«Καμπανάκι» από τον Ιατρικό Σύλλογο: Μην παίρνετε Ozempic για απώλεια βάρους

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Ο ΠΙΣ κάνει έκκληση προς τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους με ψευδή διάγνωση διαβήτη, και ζητά από τους φαρμακοποιούς να μην χορηγούν λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού

Με αφορμή τη δημοσιότητά για τη χρήση του Ozempic από ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι η σεμαγλουτίδη (σ.σ Ozempicείναι φάρμακο, που προορίζεται για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

«Στην χώρα μας χορηγείται σε διαγνωσμένους διαβητικούς ασθενείς μόνο με ηλεκτρονική συνταγή» υπογραμμίζει ο ΠΙΣ, τονίζοντας ότι υπάρχει σκεύασμα «της ιδίας οικογενείας, η λιραγλουτίδη (saxenta)», που βοηθά όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. Το saxenta «περιέχει ποσότητα δραστικής ουσίας  κατάλληλης για αυτόν τον σκοπό (και μεγαλύτερη από την απαιτούμενη για την ρύθμιση του διαβήτη). Το φάρμακο αυτό δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν συνταγογραφείται ηλεκτρονικά».

«Ο ΠΙΣ κάνει έκκληση προς τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν  σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους με ψευδή διάγνωση διαβήτη, και ζητά από τους φαρμακοποιούς να μην χορηγούν λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού».

Υπογραμμίζει πως για την προμήθειά του, «και παρά την απαράδεκτη καθημερινή πρακτική της απευθείας αγοράς από το φαρμακείο», οι ασθενείς θα πρέπει να το προμηθεύονται μετά από ιατρική συμβουλή και χειρόγραφη συνταγή. «Γιατί όπως κάθε φάρμακο, χορηγείται σύμφωνα με τις ενδείξεις του. Το φάρμακο βέβαια είναι ασφαλές με ήπιες παρενέργειες κυρίως από το γαστρεντερικό οι οποίες συμβάλουν στη μειωμένη λήψη τροφής».

«Με βάση τα ανωτέρω επιστημονικά στοιχεία:

  1. Οι ιατροί οφείλουν να μην συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδώς την διάγνωση του διαβήτη.
  2. Οι φαρμακοποιοί οφείλουν να μη χορηγούν την λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού, εφαρμόζοντας όσα διδάσκονται σε όλες τις φαρμακευτικές σχολές του πλανήτη ανά τους αιώνες.
  3. Η Πολιτεία οφείλει να εντάξει την παχυσαρκία στις νόσους που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά ακόμα και φάρμακα που δεν αποζημιώνονται. Οφείλει ανέκαθεν βεβαίως να υποβάλει το αυτονόητο για ευρωπαϊκή χώρα, της χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή κατά τις επιταγές της επιστήμης.
  4. Οι πολίτες που επιθυμούν να χάσουν βάρος χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου δεν είναι εφικτή εύκολα με «θαυματουργά» φάρμακα και μεθόδους. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια διαρκείας και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής. Εφόσον στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η λήψη φαρμάκων, χρειάζεται να λαμβάνουν ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση για να είναι αυτή ασφαλής και αποτελεσματική.

«Τέλος για όσους εμπιστεύονται τις διαδικτυακές πληροφορίες, σας ενημερώνουμε ότι ο Dr Google δεν εφημερεύει ποτέ» καταλήγει η ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου. 

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

Washington Post: Πώς η Ελλάδα έχει γίνει «πρωταθλήτρια» στην πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες

Επόμενο άρθρο

Τρεις διατροφικές συνήθειες που επιβραδύνουν τη γήρανση μετά τα 50

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar