Ανησυχία για την έξαρση κορωνοϊού και γρίπης- Ποιες ηλικιακές ομάδες «χτυπούν»

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η έξαρση των κρουσμάτων της γρίπης, των λοιμώξεων αλλά και του  κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα ανησυχίας, καθώς γίνεται προσπάθεια να εκτιμηθεί ποιες ηλικιακές ομάδες προσβάλουν περισσότερο.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν την πορεία της γρίπης, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται περισσότερο σε παιδιά και εφήβους, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, από τον οποίο νοσούν περισσότερο  ενήλικα άτομα και κυρίως ηλικιωμένοι. Σε ό,τι αφορά στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ο οποίος παρουσιάζει εξίσου σημαντική αύξηση κρουσμάτων, παρατηρείται και σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες και ηλικιωμένους.

Αίτια αυτής της έξαρσης κρουσμάτων, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ο συνωστισμός που σημειώθηκε τις ημέρες των γιορτών, κάτι που το άνοιγμα των σχολείων δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο. Οι επιστήμονες εξακολουθούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ύψιστη σημασία του εμβολιασμού, κυρίως σε ευπαθείς και ηλικιωμένους, καθώς αυτός μπορεί να δημιουργήσει μία ασπίδια προστασίας, σε περίπτωση που νοσήσουν, επομένως να περάσουν πιο ήπια την γρίπη ή τον κορωνοϊό.

Ματίνα Παγώνη: «Ο κορωνοϊός δεν είχε φύγει ποτέ»

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας νωρίτερα το πρωί σε εκπομπή του Αντ1 τόνισε ότι «τα είχαμε πει, αυτοί οι τρεις μήνες και είναι οι πιο δύσκολοι. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Ο κορωνοϊός δεν είχε φύγει ποτέ, ήταν εδώ σε υποπαραλλαγές και τώρα η  καινούρια υποπαραλλαγή που κυριαρχεί είναι της Όμικρον, αλλά δεν επηρεάζει το κατώτερο αναπνευστικό και δεν κάνει πνευμονίες».

Η Ματίνα Παγώνη μίλησε και για τον στρεπτόκοκο με αφορμή τον θάνατο του 4χρου από τη Θάσο. Σε ό,τι αφορά στον στρεπτόκοκο, η κ. Παγώνη τόνισε πως σε περίπτωση που κάποιο άτομο διαγνωστεί θα πρέπει να λάβει αγωγή  από τις πρώτες κιόλας ώρες, ενώ σύμφωνα με εκείνη «δεν χρειάζεται η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική».

Κορωνοϊός και γρίπη: Ρεκόρ αφίξεων ασθενών στο Αγία Σοφία πριν την Πρωτοχρονιά

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί και σύμφωνα με τα στοιχεία, τα άτομα που νοσηλεύονται με κορωνοϊό μέχρι σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας, είναι περίπου 1.600, ένα σταθερό όπως χαρακτηρίζεται επίπεδο αυτών των ημερών αλλά και ένδειξη για την τάση κορύφωσης του κύματος. Το χαμηλό ποσοστό εμβολισμού ωστόσο, παραμένει πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τη γρίπη έχουν εμβολιαστεί περίπου το 57% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, ενώ για τον κορωνοϊό οι ευπαθείς άνω των 65 χρόνων που εμβολιάστηκαν δεν ξεπερνούν τους 180.000.

Από την άλλη πλευρά και η γρίπη αρχίζει να προσβάλει αρκετά άτομα, κυρίως ως «παιδική ίωση». Το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1) είναι αυτό που κυριαρχεί, ωστόσο είναι αρκετά πιο ήπιο σε σχέση με εκείνο της περσινής χρονιάς και γενικά της γρίπης όπως τη γνωρίζαμε. Εκτός από αυτή και ο ιός RSV με το στρεπτόκοκκοσυμπληρώνουν τις ιώσεις που παρατηρούνται κυρίως στις μικρές ηλικίες, με τις αφίξεις στα παιδιατρικά νοσοκομεία να είναι εκατοντάδες το τελευταίο διάστημα.

Σημειώνεται πως λίγο πριν το τέλος του 2023, στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, καταγράφηκε ρεκόρ προσέλευσης ασθενών όταν τουλάχιστον 800 παιδιά εξετάστηκαν στη διάρκεια της εφημερίας, την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου. 

Πηγή: lifo.gr

Προηγούμενο άρθρο

Απλοί τρόποι για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος

Επόμενο άρθρο

Για αυτό είμαστε σχεδόν όλοι άρρωστοι αυτόν τον χειμώνα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar