ΚΔΑΠ ΑμεΑ “ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ”: “Στόχος μας να βελτιώνεται σταδιακά η ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας με αναπηρία”

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

“Στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις» στοχεύουμε στην κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περιβάλλον και σίγουρα όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας στην επίτευξη του στόχου αυτού”.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η διευθύντρια της δομής Ασπασία Χαρλέπα σε μία προσπάθεια να γνωρίσει το εύρου κοινό τις δραστηριότητες του κέντρου.

1. Γιατί η ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ επέλεξε να δημιουργήσει δομή ΚΔΑΠ ΑμεΑ στην Μεσσηνία  και τι προσφέρει αυτή η πρωτοβουλία σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία παιδιών; 

Τα άτομα με αναπηρία χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και φροντίδας και είναι αναγκαίο να υπάρχουν δομές που θα μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους και να τους δίνουν την δυνατότητα να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους αναπτύσσοντας τις δεξιότητές και τις ικανότητές τους. Στόχος μας είναι μέσα από τις υποδομές  και την στελέχωση της δομής, να βελτιώνεται σταδιακά η ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας με αναπηρία και να οδηγούνται σταδιακά στην πληρέστερη κοινωνική τους ένταξη, ώστε να  νιώσουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειες τους. 

2.  Τι κατηγορίες παιδιών αφορά η δομή; 

Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Διάπλασις υποδέχεται και απασχολεί με οργανωμένες δραστηριότητες  δημιουργικής απασχόλησης παιδιά, εφήβους και ενήλικα άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία ή πολλαπλή αναπηρία ή αυτισμό, στα οποία η αναπηρία τους έχει πιστοποιηθεί από ΚΕ.Π.Α. 

3.  Γιατί επιλέχθηκε η Θουρία; Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των παιδιών; 

Η τοποθεσία του Διάπλασις ΚΔΑΠ ΑμεΑ  στο ΔΔ της Θουρίας, επιλέχθηκε για να εξυπηρετηθούν εκτός από τους ωφελούμενους του Δήμου Καλαμάτας  και οι άνθρωποι με αναπηρία του Δήμου Μεσσήνης και των όμορων τοπικών διαμερισμάτων.  Σε ότι αφορά τη μεταφορά του  από και προς το ΚΔΑΠ ΑμεΑ το χρηματοδοτικό πλαίσιο καλύπτει και την μεταφορά των ωφελούμενων που πραγματοποιείται με μεταφορικά μέσα της ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ. 

4. Ειδικότερα, ποιες δραστηριότητες περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Διάπλασις  περιλαμβάνει δημιουργικές δραστηριότητες βιωματικής μάθησης με στόχο την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των ανθρώπων  με αναπηρία, προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες αυτόνομης διαβίωσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, δράσεις ειδικής αγωγής, κοινωνικοποίησης συμπεριλαμβανομένων  κινητικών παιχνιδιών, χορού, γυμναστικής, δραστηριότητες για την ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, παιχνίδια (ομαδικά, παραδοσιακά, επιτραπέζια, δεξιοτήτων), μουσικοκινητικής αγωγής, δραστηριότητες προσομοίωσης αυτόνομης διαβίωσης, εικαστικά (χειροτεχνίες, κατασκευές, κλπ) αλλά και εκπαιδευτική κουζίνα.

5. Υπάρχει κρατική χρηματοδότηση ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα; 

Ναι, υπάρχει κρατική χρηματοδότηση  των ωφελούμενων και των οικογενειών τους στο πλαίσιο υλοποίησης  της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής 2022 – 2023» . Η εφαρμογή ενεργοποιείται σήμερα και θα διαρκέσει  έως και 28/7/2022 και μάλιστα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν παρέχονται άλλες ημερομηνίες πέραν αυτών και όσοι γονείς δεν καταθέσουν αίτηση το χρονικό αυτό διάστημα, χάνουν το δικαίωμα της χρηματοδότησης για τη σχολική χρονιά 2022-2023. 

6. Ποιες οι εντυπώσεις σας μετά από έναν χρόνο λειτουργίας; Οι στόχοι σας υλοποιήθηκαν;

Οι εντυπώσεις μας μετά από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας χαρακτηρίζονται από συναισθηματική πληρότητα. Φυσικά χρειάστηκε επιμονή και υπομονή για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της φιλοξενίας αλλά η ατέρμονη προσπάθειά μας αυτή για το καλύτερο,  στηρίχτηκε στα συναισθήματα των παιδιών και των οικογενειών τους. Το χαμόγελό τους μετά το τέλος κάθε βάρδιας καθώς και η καθημερινή τους προσμονή να συμμετάσχουν στα προγράμματά της δομής, αποτέλεσαν την μεγαλύτερη επιβράβευση  και μας έδιναν δύναμη για να συνεχίσουμε άοκνα την προσπάθειά μας.

7. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε σε όποιον διαβάζει την συνέντευξή σας;

Στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις» στοχεύουμε στην  κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία και στη  διασφάλιση των  δικαιωμάτων τους στο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό   περιβάλλον και σίγουρα όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας στην επίτευξη του στόχου αυτού. Τέλος, καλούμε όλους του γονείς και τις οικογένειες συνανθρώπων μας με αναπηρία, να έρθουν να μας γνωρίσουν, να επωφεληθούν των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης της ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ για την νέα σχολική χρονιά και φυσικά να σταθούμε αρωγοί την προσπάθεια τους για να λάβουν την δωρεάν χρηματοδότηση για την φοίτηση των ανήλικων ή και ενήλικων παιδιών με αναπηρία.

Περισσότερες πληροφορίες,  για την διαδικασία των εγγραφών και της χρηματοδότησης παρέχονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας:  https://diaplasis.com.gr/enarksi-eggrafon-kdap-gia-to-sxoliko-etos-2022-2023

Πηγή: eleftheriaonline.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Αλτσχάιμερ: Επιβεβαιώθηκε η γενετική σύνδεση με τις διαταραχές του εντέρου

Επόμενο άρθρο

ΑμεΑ: Οι 125 θέσεις εργασίας σε Δήμους και Περιφέρειες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar