Ηράκλειο: Έκοψαν το ρεύμα σε γυναίκα ΑμεΑ για χρέη τρίτων – Τι απαντά η ΔΕΗ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Στο σκοτάδι εδώ κι ένα μήνα βρίσκεται γυναίκα ΑμεΑ στην Θέρισο – Ο πρώην μισθωτής τής κληροδότησε χρέη προς τη ΔΕΗ ύψους 7.500 ευρώ – Τι απαντά η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού

Δίχως να ευθύνεται, μια ανυπεράσπιστη και ανήμπορη γυναίκα ΑμεΑ βρέθηκε να προσπαθεί να ζήσει στην κατοικία της, χωρις σύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΗ. Η Ειρήνη Κοκοσολάκη, που ζει μόνη της στη Θέρισο Ηρακλείου, δεν έχει ρεύμα για πάνω από ένα μήνα. Η αιτία; Σωρευμένες οφειλές ύψους 7.500 ευρώ προς την ΔΕΗ από τον πρώην μισθωτή της.

Λόγω των κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, διατρέχει κίνδυνο καθημερινά για την ίδια της τη ζωή. Στην τρυφερή ηλικία των 10 ετών, είχε την ατυχία να χτυπηθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο, που τη «σημάδεψε» για πάντα ψυχή τε και σώματι. Το τροχαίο την άφησε με σοβαρά κινητικά προβλήματα, επηρεάζοντας τη μυϊκή και νευρική της λειτουργία. Όμως, δεν της στέρησε την καλοσύνη και την ευγένεια, κάτι που αντιλαμβάνεται αμέσως κάποιος μόλις τη γνωρίσει. Η «ΝΚ» βρέθηκε στο σπίτι της κυρίας Ειρήνης στην Θεσρισό, η οποία αν και δεν χωρίς θέρμανση «ζέστανε» την καρδιά μας με ένα χαμόγελο, ενώ δε σταμάτησε να λέει «σας ευχαριστώ πολύ».

Η 60χρονη κ. Κοκοσολάκη δε λαμβάνει καν σύνταξη ΑμεΑ, για γραφειοκρατικούς λόγους, όπως είπε. Αντ’ αυτού, η Πολιτεία της παραχώρησε μία άδεια περιπτέρου. Μεταξύ 2010-2016, ο τότε ένοικος του περιπτέρου δεν αποπλήρωνε τις οφειλές ρεύματος και αυτές επέστρεψαν στην κ. Ειρήνη. Οι οφειλές άγγιζαν τις 10.000 ευρώ.

Ο αδερφός της ίδιας αποφάσισε το 2017 να ξεχρεώσει τα χρέη, δίνοντας 3.000 χιλιάδες στη ΔΕΗ, αποδεχόμενος έτσι νομικά τα χρέη ως δικά του. Κατόπιν, ο ίδιος απεβίωσε και η κ. Ειρήνη έμεινε μόνη με το βάρος το χρεών.

Εδώ κι ένα μήνα η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ρεύματος στο σπίτι της, προσφέροντάς της μια ρύθμιση για καταβολή 603 ευρώ μηνιαίως. Αυτήείναι η απάντηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στο πρόβλημα της 60χρονης γυναίκας, η οποία είναι αδύνατο να καταβάλλεται, καθώς τα μοναδικά έσοδά της είναι 220 ευρώ από τον υφιστάμενο ένοικο του περιπτέρου και μία μικρή σύνταξη ύψους 300 ευρώ που λαμβάνει από τον πατέρα της.

Η κυρία Ειρήνη, καθώς έχει δυσκολία στην ομιλία, μαζί με τις πολλές ευχαριστίες της, ανέφερε επίσης σπαστά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης: «Τόσα χρόνια έκανα υπομονή και τώρα αυτό κάνω». Αναφερόμενη στον φακό – που αποτελεί τη μόνη πηγή φωτός τα βράδια – είπε: «Τι να κάνει ο φακός, δε φέγγει καθόλου». Μέσα σ’ όλα, μία τεράστια ρωγμή στο ταβάνι της κουζίνας της αποτελεί κίνδυνο-θάνατο ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με έναν ακόμη δυνατό σεισμό θα καταρρεύσει.

«Κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή»

«Ακόμα και οι ύαινες, όταν χτυπήσει μία εξ αυτών, τη βάζουν στη μέση και στέκονται τριγύρω της, προστατεύοντάς την από άλλα ζώα, μέχρι να γίνει καλά», ανέφερε ο ΝΛ, γείτονας της κυρίας Ειρήνης και πρόσθεσε: «Η Ειρήνη είναι η απολυτή έκφραση του “θύματος”. Είναι θύμα αποφάσεων άλλων και συγκυριών της ζωής, που την έχουν φέρει σε αυτό το σημείο. Η υγεία της είναι επιβαρυμένη, είναι μόνη της και μέσα σ’ όλα, χωρίς ρεύμα. Είναι ένας άνθρωπος με μειωμένη κινητικότητα, με πολλά προβλήματα υγείας και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή – πέρα απ’ όλα τα άλλα – να πέσει να χτυπήσει, γιατί δεν έχει φως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν έχει ψυγείο, δεν έχει τα βασικά για τη διαβίωσή της, δηλαδή, για να συντηρήσει αγαθά και να ζήσει. Διατηρείται, συντηρείται μόνο και μόνο στηριζόμενη στην καλοσύνη κάποιων γειτόνων, που της προσφέρουν τα στοιχειώδη. Οι μέρες είναι δύσκολες και θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες στη συνέχεια, με την αλλαγή του καιρού. Φανταστείτε ένα άδειο σπίτι, χωρίς ρεύμα, χωρίς τα βασικά είδη διατροφής. Πολλά βράδια την ακούω που κλαίει, αφότου διεκόπη το ρεύμα. Έχει πέσει πολλές φορές από τότε τη νύχτα. Η διακοπή ρεύματος σε έναν τέτοιο άνθρωπο σημαίνει ταυτόχρονα και απειλή για την ίδια της τη ζωή. Γυρνάμε έναν ανήμπορο άνθρωπο στον προηγούμενο αιώνα. Δεν μπορεί η ΔΕΗ, ενώ διαφημίζει τόσο τα ανθρώπινο πρόσωπό της, να ξεσπά σε έναν άνθρωπο ανήμπορο με τόσο μένος».

Στο πλευρό της Ειρήνης η γειτονιά – Ρύθμιση 600 ευρώ τον μήνα της πρότεινε η ΔΕΗ

Στη “Νέα Κρήτη” μίλησε άλλος ένας γείτονας, ο ΜΦ, σύζυγος της κυρίας που βοηθάει την κυρία Ειρήνη στην καθημερινότητά της: «Ένα μήνα τώρα δεν έχει ρεύμα η Ειρήνη. Το σπίτι της δεν έχει οφειλές στη ΔΕΗ, αλλά το περίπτερο που έκανε ο πρώην ένοικος. Επισκεφτήκαμε τη ΔΕΗ. Μας είπαν ότι δε θα κάνουν τη σύνδεση, λέγοντας ότι μπορεί να κάνει ρύθμιση με 603 ευρώ μηνιαίως. Μα, πού να τα βρει και πώς θα ζήσει; Ξαναπήγαμε και είπαν: «Καλά, τι έρχεστε εδώ και κάνετε; Αφού το ρεύμα δεν το συνδέουμε». Κατά τη διάρκεια της νύχτας πέφτει γιατί δε βλέπει, ενώ πάει στην τουαλέτα και ερχόμαστε και τη σηκώνουμε. Θα έχει πέσει τουλάχιστον 10 φορές από τότε. Τρώει και συντηρείται από γείτονες. Όταν άρχιζε το κρύο, ζεσταινόταν από μία σόμπα. Τώρα τι θα κάνει; Ψάξαμε αυτόν που έκανε το χρέος στο περίπτερο και μας είπε απλώς ότι δεν το έκανε αυτός».

Σε μία γυναίκα, λοιπόν, μόνη, χωρίς άμεσους συγγενείς, ανήμπορη, ΑμεΑ από τα 10 της χρόνια, που ζει στοιχειωδώς στα όρια της ένδειας, με ανθρώπινη βοήθεια μερικών γειτόνων και 500 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, διακόπηκε το ρεύμα.

(Όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο της «ΝΚ.»: 2810.398.100)

Πηγή: neakriti.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Πότε θα έρθει το χάπι της Merck στην Ελλάδα

Επόμενο άρθρο

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει σε ΕΟΠΥΥ και φάρμακα – Το νομοσχέδιο Πλεύρη στο υπουργικό συμβούλιο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar