ΑΠΟΨΗ: Η ενσωμάτωση των ΑμεΑ ξεκινά από την εκπαίδευση

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία είναι η απομόνωση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μαθητές με και χωρίς αναπηρία εκπαιδεύονται ξεχωριστά, από διαφορετικούς ανθρώπους, από την αρχή έως το τέλος της ακαδημαϊκής τους πορείας. Αυτός ο διαχωρισμός υπήρχε πάντα για την σωστή αντιμετώπιση και εκπαίδευση των ΑμεΑ από δασκάλους και καθηγητές ειδικά εκπαιδευμένους για αυτό το σκοπό.

Ωστόσο, η απουσία επαφής μεταξύ παιδιών από κάθε κοινωνική ομάδα οδηγεί σε προκαταλήψεις, στερεότυπα, ή και αμηχανία όταν και εάν τελικά υπάρξει αυτή η επαφή.

Η πραγματική ενσωμάτωση των ΑμεΑ στην κοινωνία ξεκινά από την εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και να εναρμονίσει την εκπαίδευση των παιδιών από όλες τις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να ακολουθήσει το πρότυπο «inclusive education» («ενταξιακή εκπαίδευση») που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στην Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη. Όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές να είναι εκπαιδευμένοι για την διδασκαλία σε ΑμεΑ και να διδάσκουν σε όλα τα παιδιά ταυτόχρονα.

Η αναπηρία πρέπει επιτέλους να πάψει να αποτελεί αιτία για τον διαχωρισμό ατόμων και την απομόνωσή τους, και να είναι εμπόδιο για την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους κατάρτιση. Κάθε κοινωνία βασισμένη στην ισότητα και τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να προσαρμοστεί στις ανάγκες όλων των διαφορετικών μελών της. Ας γίνει η Ελλάδα μία από αυτές.

Προηγούμενο άρθρο

Οδηγός για τις Βάσεις 2019: Αναλυτικές εκτιμήσεις για κάθε επιστημονικό πεδίο [λίστα]

Επόμενο άρθρο

ΟΑΕΔ: 200.000 voucher για δωρεάν θέατρα σε εργαζομένους και ανέργους

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar