Αρώνια: Το φρούτο που τονώνει το ανοσοποιητικό και ρυθμίζει τον διαβήτη

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ανακαλύψτε το φρούτο που -πιθανώς- προστατεύει από τον καρκίνο και τον διαβήτη, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος και του στομάχου και φαίνεται να προωθεί την υγεία των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων συνεισφέροντας στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων

Η αρώνια είναι ένα φρούτο που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική αλλά πλέον βρίσκεται και στην Ανατολική Ευρώπη, προσφέροντας και σε εμάς τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που έχει για την υγεία μας.

Τρώγεται κανονικά σαν φρούτο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πρόσθετο συστατικό σε τρόφιμα όπως οι πίτες, οι χυμοί και το τσάι. Δεν είναι, όμως, τόσο διάσημη για τη -νόστιμη βέβαια- γεύση της, όσο για τα πολλά ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικά της.

Κάποια από τα οφέλη που αποδίδονται στην αρώνια συνδέονται με την υψηλή περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες, πρόσφατη έρευνα μάλιστα υποστηρίζει ότι αυτό το φρούτο διαθέτει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, με 143 μονάδες.

Οι -πιθανές- αντικαρκινικές ιδιότητες
Ξεκινώντας με μια από τις σημαντικότερες εκδοχές της προστατευτικής δράσης της αρώνιας, την αντικαρκινική, βλέπουμε ότι μελέτη του 2004 εξέτασε την επίδραση εκχυλισμάτων σταφυλιού, αρώνιας και ενός άλλου είδους βατόμουρου στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και βρήκε ότι, ενώ όλα τα εκχυλίσματα ανέστειλαν γενικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, η αρώνια είχε την ισχυρότερη επίδραση.

Σε μια άλλη μελέτη του 2009 διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα αρώνιας συνέβαλε στη μείωση της κυτταρικής βλάβης που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού. Οι συγγραφείς τότε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα της αρώνιας έχει αποδεδειγμένα προστατευτικές ιδιότητες για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Οι αντι-διαβητικές ιδιότητες
Έρευνες υποστηρίζουν την ύπαρξη αντι-διαβητικών ιδιοτήτων στην αρώνια. Μελέτη του 2015 σε ποντίκια έδειξε ότι το εκχύλισμα αρώνιας συνέβαλε στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωσε τη φλεγμονή που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Αντίστοιχα, μελέτη του 2012 που εξέτασε ποντίκια με αντίσταση στην ινσουλίνη, βρήκε ότι η αρώνια καταπολεμούσε την αντίσταση στην ινσουλίνη, σε διάφορα, μάλιστα, επίπεδα. Το αποτέλεσμα καθιστά το φρούτο αυτό σημαντική βοήθεια στην πρόληψη της ανάπτυξης του διαβήτη, ενώ η πιο πρόσφατη σχετική μελέτη (2016) έδειξε ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η παχυσαρκία μπορούν να επηρεαστούν θετικά από την κατανάλωση αρώνιας.

Η οργανική υγεία
Δύο παρόμοιες μελέτες (2016 και 2017) εξέτασαν τις επιδράσεις του χυμού αρώνιας σε ποντίκια με ηπατικές βλάβες, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι ο χυμός μείωνε τόσο την ένταση όσο και τα συμπτώματα της ασθένειας, μάλλον λόγω της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας του φρούτου.

Άλλη μελέτη του 2017 σε τρωκτικά βρήκε ότι ο χυμός της αρώνιας βοηθούσε στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων σε ποντίκια με βλάβες στο στομάχι. Στην περίπτωση αυτή, τα οφέλη πιθανότατα προέρχονταν από το ότι η αρώνια προωθούσε την παραγωγή βλέννας, όπως και τη δυνατότητά της να μάχεται το οξειδωτικό στρες.

Υγεία των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η αρώνια προστατεύει τον άνθρωπο από τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, κυρίως επειδή εμποδίζει την ανάπτυξη πλακών μέσα στις αρτηρίες. Επιπλέον βοηθά στη χαλάρωση των ιστών επιτρέποντας καλύτερη ροή του αίματος, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό, καθώς πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις προκαλούνται από την σκλήρυνση των αρτηριών και τη μειωμένη ικανότητα χαλάρωσης των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί, επίσης, να συντελέσει και σε ξαφνικές πτώσεις της αρτηριακής πίεσης, με τους ερευνητές να καταλήγουν ότι η αρώνια θα μπορούσε να έχει πραγματικά σημαντικά οφέλη για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, η αρώνια έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: ygeiamou.gr

Προηγούμενο άρθρο

Πάνω από το 50% των μαθητών ΑμΕΑ δεν λαμβάνουν εξειδικευμένη υποστήριξη

Επόμενο άρθρο

ΠΟΥ: Μία αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα ανά τον κόσμο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar