Έκκληση για αίμα κάνουν οι ασθενείς – Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Έκκληση για αίμα κάνουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, καθώς οι αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού -ιδιαίτερα φέτος, λόγω και της πανδημίας της Covid-19- έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στις αιμοδοσίες όλης της χώρας.

“Η ανάγκη για εθελοντική προσφορά αίματος αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ μεγαλύτερη, προκειμένου να καλυφθούν οι συμπολίτες μας που μεταγγίζονται τακτικά, αλλά και οι ασθενείς που χρειάζεται να χειρουργηθούν” αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σε σχετική έκκλησή του.

Οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν ποτέ και μάλιστα αυξάνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω μείωσης της καθιερωμένης προσφοράς. Για τους λόγους αυτούς, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καλούν νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες σε έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία, την Πέμπτη 27 Αυγούστου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.   

Η αιμοληψία θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΕΑ και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών στα νοσοκομεία της χώρας.

Ασθενείς με μεσογειακή αναιμία: “Λαμβάνουμε λιγότερο αίμα από αυτό που έχουμε ανάγκη”

Τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο έχουν μία φυσιολογική ζωή και καλή υγεία ΜΟΝΟ όταν μεταγγίζονται συστηματικά με επαρκείς ποσότητες αίματος. Το τελευταίο διάστημα, όμως, σε όλες τις αιμοδοσίες της χώρας παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ασθενείς.

“Τις τελευταίες μέρες έχουμε πάλι έντονες ελλείψεις αίματος με αποτέλεσμα να μας ανακοινωθεί από την αιμοδοσία του νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία” ότι από αυτή την εβδομάδα θα λαμβάνουμε μειωμένες ποσότητες αίματος (1 μονάδα αντί 2 ή 3 που πρέπει ) ενώ ταυτόχρονα πιεζόμαστε έντονα να φέρουμε αιμοδότες γεγονός που μας έχει εξαντλήσει. Το γεγονός αυτό συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους και όχι μόνο την περίοδο του Αυγούστου και οφείλεται σε κακό προγραμματισμό τόσο του συγκεκριμένου νοσοκομείου, όσο και του ίδιου του Κρατικού μηχανισμού”, αναφέρει η πρόεδρος των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ), Βάνα Μυρίλα.

ΕΚΕΑ: Η αιμοδοσία γίνεται με απόλυτη ασφάλεια για τους αιμοδότες

Ο χώρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι αποστειρωμένος και απολύτως ασφαλής. Όπως τονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, “για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:

  • η χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας  (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν
  • η αποστείρωση του απαραίτητου εξοπλισμού
  • η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας
  • ο ορισμός ραντεβού τηλεφωνικά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού στο 2132146726, καθημερινά (09:00-15:00).

Επιπλέον, κάθε εθελοντής αιμοδότης μπορεί να πληροφορείται τις επικείμενες αιμοδοσίες που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς, σε ειδική ενότητα που ανανεώνεται συνεχώς στην ιστοσελίδα του Ε.ΚΕ.Α.. (http://ekea.gr/events/)

Πηγή: www.iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθρο

ΑΣ ΑμεΑ «Κότινος»: 9 μετάλλια, ένα πανελλήνιο ρεκόρ & 11 ατομικά στο ΟΑΚΑ

Επόμενο άρθρο

ΕΚΠΑ: Πόσο προστατεύουν οι μάσκες -Χειρουργική ή υφασμάτινη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar