ΙΣΑ: 16 προτάσεις για τη Δημόσια Υγεία

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Δεκαέξι προτάσεις που αφορούν τη Δημόσια Υγεία παρέδωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Διαρκής Ομάδα Εργασίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και των Συλλόγων Ασθενών.

Ειδικότερα, οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι οι εξής:

 1. Αύξηση του προϋπολογισμού για τη Δημόσια Υγεία στο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ.
 2. Στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες.
 3. Η ανάπτυξη, η βελτίωση της στελέχωσης και της οργάνωσης, ο εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας και της τεχνολογίας των δημόσιων δομών ΠΦΥ και ιδιαίτερα σε μακρινές και απομονωμένες γεωγραφικά περιοχές, με θέσπιση ειδικού προγραμματισμού και κινήτρων προσέλκυσης επιστημόνων υγείας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αυτές.
 4. Προτείνεται η αύξηση ευρύτερα των πόρων που διατίθενται για την ΠΦΥ με διακριτούς κωδικούς χρηματοδότησης, τόσο σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας, στους προϋπολογισμούς των Υγειονομικών Περιφερειών και των περιφερειών της χώρας (μέσω άντλησης πόρων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα), όσο και για τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΟΠΥΥ της ΠΦΥ στον ιδιωτικό τομέα, για τη διενέργεια ιδιαίτερα εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Στόχος είναι να επενδυθούν οι σχετικοί πόροι με την προοπτική να συσχετίζονται με το αποτέλεσμα και το όφελος που θα συνδέεται με τη βελτίωση των δεικτών της υγείας του πληθυσμού.
 5. Χρηματοδότηση νέων θεραπειών και εξετάσεων από νέο κωδικό ξεχωριστό των υπαρχόντων, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται ο υπάρχων προϋπολογισμός.
 6. Ολοκλήρωση ηλεκτρονικού φακέλου υγείας ασθενούς με ειδικότερη έμφαση στην προστασία των ευαίσθητων δεδομένων.
 7. Θεσμοθετημένη εκπροσώπηση των συλλόγων ασθενών στην λήψη αποφάσεων για την Δημόσια Υγεία.
 8. Παράλληλη χορήγηση φαρμάκων από φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και φαρμακεία νοσοκομείων με παράλληλη αύξηση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία ή ξεχωριστός κωδικός προς ασθενείς.
 9. Ψυχική στήριξη-ψυχολογική υποστήριξη σε ομάδες ασθενών.
 10. Κάρτα αναπηρίας, χωρίς δημοσιοποίηση πάθησης ή χωρίς ποσοστό αναπηρίας.
 11. Στελέχωση των ΚΕΠΑ με όλες τις ειδικότητες ιατρών και ανάλογα με την πάθηση του ασθενή που εξετάζεται να υπάρχει αντίστοιχη ειδικότητα ιατρού.
 12. Δημιουργία δημόσιων δομών κέντρων αποκατάστασης και φιλοξενίας ασθενών.
 13. Ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού πρέπει να υπάρχει ως δικαίωμα και όχι υποχρέωση του ασθενή με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον ειδικό ιατρό χωρίς υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping).
 14. Συνύπαρξη και παράλληλη λειτουργία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα με επαρκή χρηματοδότηση για εξασφάλιση και ομαλή λειτουργία τους.
 15. Εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έχουν ήδη εκπονηθεί και αναρτηθεί στο υπουργείο Υγείας και ολοκλήρωση όσων απομένουν με παράλληλη ψηφιοποίησή τους από την ΗΔΙΚΑ.
 16. Η κατάργηση της συμμετοχής στις εξετάσεις σε ειδικές κατηγορίες ασθενών είναι προς τον σωστό δρόμο, αυτό όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού και ξεχωριστή χρηματοδότηση, για να μην αυξηθεί υπέρμετρα το clawback των εργαστηρίων, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα σημαίνει σημαντική επιβάρυνση των εργαστηρίων που αυτά στην ουσία επωμίζονται την κοινωνική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Η συμμετοχή των ασθενών στις εξετάσεις θα πρέπει να γίνεται βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας άκουσε τις απόψεις όλων των εκπροσώπων των Συλλόγων Ασθενών παρέλαβε το υπόμνημα και διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις θα ληφθούν υπόψη στη χάραξη της πολιτικής του υπουργείου. «Ο ΙΣΑ έχει ενώσει τη φωνή του με τους ασθενείς, διεκδικώντας καλύτερη δημόσια υγεία, τόσο για τον πολίτη όσο και για τον λειτουργό της υγείας. Ευελπιστούμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα λάβει σοβαρά υπόψη τις σημαντικές προτάσεις που καταθέσαμε, καθώς αποτελούν το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας του ΙΣΑ με τους Συλλόγους των ασθενών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Πηγή: dailypharmanews.gr

Προηγούμενο άρθρο

Νέα έρευνα δείχνει πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ιός HIV στα οροθετικά νεογέννητα μωρά

Επόμενο άρθρο

Σεισμός στην Αλβανία: Drones κινηματογραφούν το μέγεθος της καταστροφής

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar