Χέρια: 3 ύπουλα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν σοβαρά προβλήματα υγείας – Πώς να τα αναγνωρίσετε

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Είναι πολλά αυτά που μπορούν να μας πουν τα χέρια μας για την υγεία μας. Δώστε προσοχή στις κρυφές προειδοποιήσεις για την υγεία που μπορούν να προσφέρουν -καθώς ορισμένες από αυτές μπορεί να υποδεικνύουν σοβαρά ζητήματα.

Αν και τα προβλήματα στα χέρια μπορεί να προέρχονται συχνά από καταπόνηση, τραυματισμό ή άσκηση, είναι σημαντικό να τα ελέγξετε εάν παρατηρήσετε ότι εμφανίζεται κάποιο από αυτά τα συμπτώματα που προκαλούν συναγερμό.

Πιο αναλυτικά, ενώ ορισμένα μικρότερα προβλήματα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν, άλλα μπορεί να είναι πιο επείγοντα όπως η ενδοκαρδίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο διαβήτης. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες φαινόμενο τα νύχια μας να αποτελούν ένδειξη προβλημάτων, αλλά υπάρχουν μερικά σημάδια και στα χέρια μας που πρέπει να προσέξουμε.

3 σημάδια στα χέρια για σοβαρά προβλήματα υγείας

  1. Κόμβοι Osler
  2. Εκτινασσόμενος δάκτυλος ή «δάχτυλο της σκανδάλης»
  3. Αλλαγές στο χρώμα των δακτύλων

Το NHS λέει ότι τα προβλήματα στον καρπό, στο χέρι και τα δάχτυλα είναι κοινά και μπορεί να προκληθούν από απλά πράγματα, όπως η εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών ή ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια αθλημάτων ή μια πτώση. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε εάν αυτά τα προβλήματα σας προκαλούν πόνο για ένα χρονικό διάστημα.

1. Κόμβοι Osler

Ωστόσο, τα πιο επείγοντα υποκείμενα ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αξιολογηθούν ανάλογα. Εάν παρατηρήσετε κόκκινα ή μωβ εξογκώματα στα δάχτυλά σας που είναι επώδυνα, μπορεί να έχετε κόμβους Osler.

Σύμφωνα με τη Huffington Post, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα ενδοκαρδίτιδας –μια σπάνια, αλλά μερικές φορές θανατηφόρα, κατάσταση κατά την οποία προκαλείται φλεγμονή στον βλεννογόνο της καρδιάς. Συνήθως εμφανίζονται στις άκρες των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, έχουν μωβ-ροζ χρώμα με ανοιχτό κέντρο και μέση διάμετρο 1-1,5 χιλιοστά.

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα εξογκώματα, πιθανότατα θα έχετε επίσης συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, ρίγη, εφίδρωση, πόνους και απώλεια όρεξης. Επίσης, τα εξογκώματα μπορεί να συνοδεύονται από αιμορραγία κάτω από τα νύχια και πρήξιμο στα πόδια ή στην κοιλιά.

2. Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Ένα άλλο σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε στα χέρια είναι τον εκτινασσόμενο δάκτυλο ή αλλιώς τενοντοελυτρίτιδα ή «δάχτυλο της σκανδάλης», δηλαδή ένα μαλακό εξόγκωμα στο χέρι σας. Εάν, όταν προσπαθείτε να λυγίσετε ή να ισιώσετε το χέρι σας το δάχτυλό σας κολλήσει ή «σκάσει», θα μπορούσε να είναι σημάδι εκτινασσόμενου δάκτυλου, που συμβαίνει όταν ο τένοντας που χρησιμοποιείται για να κινεί τα δάχτυλά μας έχει φλεγμονή.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα πρησμένο, μαλακό εξόγκωμα στην πλευρά της παλάμης στη βάση του παράμεσου ή του αντίχειρα. Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος μπορεί να συμβεί λόγω επαναλαμβανόμενης χρήσης –ως αποτέλεσμα, είναι πιο συνηθισμένο στον παράμεσο ή στον αντίχειρα. Αλλά είναι πιο πιθανόν να το πάθετε εάν έχετε διαβήτη, προβλήματα  θυρεοειδούς ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

3. Αλλαγή στο χρώμα των δαχτύλων

Τέλος, ένα άλλο κοινό σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας που εμφανίζεται στα χέρια είναι όταν τα δάχτυλά μας αλλάζουν χρώμα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν έξω αρχίζει να κάνει περισσότερο κρύο ή αν είμαστε αγχωμένοι και παρατηρούμε τα δάχτυλά μας να γίνονται λευκά, μπλε ή κόκκινα. Όλα αυτά μπορεί να είναι ενδεικτικά συμπτώματα της νόσου του Raynaud. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να πάρει αρκετό αίμα στα χέρια -εξ ου και η αλλαγή χρώματος.

Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όπως λέει το NHS: «Είναι συχνό και συνήθως δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα». Ωστόσο, αξίζει να ελέγξετε το πρόβλημα με έναν ειδικό, καθώς θα μπορούσε να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σκληρόδερμα (μια σπάνια ασθένεια του συνδετικού ιστού), το σύνδρομο Sjögren (μια αυτοάνοση διαταραχή), οι διαταραχές του θυρεοειδούς, οι διαταραχές πήξης ή ακόμα και ο λύκος.

Εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε και να τα συζητήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: oloygeia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Τεστ αίματος και νέες θεραπείες για τον καρκίνο

Επόμενο άρθρο

Αλτσχάιμερ: Δεν έχει σχέση με τα γηρατειά – 3 σημαντικοί παράγοντες για την εμφάνισή του

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar