Ερπυστριοφόρα αμαξίδια για εξορμήσεις ΑμεΑ στη φύση

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τα αναπηρικά καροτσάκια παντός εδάφους που οραματίστηκε και εξασφάλισε μια νεαρή γυναίκα η οποία έχασε τα χέρια και τα πόδια της σε ατύχημα επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία να παίρνουν μέρος σε περιπέτειες στην ύπαιθρο.

Καθώς ήταν επί μέρες ξαπλωμένη στο κρεβάτι του νοσοκομείου, πριν από μια δεκαετία, έχοντας χάσει τα χέρια και τα πόδια της από μόλυνση μετά τον ακρωτηριασμό της, η Ειμι Κόπλαντ Μερσιέ φοβόταν ότι τα όνειρά της να εργαστεί στη φύση είχαν δια παντός τελειώσει. Κι όμως… Πριν από λίγες μέρες κατάφερε αυτό που της φαινόταν εντελώς ακατόρθωτο: παρέδωσε έναν στόλο από ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια παντός εδάφους, για χρήση σε πάρκα και άλλες τοποθεσίες, στην πολιτεία της Τζόρτζια.

https://www.instagram.com/p/CeoAWsaA-px/

Τα μοντέλα Action Trackchair μπορούν να σκαρφαλώνουν σε λόφους, να περνούν πάνω από βράχους, ρυάκια, άμμο και πεσμένα δέντρα, και όλα αυτά χάρη στις κινούμενες βάσεις τους, που μοιάζουν με εκείνες των τανκς – είναι δηλαδή ερπυστροφόρα. «Αλλαξαν όλα», είπε η Κόπλαντ Μερσιέ στους Times. «Αισθάνεσαι σαν να είσαι μέρος της φύσης και σε αφήνει να θυμάσαι τι πραγματικά έχει σημασία σε αυτή τη ζωή».

Η 34χρονη γυναίκαι, που ζει στο Ασβιλ της Βόρειας Καρολίνας, έκανε το μεταπτυχιακό της στην οικοθεραπεία –πρακτική που βοηθάει στη σωματική και ψυχική ευεξία μέσω της φύσης– όταν ενεπλάκη σε ένα ατύχημα με zip-line (εναέρια τροχαλία) το 2012, τραυματίζοντας σοβαρά τα άκρα της και χάνοντάς τα λίγο αργότερα από επιπλοκή που της προκάλεσε μια λοίμωξη στις πληγές της. «Ξύπνησα στο νοσοκομείο και όλα μου τα όνειρα να δουλέψω στη φύση ένιωθα ότι είχαν καταστραφεί», είπε.

«Αλλά όσο περισσότερο έμενα σε εκείνο το κρεβάτι του νοσοκομείου, καταβεβλημένη, καταθλιπτική και περιτριγυρισμένη από άλλους εξίσου καταθλιπτικούς ανθρώπους, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσα ότι αυτή ακριβώς ήταν η ομάδα ανθρώπων που θα έπρεπε να βρίσκεται περισσότερο στην ύπαιθρο και να συνδεθεί με τη φύση», είπε.

Το αρχικό σχέδιό της ήταν να φτιάξει ένα πάρκο στη φύση, που θα ήταν προσβάσιμο σε αναπηρικά αμαξίδια. Αφού χρησιμοποίησε και η ίδια αναπηρικό καροτσάκι, συνειδητοποίησε ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θέλουν να πηγαίνουν σε κάποιον ειδικό χώρο για να έχουν επαφή με τη φύση, αλλά να έχουν πρόσβαση στα ίδια πάρκα που έχει όλος ο κόσμος. «Τότε κατάλαβα ότι θα χρειαζόταν η βοήθεια της τεχνολογίας για να γεφυρώσει αυτό το χάσμα μεταξύ φύσης και προσβασιμότητας».

Ο Κόπλαντ Μερσιέ επέστρεψε στις σπουδές της, πήρε μεταπτυχιακό στην κοινωνική εργασία και το 2017 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Aimee Copeland».

Συνεργάστηκε με το Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια για την προμήθεια ενός στόλου από αμαξίδια, τα οποία θα είχαν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν όσοι ΑμεΑ βρίσκονταν στην Πολιτεία. Το ίδρυμα συγκέντρωσε 200.000 δολάρια και τα αγόρασε έναντι 12.500 δολαρίων το ένα.

Το μόνο που πρέπει να κάνουν όσοι πρόκειται να τα χρησιμοποιούν, είναι να προσκομίζουν αποδεικτικά ιατρικά στοιχεία για την αναπηρία τους και να παρακολουθούν ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο.

Το όνειρο της νεαρής γυναίκας είναι να παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια να επεκτείνει το έργο της  διεθνώς. «Θα ήθελα πολύ να το δω αυτό να συμβαίνει σε όλον τον κόσμο», είπε.

Πηγή: Protagon.gr

Προηγούμενο άρθρο

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν τα SMS για τεστ ΠΑΠ, κολονοσκόπηση και έλεγχο για την καρδιά

Επόμενο άρθρο

Το Δώρο” στο Χατζηγιάννειο – Χριστουγεννιάτικη παράσταση ΑμεΑ και Φίλων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar