Καθημερινά προβλήματα προσβασιμότητας ΑμεΑ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τα άτομα με αναπηρία καθημερινά αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας σε υποδομές, Δημόσιες υπηρεσίες, αγαθά κ.α.

Στους δρόμους και κυρίως στα πεζοδρόμια  εμποδίζεται η μετακίνηση αναπηρικών αμαξιδίων, ενώ ο οδηγός όδευσης τυφλών καθίσταται πολλές φορές απροσπέλαστος.

Οι ράμπες για ΑμεΑ άλλοτε δεν υπάρχουν, άλλοτε καταλαμβάνονται από αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες, άλλοτε καθίστανται επικίνδυνες και άλλοτε δεν ανακατασκευάζονται όταν έχουν υποστεί κάποια ζημιά.

Στις δημόσιες υπηρεσίες η προσβασιμότητα είτε είναι ανύπαρκτη είτε μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τα άτομα ΑμεΑ (απότομη κλήση σε ράμπες, κακοτράχαλες ράμπες, μη λειτουργικές ράμπες κ.α).

Οι θέσεις πάρκινγκ για τετραπληγικά και παραπληγικά άτομα εκτός από ελάχιστες που έχουν σωστή υποδομή, οι υπόλοιπες είναι ακατάλληλες, επικίνδυνες και δύσβατες.

Το κράτος δεν αρκεί να κατοχυρώνει τα  δικαιώματα των ΑμεΑ αλλά και να μεριμνά ώστε η απόλαυσή τους να καθίσταται δυνατή, μέσω της θεμελίωσης μιας ουδετερότητας του χωροταξικού τοπίου αποκλείοντας πιθανές διακρίσεις λόγω αναπηρίας. Οτιδήποτε έξω από την σφαίρα επιρροής ενός ατόμου πρέπει να μην το εμποδίζει να αναπτύσσει την προσωπικότητά του.

Επιτακτική η ανάγκη, η διαφύλαξη της ασφάλειας και της αυτονομίας αυτών των ατόμων.

Πηγή: pelop.gr

Προηγούμενο άρθρο

Αλτσχάιμερ: Πώς πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα; (μελέτη)

Επόμενο άρθρο

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στα χειρουργεία με το νέο νομοσχέδιο – Πώς ορίζεται η «λίστα προτεραιότητας»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar