ΕΟΠΥΥ: Σε ποιες περιπτώσεις οι εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται μόνο σε νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ποια ενημέρωση έχει σταλεί στους γιατρούς και τι επισημαίνεται σε εγκύκλιο της διοικήτριας του Οργανισμού.

Μόνον από δημόσιες δομές Υγείας πραγματοποιούνται μία σειρά από εξετάσεις που συνταγογραφούνται για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με ενημέρωση της διοίκησης του Οργανισμού προς τους γιατρούς, τα παραπεμπτικά εξετάσεων που υπερβαίνουν τον κανόνα επανάληψης εξέτασης θα εκδίδονται με την ένδειξη ότι εκτελούνται μόνο σε δημόσιες δομές. Αυτό θα ισχύσει μόνο για τις εξετάσεις τα όρια των οποίων έχουν επικαιροποιηθεί πρόσφατα από τον ΕΟΠΥΥ.

Το μέτρο έχει ενεργοποιηιεί ήδη στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ και αποτελεί υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης ΕΑΛΕ/Γ.Π. 43167/01.09.2022 (ΦΕΚ Β΄4630), η οποία παρατίθεται πιο κάτω.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη, το μέτρο εντάσσεται στο πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων για έγκαιρο και προληπτικό έλεγχο των εργαστηριακών εξετάσεων.

Η κ. Καρποδίνη υπογραμμίζει πως επιχειρείται, μεταξύ άλλων, η «αντιμετώπιση φαινομένων καταχρηστικής συνταγογράφησης, που είναι επιζήμια τόσο για τα οικονομικά των δικαιούχων, όσο και για τα οικονομικά μεγέθη στην Υγεία«.

Με βάση την πιο πάνω Υπουργική Απόφαση, η συνταγογράφηση και εκτέλεση της ίδιας εξέτασης θα γίνεται μία φορά εντός διαστήματος 20 ημερών.

Για τις κάτωθι εξετάσεις, το ανωτέρω χρονικό διάστημα διαμορφώνεται ως εξής:

Ανά 4 μέρες: Γενική Αίματος, Χολερυθρίνη, CPK, CPK-MB, Ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο), Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Αμυλάση, ΙNR, PT,PTT, Β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη, Γενική Ούρων, CRP ποσοτικό, Ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση, Μικροσκοπική εξέταση εκκρίματος για γονόκοκκο, για σπειροχαίτη, για μαλακό έλκος, για Nicolas Favre, για τριχομονάδες, για μύκητες, για χλωρίδες, για ελαστικές ίνες, κρυστάλλου Curghaman, ηωσινόφιλα, για άγκιστρα εχινόκοκκου, για Hansen, για Koch κατά παραγγελία.

Ανά 60 μέρες: Βιταμίνη Β12, Προσδιορισμός Φυλλικού Οξέος, Χοληστερόλη (CHL), Xoληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HD – Cholestesrol, Χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL – Cholesterol), Τριγλυκερίδια αίματος.

Ανά 90 μέρες: Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c).

Εξαιρούνται: ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (icd10: E10 – ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης), η Κύηση (icd10: Z32, Z32.1) και ο Διαβήτης Κύησης (icd10: 0.24, 024.0, 024.1, 024.2, 024.3, 024.4, 024.9).

Ανά 6 μήνες: – Ολική 25 (ΟΗ) Βιταμίνη D, 1,25 Διυδροξυ – Βιταμίνη D3 ορού (1,25 (ΟΗ)2D3), Ομοκυστεΐνη.

Ανά έτος: Προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α (LPa), Αντι-θυρεοσφαιρινικά αντισώματα (Αnti-TG), Αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (Αnti-TPO), Ελεύθερη τριωδιοθυρονίνη (FT3).

Η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των ανωτέρω ορισθεισών χρονικών περιόδων επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε Ιδιώτη Πάροχο», οπότε και θα πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή.

Πηγή: iatronet.gr

Προηγούμενο άρθρο

Αλτσχάιμερ: Το πρώιμο σημάδι που φαίνεται στο περπάτημα – Τι λένε οι επιστήμονες

Επόμενο άρθρο

Τρόφιμα: Ποια να καταναλώνουμε σε κάθε ηλικία για να έχουμε γερά οστά;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar