Κ. Χατζηδάκης: Δέκα δράσεις στήριξης των ΑμεΑ – Σε εφαρμογή εντός του 2022 η Κάρτα Αναπηρίας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τις δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την στήριξη των ΑμεΑ υπενθυμίζει ο Κωστής Χατζηδάκης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, «ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία δεν είναι μόνο η σημερινή, αλλά κάθε μέρα του χρόνου».

«Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιχειρούμε να στηρίζουμε τους αναπήρους συνανθρώπους μας στην πράξη. Γι’ αυτό, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε 10 δράσεις που αφορούν στα Άτομα με Αναπηρία» αναφέρει, παραθέτοντας αναλυτικά τις πρωτοβουλίες του υπουργείο:

1. «Θεσμοθετήσαμε τον προσωπικό βοηθό, ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, για 1.000 άτομα με αναπηρία (και τους αντίστοιχους βοηθούς τους) σε πρώτη φάση και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

2. Θέτουμε σε εφαρμογή, εντός του 2022, την Κάρτα Αναπηρίας, που θα κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα των πολιτών με αναπηρία.

3. Καταργήσαμε οριστικά την υποχρέωση των ανάπηρων συνανθρώπων μας με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις να περνούν ξανά και ξανά επιτροπές για την πιστοποίηση της συγκεκριμένης αναπηρίας τους.

4. Προχωράμε τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ της οδού Πειραιώς σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με θέρμανση, κλιματισμό και χώρους στάθμευσης, αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση στην πράξη. Παράλληλα, δρομολογούμε και την αναβάθμιση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη.

5. Δημιουργούμε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για παιδιά με αναπηρία και εφήβους, στο πλαίσιο προώθησης της αποϊδρυματοποίησης.

6. Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρία και για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές 0-6 ετών.

7. Ενισχύουμε τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας για τα παιδιά στις δομές παιδικής προστασίας.

8. Προχωρούμε στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών για τα άτομα με οπτική αναπηρία, με βάση σχετικό πόρισμα της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο.

9. Διασφαλίσαμε χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για την προσβασιμότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία σε 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας και 17 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

10. Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για την πρόσληψη στον δημόσιο τομέα περίπου 2.000 ανέργων ειδικών κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρία και οι συγγενείς τους».

«Όσα κι αν κάνουμε για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία δεν θα είναι αρκετά. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μειώσουμε τις ανισότητες και την ταλαιπωρία τους από τις δημόσιες υπηρεσίες και να είναι ευκολότερη η καθημερινότητά τους» προσθέτει ο υπουργός Εργασίας και καταλήγει: «Δεν μένουμε όμως στις διακηρύξεις καλών προθέσεων, τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με έργα».

Πηγή: naftemporiki.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μπουρλά – Pfizer: Εμβολιασμός μία φορά το χρόνο, και για πολλά χρόνια ακόμη

Επόμενο άρθρο

Τρίτη δόση: Moderna και Pfizer τα πιο αποτελεσματικά -Νέα μελέτη για όλους τους συνδυασμούς εμβολίων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar