ΔΕΠΥ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Σουηδοί ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν γιατί τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, οι τυχαίοι τραυματισμοί, η αυτοκτονία και η κατάχρηση ουσιών παίζουν ρόλο, ενώ τα ψυχιατρικά προβλήματα τροφοδοτούν αυτούς τους παράγοντες.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περίπου 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Σουηδία από το 1983 έως το 2009. Από αυτούς, το 3,2% διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν υψηλότερος στους ενήλικες με ΔΕΠΥ από ότι στα παιδιά με ΔΕΠΥ, ενώ όσοι είχαν διαγνωστεί με τη διαταραχή σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όσους είχαν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια της ζωής, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Οι τυχαίοι τραυματισμοί και η αυτοκτονία ήταν οι κύριες αιτίες θανάτου στα άτομα με ΔΕΠΥ, 35,8% και 31,4% αντίστοιχα. Συνολικά σημειώθηκαν 414 θάνατοι.

Η κατάχρηση ουσιών συνέβαλε σημαντικά στον κίνδυνο θανάτου λόγω αυτοκτονίας, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου λόγω τυχαίων τραυματισμών ήταν εμφανής μόνο σε εκείνους που δεν αντιμετώπιζαν ψυχιατρικά προβλήματα, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι πρώιμες διαταραχές όπως ο αυτισμός σχετίζονταν περισσότερο με τον πρόωρο θάνατο λόγω φυσικών αιτίων, ενώ ψυχιατρικές παθήσεις που εκδηλώνονταν αργότερα, όπως η κατάχρηση ουσιών, συνδέονταν πιο στενά με το θάνατο λόγω μη φυσικών αιτίων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ευαισθητοποίηση γύρω από τα ψυχιατρικά προβλήματα και η αντιμετώπισή τους μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου των ανθρώπων με ΔΕΠΥ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  www.healthday.com

Προηγούμενο άρθρο

“Θεραπευτική” κάνναβη πωλείται σε περίπτερα, βενζινάδικα, pet shop και σε νοσοκομεία – Παρέμβαση ΠΦΣ

Επόμενο άρθρο

7 φυτικές τροφές πιο πλούσιες σε πρωτεΐνη από ένα αβγό

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar