Καλύτερη ζωή χωρίς ασθένειες το αποτέλεσμα του εμβολιασμού

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Πρόληψη και απομάκρυνση της ασθένειας φέρνουν τα εμβόλια – Επίπτωση στους καρκίνους μελλοντικά από την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς των εφήβων, λόγω της πανδημίας

Tεράστια και αδιαμφισβήτητη είναι η συμβολή των εμβολίων στη δημόσια υγεία. Χάρη στον εμβολιασμό έχουν εκριζωθεί σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, όπως η ευλογιά, έχουν εξαλειφθεί άλλες, όπως η πολιομυελίτιδα και η διφθερίτιδα, ενώ πολλές άλλες ασθένειες ακόμα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Τα παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμού με τα εμβόλια ρουτίνας, όπως διφθερίτιδας, κοκκύτη, τετάνου, πολιομυελίτιδας, ιλαράς, αιμοφίλου τύπου Β, πνευμονιοκόκκου, αλλά και άλλα όπως γρίπης και μηνιγγιτιδοκόκκου, έχουν μειώσει σημαντικά την παιδική νοσηρότητα και θνησιμότητα, αρκεί να ανατρέξει κανείς στα στοιχεία περασμένων δεκαετιών ή και να ρωτήσει τους ηλικιωμένους συγγενείς του. Όσον αφορά τους ενηλίκους, σημαντική στη μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητά τους με τον εμβολιασμό τους κατά του  πνευμονιοκόκκου και της γρίπης.

Τα παραπάνω επισημαίνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολόγος στη νοσηλευτική σχολή του ΕΚΠΑ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και διαχειριστής εκτεταμένου προγράμματος εμβολιασμών εκ μέρους της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ιωάννα Παυλοπούλου με αφορμή τη φετινή εβδομάδα εμβολιασμού.

Η κ. Παυλοπούλου παρατηρεί ότι χαμηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη στους εφήβους, διότι στις ηλικίες αυτές μειώνονται οι τακτικές επισκέψεις και η επαφή με τον παιδίατρο. «Θα ήταν ορθότερο να πούμε ότι υπάρχει αμέλεια και όχι άρνηση», σημειώνει, «διότι οι έφηβοι εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετέχουν με προθυμία σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη και την υγεία τους, όταν έχουν την κατάλληλη προσέγγιση. Η δημιουργία εμβολιαστικής κουλτούρας και η εξοικείωση με την έννοια της δημόσιας υγείας μέσα από τα σχολεία, η συνεχιζόμενη ενημέρωση και εκπαίδευση από την πολιτεία και τους θεσμούς με διαφάνεια και η δημιουργία εθνικού μητρώου καταγραφής εμβολιασμών μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση της συμμόρφωσης».

Συμβολή στη δημόσια υγεία

Εξηγώντας, επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού, όχι μόνο προστατεύει τους ίδιους τους εμβολιασμένους, αλλά μπορεί ακόμη να προσφέρει έμμεση προστασία και σε ένα μέρος της κοινότητας που είναι ανεμβολίαστο ή δεν έχει επαρκή ανοσία, είτε λόγω άρνησης, είτε λόγω ηλικίας ή ανοσοκαταστολής.

Το ποσοστό αυτό διαφέρει ανάλογα με τη μεταδοτικότητα του παθογόνου, ιού ή μικροβίου, και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που διαθέτουμε. Για παράδειγμα, για την ιλαρά, όπου έχουμε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού πρέπει να είναι 95%, προκειμένου να επιτευχθεί προστασία της κοινότητας, ακριβώς διότι ο ιός αυτός είναι πάρα πολύ μεταδοτικός, δηλαδή ένα άτομο μπορεί να μολύνει άλλα δέκα οκτώ.

Είναι κατανοητό λοιπόν γιατί η «συλλογική ανοσία» με το εμβόλιο του κορωνοϊού παραμένει άπιαστος στόχος και η ατομική μας ευθύνη πρέπει την περίοδο αυτή να είναι αυξημένη, όταν δημιουργούνται διαρκώς νέες παραλλαγές με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ανοσοδιαφυγή.

Η πανδημία

Η ανακήρυξη της πανδημίας είχε δραματική επίπτωση στους εμβολιασμούς ρουτίνας παγκοσμίως. Έτσι, παρά το γεγονός ότι, από πολύ νωρίς, ο ΠΟΥ τόνισε τη σημασία της απρόσκοπτης συνέχισης των βασικών εμβολιασμών στα βρέφη, οι περισσότερες χώρες ανέφεραν πλήρη διακοπή, καθυστέρηση ή διαταραχή στα προγράμματα εμβολιασμού τους. Το αποτέλεσμα ήταν κατά το πρώτο 8μηνο του 2020 οι εμβολιασμοί να μειωθούν κατά 50-80% με το μεγαλύτερο μέρος της καθυστέρησης των εμβολιασμών να αφοροά τους εφήβους. Έτσι η παγκόσμια ανοσοποίηση του πληθυσμού για το σύνολο των ασθενειών που διαθέτουμε εμβόλιο, να μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ανασφάλεια και ο φόβος, η αρχική έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού για  υγειονομικούς και κοινό, η ανάγκη αναδιάταξης και αναπροσαρμογής των χώρων και του ωραρίου στα εμβολιαστικά κέντρα και ιατρεία, προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ασφάλειας και οι περιορισμοί στην κινητικότητα που επιβλήθηκαν στις περισσότερες χώρες, είναι μερικές από τις αιτίες που συνέβαλλαν αρνητικά στη συμμόρφωση των γονέων.

Καθώς όμως η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στους εμβολιασμούς των εφήβων, στη χώρα μας, το χρονικό διάστημα Απριλίου- Μαΐου 2020, η εμβολιαστική κάλυψη με το εμβόλιο για τον HPV ήταν κατά 70% χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2019 και κατά 15% μεταξύ Ιανουαρίου-Απριλίου 2021.

Πρόληψη καρκίνου

Η καθυστέρηση αυτή, παρότι μοιάζει να έχει αποκατασταθεί, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες αφού αφορά ένα εμβόλιο που προλαμβάνει τον καρκίνο.

Από παγκόσμια στοιχεία, η αποκατάσταση των εμβολιασμών στις μικρότερες ηλικίες κάτω των 2 ετών ήταν ταχύτερη χάρη στις ενεργείς εκστρατείες εκ μέρους επίσημων φορέων, αλλά και της προσέγγισης εκ μέρους των παιδιάτρων και των οικογενειακών γιατρών.

Παρότι στην παρούσα φάση με την συνέχιση της πανδημίας φαινομενικά δίνεται έμφαση στους εμβολιασμούς κατά της COVID, εντούτοις, η κ. Παυλοπούλου επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν εμβόλια προτεραιότητας, και ότι όλοι θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και τη συμβουλή του γιατρού μας με όλα τα εμβόλια που συστήνονται για την χρονική περίοδο, την ηλικία μας ή και τυχόν υποκείμενη πάθησή μας.

Όσο για την πρόσφατη αλλαγή του προγράμματος εμβολιασμού που επέκτεινε το εμβόλιο του HPV και στα αγόρια, η κ. Παυλοπούλου σημείωσε πως «Μια από τις σημαντικές προσθήκες που έγιναν στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων στη χώρα μας ήταν η προσθήκη του εμβολίου HPVκαι στα αγόρια. Έτσι, το εμβόλιο αυτό συστήνεται πλέον ανεξαρτήτως φύλου σε 2 δόσεις, στις ηλικίες 9 έως 14 ετών, με προτιμητέα ηλικία εμβολιασμού τα 10 έτη και δυνατότητα αναπλήρωσης με 3 δόσεις μεταξύ 15 και 18 ετών. Η δυνατότητα της αναπλήρωσης θα έχει διάρκεια δύο έτη.

Όπως γνωρίζουμε, o HPV είναι το αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων «καλοηθέστερων» καταστάσεων, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα και η θηλωμάτωση του αναπνευστικού, αλλά συμμετέχει και σε άλλους καρκίνους, όπως του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους, αλλά και του στοματοφάρυγγα, οι τελευταίοι έχουν αυξηθεί σημαντικά τελευταία και είναι συχνότεροι στους άνδρες. Η νέα σύσταση αναμένεται ότι θα συμβάλλει στον περιορισμό όλων των παραπάνω παθήσεων, αλλά και θα αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη στις μικρότερες ηλικίες, και κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που είναι μεγαλύτερη πριν από την έκθεση στον ιό».

Πηγή: in.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ι. Οικονόμου: Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ – Συνεχίζουμε τις δράσεις με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα

Επόμενο άρθρο

Mytilineos: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στον 2ο κύκλο του «Mellonabilities» για ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar