Έρχονται δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για όλους από τον νέο χρόνο – Πώς θα προγραμματισθούν

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Δωρεάν εξετάσεις για βασικές ασθένειες στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού προετοιμάζονται από το υπουργείο Υγείας

Τη διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για βασικές παθήσεις, σε όλους τους πολίτες από το νέο χρόνο σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για διαγνωστικές εξετάσεις που αφορούν τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο. Κάτι που άλλωστε είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση.

Πώς θα προγραμματισθούν

Η διενέργεια των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων θα γίνει σε δημόσιες μονάδες υγείας. Οι πολίτες θα ενημερωθούν μέσα από τα ψηφιακά συστήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΗΔΙΚΑ ποιες εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν δωρεάν.

Mri, Magnetic Resonance Imaging, Diagnostics, Hospital

Άλλωστε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει στοχευμένες εξετάσεις σε κάθε πολίτη ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία και τα δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν να γίνονται από τις αρχές του νέους έτους. Οι πολίτες πάντως σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας θα λαμβάνουν ένα sms στο οποίο θα αναφέρεται ποια εξέταση δικαιούνται δωρεάν με βάση την ηλικία.

Θα μπορούν στη συνέχεια μέσα από το ψηφιακό σύστημα της υγείας myhealth να κλείνουν ραντεβού σε κάποια δημόσια δομή που θα είναι διαθέσιμη. Είναι πιθανό πάντως να αξιοποιηθούν και ιδιωτικές μονάδες υγείας που σήμερα συνεργάζονται ούτως ή άλλως με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορέσει το σύνολο του πληθυσμού να εξυπηρετηθεί άμεσα και να βρει διαθέσιμα ραντεβού.

Τα κονδύλια

Για τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις αναμένεται να αξιοποιηθούν και κονδύλια από το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Το σχέδιο για τον τομέα της υγείας που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την κατανομή των κονδυλίων και στον τομέα της πρόληψης. Το πρόγραμμα πρόληψης της δημόσιας υγείας που θα περιλαμβάνει και τις δωρεάν εξετάσεις αγγίζει τα 254 εκατ. ευρώ

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα πρόληψης που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. έχει ως στόχο τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για τη δημόσια υγεία και την άμεση ανακούφιση του νοσοκομειακού συστήματος.

Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πηγή: healthreport.gr

Προηγούμενο άρθρο

Νέα συνεργασία του Ασύλου Ανιάτων με την εταιρεία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ

Επόμενο άρθρο

Μόσιαλος: Οι αβεβαιότητες στην αρχή της πανδημίας και οι παρεμβάσεις στην επόμενη φάση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar