Ένα πρωί στην Ακρόπολη μαζί με την Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα για τα περισσότερα μέλη της Παραολυμπιακής Ομάδας που βρέθηκαν για πρώτη φορά δίπλα στα μνημεία

Η Παραολυμπιακή Ομάδα επισκέφθηκε την Ακρόπολη παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργου Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.
Το πρωί της Τρίτης ήταν ιδιαίτερο για τα μέλη της Παραολυμπιακής Ομάδας, που λίγο πριν την αναχώρησή τους για το Τόκιο, επισκέφθηκαν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, παρουσία της Υπουργού Πολιτιισμού Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Τα περισσότερα από τα στελέχη της ελληνικής παραολυμπιακής αποστολής μπόρεσαν με τους νέους διαδρόμους για πρώτη φορά να κινηθούν και να φωτογραφηθούν δίπλα στον Παρθενώνα με τη συγκίνηση να είναι έκδηλη.

Μέλη της Παραολυμπιακή Ομάδας στο νέο αναβατόριο της Ακρόπολης
© Θανάσης Καρατζάς

Αθλητές και αθλήτριες ανέβηκαν στον Ιερό Βράχο με τον υπερσύγχρονο ανελκυστήρα πλαγιάς και στη συνέχεια μπόρεσαν να περιηγηθούν γύρω από τα ιστορικά μνημεία. Η προσβασιμότητα σε ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν για εκείνους ένα όνειρο και ως τέτοιο το αντιμετώπισαν λίγο πριν το ταξίδι για το Τόκιο.

Μέλη της Παραολυμπιακή Ομάδας στο νέο αναβατόριο της Ακρόπολης
© Θανάσης Καρατζάς

Ο Σε Τζον Φερνάντες, χρυσός Παραολυμπιονίκης στην σφαιροβολία στο Ρίο θέλησε να πει ένα «ευχαριστώ». «Είναι ένα μάθημα για όλον τον κόσμο. Πως ένα μέρος που δεν είχε καθόλου προσβασιμότητα, έφτιαξε σε τόσο σύντομο διάστημα και μπορούμε σήμερα να τον επισκεφθούμε εμείς με τα καρότσια μας. Αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας, μετά από τέτοια έργα.»

Η Κέλλυ Λουφάκη και ο Σε Τζον Φερνάντες βρέθηκαν στην Ακρόπολη
Η Κέλλυ Λουφάκη και ο Σε Τζον Φερνάντες / © Θανάσης Καρατζάς

Ο Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση, Γιάννης Κωστάκης που θα εκπροσωπήσει σε 4 αγωνίσματα στο Τόκιο και θα βρεθεί σε 5η Παραολυμπιάδα ανέφερε ότι η πρόκρισή του ήρθε μετά από τεράστια προσπάθεια και κούραση και για τον λόγο αυτό αισθάνεται υπερήφανος.

Μέλη της Παραολυμπιακή Ομάδας επισκέφθηκαν την Ακρόπολη λίγο πριν την Παραολυμπιάδα του Τόκιο
© Θανάσης Καρατζάς

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κολύμβησης ΑμεΑ, Ευθυμία Γκουλή σχολίασε ότι μετά την τόσο μεγάλη προσπάθεια και την πρόκριση στο Τόκιο αισθάνεται πραγματικά υπερήφανη, ενώ για την επίσκεψη στην Ακρόπολη δήλωσε πως«Είμαι πολύ χαρούμενη για τη σημερινή εκδήλωση και είναι πολύ σημαντικό έργο για τα άτομα με αναπηρία, να μπορούν να έχουν πρόσβαση. Είναι άνθρωποι που είχαν χρόνια να επισκεφθούν την Ακρόπολη και σήμερα από αυτόν εδώ τον τόπο, παίρνουμε την απαραίτητη δύναμη για να σας κάνουμε όλους περήφανους.»

Μέλη της Παραολυμπιακή Ομάδας επισκέφθηκαν την Ακρόπολη λίγο πριν την Παραολυμπιάδα του Τόκιο
© Θανάσης Καρατζάς

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Αρμόδιος για Θέματα Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μίλησαν στην Athens Voice για τη σημερινή εκδήλωση, συγκινήθηκαν από τα λόγια των αθλητών και τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία, λίγο πριν φύγουν για την Παραολυμπιάδα του Τόκιο.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε την Παραολυμπιακή Ομάδα στην Ακρόπολη
© Θανάσης Καρατζάς

Λίνα Μενδώνη: Αποζημίωση η σημερινή μέρα

Σήμερα είναι για όλους μας μια ημέρα χαρά και συγκίνησης. Είναι πολύ σημαντικό πως όλη η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Υφυπουργός Αρμόδιος για θέματα αθλητισμού κ. Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού και όλοι όσοι εργάστηκαν σκληρά για να γίνει το έργο, βρίσκονται σήμερα στην Ακρόπολη. Είναι ένα σπουδαίο έργο, τόσο ο υπερσύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς, καθώς πρόκειται για τον μοναδικό με κλίση ορθής γωνίας, έτσι ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της Ακρόπολης, όσο και οι διαδρομές. Αυτές σήμερα επιτρέπουν στους φίλους μας από το Παραολυμπιακό κίνημα, που σε λίγες μέρες θα μας εκπροσωπήσουν στο Τόκιο να είναι εδώ παρόντες και να απολαμβάνουν, όπως όλοι οι Έλληνες, την Ακρόπολη, το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού.

Είναι μια τεράστια αποζημίωση για εμάς η σημερινή μέρα. Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση να βλέπεις εδώ όλους αυτούς τους ανθρώπους, για τους οποίους μέχρι πριν από μερικούς μήνες η Ακρόπολη ήταν ένα μακρινό όνειρο. Το αναβατόριο μπορεί να υπήρχε από το 2004, μέχρι και τη στιγμή που χάλασε το 2018, όμως δεν επέτρεπε την κίνηση. Τα αμαξίδια δηλαδή ανέβαιναν, ο κόσμος μπορούσε να δει τα μνημεία, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να κινηθεί γύρω τους και γύρω από τον Παρθενώνα. Σήμερα λοιπόν η χαρά αυτών των ανθρώπων και τα καλά τους λόγια, είναι η μεγαλύτερη αποζημίωση για όλους μας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα άτομα με αναπηρία, για αυτό και συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή. Το Υπουργείο Πολιτισμού, τόσο με το έργο της Ακρόπολης, όσο και με μια σειρά αντίστοιχων μεγάλων παρεμβάσεων που κάνει σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία ενισχύει αυτήν την προσπάθεια. Στο Μουσείο των Δελφών ξεκινά τις επόμενες μέρες ένα έργο προσβασιμότητας για άτομα με δυσκολίες στην κίνηση, την όραση και την ακοή, ενώ ακολουθούν το Κάστρο της Καλαμάτας, το οποίο γίνεται επίσης προσβάσιμο με την μελέτη να είναι έτοιμη, η Ελευσίνα για την οποία η μελέτη εκπονείται, αλλά και μικρότερες παρεμβάσεις όπως η αγορά Golf Carts για τον Αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης, προκειμένου να διευκολυνθεί και εκεί η κίνηση. Όλα αυτά αποτελούν έργα που είναι ενταγμένα στο εθνικό σχέδιο. Προχωρούμε συντεταγμένα αλλά γρήγορα και έχουμε προσθέσει έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αισιοδοξούμε ότι στο τέλος του 2025, όλες οι πολιτιστικές μας υποδομές θα είναι απολύτως προσβάσιμες και η εικόνα τους θα είναι τελείως διαφορετική. Η προσβασιμότητα είναι ένας από τους πυλώνες του Ελλάδα 2.0 και είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης υποδέχθηκε την Παραολυμπιακή Ομάδα στην Ακρόπολη
© Θανάσης Καρατζάς

Λευτέρης Αυγενάκης: Σήμερα μιλά η εικόνα και όχι τα λόγια, καλή επιτυχία σε όλους!

Μια μέρα συγκίνησης, ενθουσιασμού και ικανοποίησης, καθώς έχουμε δίπλα μας την κυρία Μενδώνη, μέλη της Παραολυμπιακής Ομάδας, τον Πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής και όλοι μαζί πλέον απολαμβάνουμε ένα σπουδαίο έργο. Πρόκειται για ένα έργο που κατέκριναν αρκετοί, όμως τελικά το αποτέλεσμα και οι απόψεις των ανθρώπων που το απολαμβάνουν σήμερα είναι αυτό που μιλά. Σήμερα πια μιλάει η εικόνα και όχι τα λόγια. Είμαι χαρούμενος διότι τα στελέχη της Παραολυμπιακής Ομάδας ήρθαν να πάρουν δύναμη και ενέργεια από τη δύναμη της Ακροπόλεως, ενός παγκόσμιου μνημείου με πείσμα μέσα στα χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι με αυτήν την δύναμη θα με βρεθούν στο Τόκιο και θα επιστρέψουν με πολλά μετάλλια στο στήθος τους. Τους εύχομαι καλή επιτυχία!

Στον χώρο βρέθηκε και ο Μανόλης Κορρές, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αποκατάστασης της Ακρόπολης, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Παραολυμπιακή Ομάδα και δήλωσε ότι «το έργο ήταν μια υποχρέωση της Πολιτείας».

Ο Μανόλης Κορρές βρέθηκε μαζί με την Παραολυμπιακή Ομάδα, στην Ακρόπολη
© Θανάσης Καρατζάς

Μια υποχρέωση που αυτή τη φορά η Πολιτεία τήρησε και μπόρεσε να ανταποδώσει το ελάχιστο σε εκείνους τους αθλητές που δεν το έβαλαν ποτέ κάτω. Σε εκείνους που μόχθησαν και σήμερα έχουν προκριθεί για την μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Από τις 24 Αυγούστου ως τις 5 Σεπτεμβρίου η Εθνική Παραολυμπιακή Ομάδα θα βρίσκεται στο Τόκιο, για να μας κάνει ξανά υπερήφανους.

Πηγή: athensvoice.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή

Επόμενο άρθρο

Μιχαηλίδου: Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω – Δράσεις για τα ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar