα αυτά αναβαθμίζουν το Ρέθυμνο και το βάζουν στο χάρτη της συμπερίληψης” ανέφερε ο ίδιος.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται για την δημιουργία υποδομών που θα εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τα Άτομα με Αναπηρία, ιδιαίτερα σημαντικό είναι όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης τα έργα αυτά να συντηρούνται τακτικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που έργα καινοτόμα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους, αφού έχουν υποστεί φθορές και βανδαλισμούς. Όπως ο ίδιος πρόσθεσε: “γίνονται υποδομές, αλλά οι μηχανισμοί και στο Ρέθυμνο συχνά αφήνονται στην τύχη τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι πλάκες όδευσης τυφλών, οι ακατάλληλες και επικίνδυνες ράμπες, οι φθορές στα φανάρια όπου και πάλι το Ρέθυμνο πρωτοπορεί. Όταν κάνουμε εγκατάσταση μηχανισμού κάποιας υποδομής θα πρέπει στη συνέχεια αυτό να το παρακολουθούμε και να το συντηρούμε. Χρειάζεται ταυτόχρονα και σεβασμός, γιατί υπάρχουν και οι βανδαλισμοί”.

Πηγή: goodnews.gr

Προηγούμενο άρθρο

RSV: Ποιος είναι ο αναπνευστικός ιός που απειλεί παιδιά και ηλικιωμένους ταυτόχρονα

Επόμενο άρθρο

Βρέθηκε φάρμακο για τους ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar