Ελλείψεις φαρμάκων: Βασιλικό διάταγμα στο Βέλγιο που επιτρέπει περιορισμό των εξαγωγών

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Προετοιμάζεται σχετική λίστα με φάρμακα, σε περίπτωση που αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στην προμήθεια.

Τον περιορισμό των εξαγωγών φαρμάκων σε περίπτωση κρίσης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Βελγίου, Φρανκ Βαντενμπρούκ, καθώς η κυβέρνηση εξέδωσε σχετικό βασιλικό διάταγμα.

Το συγκεκριμένο διάταγμα προσφέρει ένα νομικό πλαίσιο αναφορικά με την προσωρινή απαγόρευση της εξαγωγής ορισμένων φαρμάκων, με βάση έναν κατάλογο με ακριβή κριτήρια. Οι ελλείψεις φαρμάκων που έχουν καταγραφεί οδηγούν σε αυτή τη λίστα. Πρόκειται για φάρμακα που δεν θα μπορούν να εξαχθούν σε άλλες χώρες επειδή παρατηρείται έλλειψη στο Βέλγιο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταρτιστεί και δημοσιευτεί ένας τέτοιος κατάλογος, αλλά, σύμφωνα με το υπ. Υγείας, γίνεται προετοιμασία σε περίπτωση που αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στην προμήθεια φαρμάκων στο Βέλγιο.

Η απαγόρευση θα ισχύει για φάρμακα απαραίτητα, τα οποία έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή του ασθενούς και για τα οποία δεν υπάρχει άλλο εγκεκριμένο φάρμακο με το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η απαγόρευση εξαγωγών θα πραγματοποιηθεί όταν η μη διαθεσιμότητα αυτών των βασικών φαρμάκων καταγραφεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας ως «πιθανή» ή «βέβαιη» για τουλάχιστον ένα μήνα, διευκρινίζει το δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας.

«Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι δεν διακόπτεται η θεραπεία των ατόμων με μερικές φορές σωτήρια φάρμακα. Μια προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών θα επιτύχει αυτόν τον στόχο», τόνισε ο κ. Βαντενμπρούκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr

Προηγούμενο άρθρο

Γρίπη: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν, πότε έχουμε ανοσία

Επόμενο άρθρο

Προειδοποίηση ΕΟΦ για θεραπείες με βλαστοκύτταρα που εξαπατούν ασθενείς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar