«Έπεσα πολλές φορές, σηκώθηκα όμως…» εξομολογείται η Μαρία Σφακιανάκη που παλεύει με τον καρκίνο.

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τα λόγια της εκφράζουν τη θέλησή της για ζωή και μέσα στα μάτια της διακρίνεται η δύναμη ψυχής που έδειξε, η δύναμη με την οποία αντιμετώπισε την πιο δύσκολη στιγμή και τον πιο μεγάλο αγώνα που της επιφύλασσε η ζωή: ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Η Μαρία Σφακιανάκη μίλησε στην εκπομπή «Κρήτη σήμερα» της ΚΡΗΤΗ TV με τη Νικολέτα Σφακιανάκη για τη στιγμή που η ίδια ψηλάφισε κάτι ύποπτο στο μαστό, τον καθημερινό αγώνα που ακολούθησε και όλα αυτά που της δίνουν δύναμη για να μπορεί να σταθεί με θάρρος μπροστά στη νόσο και να την «πολεμήσει».

Όπως εξομολογήθηκε: «Γέννησα πολύ μικρή και μου έδειξε τότε ο γιατρός πώς να κάνω τη σωστή ψηλάφηση. Με τα χρόνια τα δάχτυλά μου ήρθαν και έδεσαν με το στήθος μου, με αποτέλεσμα με την πρώτη διαφορά που ένιωσα, να πάω αμέσως (στο γιατρό). Ήταν πολύ πρώιμος ο καρκίνος μου, δεν ήταν προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα να έχω και πολύ καλή αντιμετώπιση».

«Αφέθηκα στους γιατρούς και στο Θεό…»

Μάλιστα η Μαρία Σφακιανάκη δεν θα ξεχάσει ποτέ τα πρώτα συναισθήματα, τη στιγμή που η ζωή σου αλλάζει μέσα σε μια στιγμή περιγράφοντας: «το πρώτο συναίσθημα είναι το άγχος, ο φόβος. Αν θα ζήσω, αν θα πεθάνω, τι θα γίνει, πως θα γίνει. Για κάποιον που δεν είναι μέσα στα πράγματα δεν ξέρει από όλα αυτά σου λέει:“ τώρα τι γίνεται. Ήρθε ουρανοκατέβατο όλα αυτό;” Ύστερα όμως αν κάτσεις να το φιλοσοφήσεις- εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω για άλλες γυναίκες- αφέθηκα στους γιατρούς και στο Θεό… Δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο εγώ, πέρα από το να αντλώ δύναμη από την οικογένειά μου, από το οικείο περιβάλλον μου και να προσπαθώ να μην πέσω…Εντάξει έπεσα πολλές φορές, σηκώθηκα όμως…».

Οι δυσκολίες όμως ξεπεράστηκαν και μπορεί με θάρρος και αισιοδοξία πλέον να χαμογελάει. Όπως περιγράφει: «στην αρχή είχα το φόβο και το άγχος για πολύ λίγο βέβαια γιατί είμαι δυνατός χαρακτήρας αλλά ευτυχώς η αποδοχή ήρθε πολύ γρήγορα και πίστεψα στον εαυτό μου, πίστεψα στους γιατρούς, στην ιατρική γενικότερα και κατάφερα και βγήκα από αυτό με καλά αποτελέσματα».

Στις 13 Οκτωβρίου μάλιστα συμπληρώθηκε ένας χρόνο από τη μέρα που υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση… ένας χρόνος μάχης, δυσκολιών αλλά και αγώνα που ανταμείφθηκε.

«Γυναίκες με καρκίνο μαστού μπορούν να κυοφορήσουν»

Στη διάρκεια της εκπομπή μίλησε για μια σημαντική μέθοδο που εφαρμόζεται πλέον, σκορπώντας ελπίδα σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, ο χειρουργός-ογκολόγος του ΠΑΓΝΗ και υπεύθυνος της μονάδας μαστού Γιάννης Ασκοξυλάκης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Tο μεγαλύτερο μέρος των ασθενών επιστρέφει κανονικά στη ζωή του, μπορούν και να τεκνοποιήσουν μετά από τον καρκίνο του μαστού. Και μάλιστα μια τελευταία ενημέρωση που είχα σε ένα διεθνές συνέδριο είναι ότι οι γυναίκες που έχουν νοσήσει και θέλουν να κυοφορήσουν, μπορούν να το κάνουν. Και με ρώτησαν:“ γιατί οι γυναίκες που έχουν τα γονίδια τα θετικά μπορούν να κυοφορήσουν;” Σας ενημερώνω λοιπόν ότι σήμερα η τελευταία είδηση είναι ότι μπορεί το ωοθηλάκιο το οποίο λαμβάνεται από τη γυναίκα πριν τη θεραπεία, να καθαριστεί και να αφαιρέσουν το γονίδιο. Είναι είδηση πολύ σημαντική. Υπάρχει ήδη ένα κέντρο στην Ελλάδα που το κάνει αυτό. Δεν είναι απλή διαδικασία αλλά υπάρχει πλέον η δυνατότητα να γίνεται αυτό…». 

Στις τελευταίες εξελίξεις αναφέρθηκε και ο πλαστικός χειρουργός Δημήτρης Κασσωτάκης. Μίλησε ακόμα για τα συναισθήματα των γυναικών που έρχονται αντιμέτωπες με την αλήθεια, λέγοντας: «Όταν στο ανακοινώνουν όλοι έχουν μια άρνηση “δεν μπορεί να συμβαίνει σε μένα αυτό, δεν μπορεί. Καλύτερα να το ξαναεξετάσω. Να κάνουμε κάτι ακόμα. Να πάω να πάρω και μια άλλη γνώμη, θα πάω και αλλού θα πάω στο εξωτερικό. Θα πάω στην Αθήνα”… Μετά την άρνηση μας πιάνει ο θυμός».

Ο Οκτώβριος είναι μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού και αυτό αποτέλεσε και αφορμή για τη συζήτηση στο στούντιο.

Επιμέλεια: Φιλία Σαριδάκη

Προηγούμενο άρθρο

Στυλιανός Αντωναράκης: Ο Έλληνας γενετιστής που χαρτογράφησε το σύνδρομο Down.

Επόμενο άρθρο

Οι μελλοντικοί πατέρες πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ έως έξι μήνες πριν από τη σύλληψη του παιδιού

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar