Κ. Μητσοτάκης – Οι αλλαγές για την βελτίωση της ζωής των ΑμεΑ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η αντίληψη ότι η κοινωνική ευαισθησία είναι προνόμιο συγκεκριμένης πολιτικής απόχρωσης, αποτελεί ένα στερεότυπο το οποίο δεν εδράζεται σε καμία ρεαλιστική αντίληψη. Και αυτό γιατί στην πράξη είναι εμφανής η κοινωνική ευαισθησία των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό αποδεικνύεται τόσο με την ποσότητα των μέτρων που ελήφθησαν για την στήριξή των ανθρώπων με αναπηρία, όσο και με την ποιότητα αυτών.

Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για τη μεγάλη κοινωνική αγκαλιά που ανοίξαμε και τις στοχευμένες πολιτικές που αφορούν στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με αναπηρία. Και αυτό δεν είναι απλά μία γνώμη. Αποδεικνύεται περίτρανα από τα μέτρα τα οποία παραθέτω παρακάτω:

  • Θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
  • Αυξήθηκαν κατά 8% δέκα αναπηρικά επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και τρία επιδόματα του e-ΕΦΚΑ αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε πράξη κάθε χρόνο.
  • Σε πλήρη λειτουργία τέθηκαν τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας -Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας», ενώ γενικεύτηκε για όλες τις κατηγορίες η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας.
  • Ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ με επιδότηση του μισθού και των εισφορών τους.
  • Ιδρύεται Σχολή Ψηφιακής Κατάρτισης ατόμων με προβλήματα αυτισμού.
  • Θεσμοθετήθηκε η εφαρμογή του «Προσωπικού Βοηθού» στο σπίτι για 1.000 άτομα με αναπηρία, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Άτομα με μη αναστρέψιμες παθήσεις θα λαμβάνουν τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές χωρίς υποχρέωση επανεξέτασης.
  • Προσλαμβάνονται στο δημόσιο τομέα άτομα ειδικών κατηγοριών, μεταξύ των οποίων ΑμεΑ και οι συγγενείς τους.
  • Νομοθετήθηκαν τα ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και η Κάρτα Αναπηρίας, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας των ατόμων με αναπηρία.
  • Εκπονήθηκαν εννέα Προγράμματα Οικονομικής Ενίσχυσης για περίπου 180.000 δικαιούχους ΑμεΑ.
  • Έγιναν δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠΑμεΑ περισσότερα παιδιά από ποτέ. Σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, 32% περισσότερα παιδιά.
  • Υλοποιείται το ετήσιο κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ΑμεΑ από 10 έως 50 ετών, με το αναλογούν συνοδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό.
  • Μετασχηματίστηκαν οι  Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας για  ΑμεΑ σε «Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας» ανά Περιφέρεια που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής και ανοικτής φροντίδας σε άτομα με αναπηρίες (παιδιά και ενήλικες), χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους.
  • Διευκολύνεται στην πράξη η πρόσβαση των ΑμεΑ σε Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία. Ενδεικτική η περίπτωση της Ακρόπολης! Επίσης, πλέον οι συμπολίτες μας με αναπηρία, με ένα απλό σκανάρισμα της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας τους, έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, χωρίς να απαιτείται έκδοση εισιτηρίου. Εως το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί έργα πρόσβασης ΑΜΕΑ σε 21 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από τη δυνατότητα να επισκέπτεται τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Αναμορφώθηκε το θεσμικό πλαίσιο εκπαίδευσης και εξέτασης για τη χορήγηση άδειας οδήγησης σε άτομα με αναπηρία με τον ν.4850/2021 «Οδηγώντας με ασφάλεια».
  • Η ισότιμη πρόσβαση στη θάλασσα αποτελεί αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο υποστηρίζεται έμπρακτα με την υλοποίηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ, πάνω από 250 παραλίες της χώρας έγιναν προσβάσιμες σε όλους και έπεται και συνέχεια.

Επιπρόσθετα, και προς επίρρωση της ουσιαστικής σημασίας που δίνεται στη συνέχιση του οδικού χάρτη που αλλάζει τον τρόπο, με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας παραδόθηκε σε γραφή Braille, στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία από τον Γραμματέα Προγράμματος και τον Γραμματέα Ατόμων με Αναπηρία της Νέας Δημοκρατίας.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν την προτεραιοποίηση της κοινωνικής αλληλεγγύης από την πολιτεία σε καιρούς δύσκολους και απαιτητικούς. Ταυτόχρονα αποτελούν και την καλύτερη αποστομωτική έμπρακτη απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης περί «διεύρυνσης των ανισοτήτων».

Η κοινωνική αλληλεγγύη και οι πολιτικές για τους ευάλωτους συμπολίτες είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας. Όχι αντικείμενο μικροκομματικού ανταγωνισμού! Ούτως ή άλλως, αυτό που μετρά είναι το γεγονός ότι τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους είναι για εμάς ο προορισμός των πολιτικών μας.

Οι άνθρωποι με αναπηρία συγκρίνουν και κρίνουν.

Πηγή: liberal.gr

Προηγούμενο άρθρο

ΥΓΕΙΑ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

6 απλοί τρόποι για να τονώσεις την ψυχολογία σου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar