Επινεφριδική εξάντληση: Πώς θα ξεπεράσετε την κόπωση και τα άλλα συμπτώματα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η επινεφριδική εξάντληση ή επινεφριδική κόπωση είναι μια κατάσταση που επηρεάζει σχεδόν το 80% του πληθυσμού (ΗΠΑ).

Χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση παρά τις επαρκείς ώρες ύπνου και δυσκολία του ατόμου ακόμη και να σηκωθεί από το κρεβάτι το πρωί, συχνά κρυολογήματα, υπόταση και ζαλάδες λόγω ορθοστασίας, υποτονικό αίσθημα απόλαυσης, πεσμένη λίμπιντο, αδύναμη μνήμη, οξυθυμία κλπ.

Το άτομο μπορεί επίσης να ταλαιπωρείται από έντονο στρες, προβλήματα θυρεοειδούς και αύξηση βάρους παρά την άσκηση και την δίαιτα.

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κόπωση των επινεφριδίων και τα συμπτώματά της.

Αλλαγή διατροφής: Οι μεγάλες ποσότητες ροφημάτων με καφεΐνη και τροφών με ζάχαρη, που είναι πλούσιες σε φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού και τεχνητά γλυκαντικά, εξαντλούν τα επινεφρίδια και δυσκολεύουν τη λειτουργία τους. Προτιμάτε τα φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια και το ακατέργαστο μέλι. Όταν νιώθετε στρες, το πιθανότερο είναι να θέλετε να φάτε υδατάνθρακες, οι οποίοι επίσης προκαλούν επινεφριδική εξάντληση. Αποφεύγετε τις τροφές με συντηρητικά, το κόκκινο κρέας και τα έλαια πλην του ελαιόλαδου. Προτιμήστε το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τους σπόρους, τα σταυρανθή λαχανικά και τις τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά.

Συμπληρώματα και βότανα: Τα «προσαρμογόνα» είναι βότανα τα οποία βελτιώνουν την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινής ζωής και να προσαρμόζεται με μεγαλύτερη ευκολία σε σωματικές και ψυχικές διαταραχές, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με το άγχος.

Τέτοια είναι τα Ashwagandha (Wiithania Somnifera – Βιθανία), Rhodiola Rosea (Ρόδιος ρίζα), Schisandra και Tulsi (Holy Basil – Ινδικός Βασιλικός), καθώς και η γλυκόριζα. Τα βότανα αυτά είναι ευεργετικά για τη λειτουργία των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς. Η βιταμίνη Β12 είναι πολύ σημαντική για την λειτουργία των επινεφριδίων.

Το μαγνήσιο και η βιταμίνη D είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της δυσλειτουργίας των επινεφριδίων.

Μειώστε τους παράγοντες που προκαλούν στρες: Εντοπίστε τις αιτίες άγχους στην καθημερινότητά σας και προσπαθήστε να τις εξαλείψετε σταδιακά. Είτε έχει να κάνει με τους συναδέλφους σας είτε με τον/τη σύντροφό σας, προσπαθήστε να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος και να το λύσετε. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε καθημερινά οκτώ ώρες και τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Βρείτε επίσης ελεύθερο χρόνο προκειμένου να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν. Τέλος, μην αμελείτε την άσκηση, αλλά αν αισθάνεστε κουρασμένοι, απλά περπατάτε όσο περισσότερο μπορείτε, ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα επινεφρίδιά σας. Μείνετε μακριά από αρνητικές καταστάσεις και αναζητήστε βοήθεια για να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε ψυχολογικό πρόβλημα που προκαλεί καθημερινό άγχος.

ΠΗΓΗ: onmed.gr/, medicaldaily.com

Προηγούμενο άρθρο

Θα κολλήσω γρίπη με μια χειραψία; Οι χειρουργικές μάσκες μάς προστατεύουν; – Τι λένε οι γιατροί

Επόμενο άρθρο

Με έναν καφέ στο «Μ.Α.Ν.Α» συμβάλλουμε ουσιαστικά στην στήριξη παιδιών ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar