ΙΣΑ: Να εμβολιαστούν άμεσα οι πολίτες για τη γρίπη – Προσοχή και στις λοιμώξεις αναπνευστικού

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Την ανάγκη να επικοινωνούν οι πολίτες, με το θεράποντα ιατρό τους, για την έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων και τον εμβολιασμό τους, τόνισε η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ, που συνεδρίασε με αφορμή, την κορύφωση του επιδημικού κύματος της γρίπης, του κορωνοϊού, του RSV και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, τόνισαν ότι θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, ειδικά από τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό, για την έγκαιρη χορήγηση των ενδεδειγμένων αντιικών φαρμάκων, για την Covid-19 και τη γρίπη, η χορήγηση των οποίων, πρέπει να γίνει μέσα, στα πρώτα 24ωρα, από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μάλιστα, διευκρινίστηκε ότι τα αντιικά φάρμακα, για την Covid-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, καθώς συμβάλλουν όχι μόνο στην αποφυγή των άμεσων επιπλοκών αλλά και του long covid.

Παράλληλα, εκφράστηκε η ανησυχία, για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τονίστηκε η ανάγκη εμβολιασμού, από το θεράποντα ιατρό, για τον SARS-Cov-2, τον ιό της γρίπης και τον πνευμονιόκκοκο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης, ο εμβολιασμός για τον Sars-Cov-2, προστατεύει όχι μόνο από τις άμεσες επιπλοκές αλλά και από το post covid και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου.

Αναφορικά με τη γρίπη υπενθυμίζεται ότι τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν με το ενισχυμένο εμβόλιο που κυκλοφόρησε φέτος και χορηγείται με συνταγή ιατρού.

Ενώ για τον RSV επισημάνθηκε η ανάγκη να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας, για τα οποία δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

Επίσης τονίστηκε ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, τα οποία δεν έχουν αποτελεσματικότητα στις ιώσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. κ. Γιώργος Σαρόγλου Ομότιμος καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, Κυριακή Κανελλακοπούλου Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Χαρίλαος Κουτής ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Χρυσούλα Νικολάου  Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας, Άρτεμις Τσίτσικα Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Χρήστος Τζιβανίδης  καθηγητής ΕΜΠ, Ανδρέας Πάγκαλης ειδικός Παθολόγος, Πάνος Ευσταθίου  Ορθοπεδικός.

Επίσης συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ κ.κ. Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Γ. Κεχρής Ταμίας, Λίλιαν Μαρκάκη.

Πηγή: cnn.gr

Προηγούμενο άρθρο

Προκηρύξεις 2024: Πότε θα βγει ο διαγωνισμός μονίμων για ΑμεΑ – 2.500 θέσεις

Επόμενο άρθρο

Βαγγέλης Γερολυμάτος: «Βασικός μας στόχος η πρόσβαση των ΑμεΑ!»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar