Γκάγκα: Έως τις 15 Νοεμβρίου τα μονοκλωνικά φάρμακα στη χώρα μας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Μέσα στο επόμενο 15νθήμερο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προανήγγειλε ότι θα έχουμε παραλάβει μονοκλωνικά αντισώματα.

Η επικείμενη παραλαβή μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του ιού Sars-Cov2, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό, δεν μειώνει τη σημασία του εμβολιασμού, ο οποίος παραμένει βασικό όπλο κατά της πανδημίας.

Σε συνέντευξή της στο Πρώτο Θέμα ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες, είπε, θα έχουμε παραλάβει 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τον θεραπευτικό αλγόριθμο θα χορηγούνται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας.

Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη μηχανικού αερισμού και νοσηλείας στη ΜΕΘ. Ωστόσο, η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων – όπως και τα αντιικά χάπια που επίσης αναμένουμε στις αρχές του έτους- δεν καταργούν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων  στην Ελλάδα έχει ανοίξει με υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση προβλέπεται ότι η χορήγηση στην Ελλάδα μη εγκεκριμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων τα οποία προορίζονται για την πρόληψη της βαριάς νόσησης στους μνημονευόμενους covid ασθενείς και για τα οποία έχει εκδοθεί επιστημονική γνώμη της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομαδικού προγράμματος πρώιμης πρόσβασης υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις. Η κάλυψη της δαπάνης βαρύνει το δημόσιο.

Από τη ρύθμιση συνάγεται το συμπέρασμα ότι η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων θα αφορά στα πρώτα στάδια της νόσησης με σκοπό να αποφευχθεί η βαριά νόσηση.

Οι πρώτες 2.000 δόσεις φαρμάκου θα ενταχθούν σε πρωτόκολλα χορήγησης σε Έλληνες ασθενείς, ενώ με βάση τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι φαρμακευτικές εταιρείες με την Κομισιόν, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει επιπλέον 4.000 με 5.000 δόσεις.

Πηγή: cnn.gr

Προηγούμενο άρθρο

Καλέστε γιατρό αν αρχίσετε να νιώθετε έτσι όταν ανάβετε τη θέρμανση στο σπίτι

Επόμενο άρθρο

Ερχονται νέα μέτρα για ανεμβολίαστους – μικτούς χώρους

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar