ΔΕΘ 2019: Πόσο θα μειωθούν οι φόροι για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Στο 1-1,2 δις ευρώ εάν προστεθούν και οι μειώσεις εισφορών ύψους 200 εκατ. ευρώ- υπολογίζονται για το 2020 οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», από τον πρώτο μήνα του 2020 πάνω από τέσσερα εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις των καθαρών αποδοχών τους ενώ άλλη μια αύξηση θα διαπιστώσουν οι μισθωτοί τον Ιούλιο με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Την ίδια ώρα, «ανάσα» στα νοικοκυριά δίνει και η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 8.636 ευρώ και η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.

Οι… ανάσες αυτές ξεκινούν από τα 177 ευρώ και φθάνουν τα 477 ευρώ για τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και χωρίς παιδιά.

Για τους φορολογούμενους με παιδιά, οι μειώσεις φόρων θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Πόσο θα μειωθούν οι φόροι για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

Τον Ιανουάριο του 2020, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πάρουν μια πρώτη «γεύση» των φοροελαφρύνσεων, καθώς θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος που παρακρατείται στις μηνιαίες αποδοχές τους θα είναι μειωμένος.

Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Από το 2021 αναμένεται δεύτερο «κύμα» φοροελαφρύνσεων, με τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που σήμερα επιβαρύνει όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Μάλιστα, μέχρι το 2023 η εισφορά αυτή θα αποτελεί παρελθόν για όλους τους φορολογούμενους.

Οι αλλαγές που θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ωφελήσουν περισσότερο ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους -μάλιστα το όφελος αυτό αγγίζει τα 1.300 ευρώ το χρόνο.

Ωστόσο, αυτό θα το διαπιστώσουν το 2021 με την υποβολή των  φορολογικών τους δηλώσεων ενώ οι περίπου 250.000 επιχειρήσεις θα είναι οι μεγάλες κερδισμένες του 2020 καθώς τα φετινά κέρδη τους θα φορολογηθούν με συντελεστή 24% και ο φόρος στα μερίσματα θα προσγειωθεί στο 5% από 10%.

Από το 2021 θα ξεκινήσει το ξήλωμα και του τέλους επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ και επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τις επιχειρήσεις.

Πηγή: cnn.gr

Προηγούμενο άρθρο

ΕΟΠΥΥ – φαρμακεία: Νέα εποχή εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων

Επόμενο άρθρο

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: 5 νεκροί, 450 στα νοσοκομεία – Τα ύποπτα συμπτώματα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar