Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο η άσκηση

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σύμφωνα με νέα έρευνα.

Παράλληλα, δρα προστατευτικά έναντι άλλων παθήσεων που οδηγούν στην απώλεια της όρασης, όπως το γλαύκωμα και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σύμφωνα με την έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, την πρώτη στο είδος της.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αθλητική δραστηριότητα μείωσε έως και 45% την ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων των ματιών κατά το πείραμα σε ποντίκια. Αυτή η ανωμαλία των αιμοφόρων αγγείων αποτελεί βασικό παράγοντα για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και πολλών ακόμα οφθαλμοπαθειών.

Σύμφωνα με τον Bradley Gelfand από το Τμήμα Οφθαλμολογίας και το Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, η νέα έρευνα προέκυψε ως ανάγκη επιστημονικής απόδειξης πως η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.Advertisement

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το όριο για την αποκόμιση των οφελών από την άσκηση ήταν σχετικά χαμηλό, περισσότερη άσκηση δηλαδή δεν προσέφερε πολλαπλάσια οφέλη.

Ένας αρχικός έλεγχος που συνέκρινε τα ποντίκια που ασκούνταν οικειοθελώς με εκείνα που δεν ασκούνταν, διαπίστωσε ότι η άσκηση μείωσε την υπερανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων κατά 45%. Μια δεύτερη δοκιμή, προς επιβεβαίωση των ευρημάτων, έδειξε μείωση 32%.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει τους μηχανισμούς που η άσκηση εμποδίζει την ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων. Μια υπόθεση επικεντρώνεται στην αυξημένη ροή αίματος προς τους οφθαλμούς.

Ο Δρ. Gelfand σημείωσε ότι η έναρξη της απώλειας όρασης ακολουθείται συχνά από τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν.

Επόμενο στόχος για τους επιστήμονες θα είναι η ανακάλυψη ενός φαρμάκου ή μίας θεραπευτικής μεθόδου που θα εξασφαλίζουν όλα τα οφέλη της άσκησης χωρίς την ανάγκη σωματικής καταπόνησης.

Πηγή: www.onmed.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Τα πέντε ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Επόμενο άρθρο

Ενας χρόνος κυβέρνησης Ν.Δ. – Το σποτ και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar