Η Ελλάδα δείχνει πώς αντιμετωπίζεται η κρίση του κορωνοϊού

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

«Σε αυτή την πανδημία, η Ελλάδα μπορεί να περπατάει με ψηλά το κεφάλι της»

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει εκθέσει πολλές κυβερνήσεις και ηγέτες παγκοσμίως. Από την Ισπανία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι πολιτικοί άργησαν πάρα πολύ να λάβουν τα δραστικά μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών τους, σημειώνει το Bloomberg.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με επίμαχο δημοσίευμα, ήταν μια αξιοσημείωτη – και ίσως αναπάντεχη – εξαίρεση σε αυτή την τάση. Η κυβέρνηση επέβαλε σοβαρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολύ προγενέστερο στάδιο της επιδημίας σε σχέση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Προς το παρόν, αυτή η ταχεία αντίδραση έχει βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει την τραγική υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουν πλουσιότερα κράτη.

Ο Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, συνέκρινε την ταχύτητα της αντίδρασης στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Αθήνα έκλεισε όλα τα μη βασικά καταστήματα μόνο τέσσερις ημέρες μετά την αναφορά του πρώτου θανάτου από κορωνοϊό. Αντίθετα, η Ιταλία και η Ισπανία το έκαναν μετά από 18 και 30 ημέρες, αντίστοιχα. Η απαγόρευση της μη άσκποπης μετακίνησης στην Ελλάδα ήρθε μόλις μια εβδομάδα μετά – ταχύτερα από ό, τι σε στις δύο άλλες χώρες.

Αυτές οι πρώιμες ενέργειες μείωσαν την πίεση στο επισφαλές σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Στα μέσα Μαρτίου, το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θα μπορούσε να υπολογίζει μόλις σε 605 μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων μόνο 557 λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Η Ελλάδα έχει πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτή είναι  χειρότερη αναλογία από την αντίστοιχη της Ισπανίας, η οποία ξεκίνησε με 4.400 ΜΕΘ για πληθυσμό σχεδόν 47 εκατομμυρίων και έχει κατακλυστεί από κρούσματα κορωνοϊού.

Η σύγκριση με την Ισπανία είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη. Παρόλο που η Ιταλία έπρεπε να υιοθετήσει μέτρα καραντίνας νωρίτερα, οι πολιτικοί της μπορούν να υποστηρίξουν ότι ήταν οι πρώτοι στην Ευρώπη που αντιμετώπιζαν αυτή την πρωτοφανή πρόκληση. Η ισπανική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, είχε το πλεονέκτημα του χρόνου, αλλά δίστασε, επιτρέποντας μαζικές εκδηλώσεις, όπως διαδηλώσεις και ποδοσφαιρικούς αγώνες, να γίνουν μέχρι και 26 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο Covid-19 στη χώρα.

Μέχρι στιγμής (10/4), η Ελλάδα έχει καταγράψει 1.955 κρούμσατα και 86 θανάτους – δηλαδή 188 κρούσματα και 8 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Η Ισπανία έχει 3.261 κρούσματα και 326 θανάτους ανά εκατομμύριο και η Ιταλία αντίστοιχα 2.375 κρούσματα και 302 νεκρούς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει λιγότερους από τους μισούς ελέγχους (ανά εκατομμύριο άτομα) σε σύγκριση με την Ισπανία και λιγότερο από το ένα τέταρτο της Ιταλίας, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πίεση στο σύστημα της υγειονομικής της περίθαλψης είναι συγκρίσιμη με αυτή που υφίστανται οι τελευταίες δύο χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προσλάβει 4.200 νέους γιατρούς και αυξήθηκε κατά το ήμισυ ο αριθμός των ΜΕΘ, γεγονός που θα βοηθήσει να περιοριστεί η επιδείνωση της επιδημίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνει το άρθρο, έχει αναδειχθεί ως φωνή λογικής στη διεθνή σκηνή. Για παράδειγμα, κατέκρινε τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο επειδή αρνήθηκε τη σοβαρότητα της πανδημίας. Το σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ  ως κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, αντέδρασε με ψυχραιμία – μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με την πικρή εσωτρεική διαμάχη που εμφανίστηκε στην Ισπανία. Και ο ελληνικός πληθυσμός φαίνεται να είναι πολύ προσεκτικός στην τήρηση των κανόνων, εν μέρει ως αποτέλεσμα των αυστηρών ποινών της κυβέρνησης για μη συμμόρφωση.

Το πιο ανησυχητικό είναι το τι θα μπορούσε να συμβεί στην οικονομία της Ελλάδας. Η πανδημία έρχεται σε μια ιδιαίτερα σκληρή εποχή για την Αθήνα. Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τα πράγματα είχαν μπει επιτέλους σε καλό δρόμο. Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να συρρέουν στην Ελλάδα αναζητώντας αποδόσεις και ευκαιρίες, καθιστώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτό με την καλύτερη απόδοση στον κόσμο πέρυσι.

Τώρα όμως η χώρα δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει μακριά. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής της και θα υποφέρει άσχημα εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχιστούν το καλοκαίρι. Οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν πάνω από το 80% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με προμήθειες, ρευστότητα και πωλήσεις.

Ωστόσο, δεδομένου πόσο γρήγορα η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο ξέσπασμα της επιδημίας, η χώρα θα μπορούσε να επανέλθει στα πόδια της νωρίτερα από άλλες. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους ποσοτικής χαλάρωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης καθ ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, χαλάρωσε τους κανόνες της, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να τοποθετούν το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ενέχυρο όταν λαμβάνουν ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες. Αυτές ήταν σοφές αποφάσεις και θα παράσχουν πρόσθετη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας.

Για χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης περιφρονούσε την Ελλάδα, αντιμετωπίζοντάς της ως ένα άλυτο πρόβλημα. Για όλες τις εγγενείς αδυναμίες της, σε αυτή την πανδημία, η Ελλάδα μπορεί να περπατάει με ψηλά το κεφάλι της.

(Πηγή: Bloomberg)

Προηγούμενο άρθρο

Το κυβερνητικό σχέδιο για 1.000 κλίνες – Ανάπτυξη ΜΕΘ σε κοντέινερ

Επόμενο άρθρο

Δωρεά ύψους $100.000.000 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar