Κινητοποίηση για ελεύθερη διέλευση ΑμεΑ από τα διόδια

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η Αττική Οδός αρνήθηκε την ελεύθερη διέλευση των διοδίων της σε δικαστική συμπαραστάτρια ενός κοριτσιού ΑμεΑ από τη Μεσσηνία κατά την επιστροφή τους από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Η καταγγέλλουσα απευθύνθηκε μάλιστα στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) που την παρέπεμψαν στην κινητοποίηση που προετοιμάζουν για τις 6 Φεβρουαρίου έξω από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αν δεν λυθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους το ζήτημα των διοδίων για τα άτομα με αναπηρία.

Στην Αττική Οδό, όπως και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, δεν αποδέχονται την ελεύθερη διέλευση των κατόχων μπλε κάρτας ΑμεΑ, αν και τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται σε αρκετούς αυτοκινητόδρομους να έχουν δωρεάν διέλευση. Δεν παύουν πάντως να ταλαιπωρούνται διότι για κάθε παραχώρηση θα πρέπει να δείχνουν διαφορετική άδεια -ενώ ισχύουν διαφορετικά χαρτιά και προϋποθέσεις ώστε να δεχτεί η κάθε εταιρεία την χρήση της κάρτας των ΑμεΑ για ελεύθερη διέλευση.

Η ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΡΤΑ CAR WALLET

Το υπουργείο Μεταφορών έχει δεσμευτεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος για τις κάρτες διέλευσης των ατόμων με αναπηρία. Μάλιστα, η ενιαία κάρτα (Car Wallet) για τη διέλευση των ατόμων με αναπηρία από όλους τους αυτοκινητόδρομους με διόδια πήρε ΦΕΚ και έγινε νόμος του κράτους πέρυσι το Μάρτιο, ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοσή της. Στην προειδοποιητική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Αχιλλέα Καραμανλή για την κινητοποίηση της 6ης Φεβρουαρίου, η ΕΣΑμεΑ υπενθυμίζει ότι “με το άρθρο 17, η εν λόγω ρύθμιση εξειδικεύτηκε ώστε το όχημα να έχει απαλλαγή ακόμη και αν ο δικαιούχος δεν επιβαίνει σε αυτό, σε περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται προς εξυπηρέτηση αυτού”.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Στην επιστολή της ΕΣΑμεΑ τονίζεται ακόμη πως “από τον Μάρτιο του 2022 που ψηφίστηκε η εν λόγω ρύθμιση, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών και εκπροσώπους της ΕΣΑμεΑ σχετικά με την διαδικασία έκδοσης κάρτας για τη διέλευση ατόμων με αναπηρία από τα διόδια και συμφωνήθηκε το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης, αλλά οκτώ μήνες μετά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη του εν λόγω ζητήματος”. Καλύτερης αντιμετώπισης, σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, δεν έτυχε ούτε επιστολή που έστειλε στις 12 αυτού του μήνα στο γραφείο του υφυπουργού Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη για το ίδιο ζήτημα.
Έτσι, η ΕΣΑμεΑ ζητά άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Αχιλλέα Καραμανλή, ώστε να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης και εφαρμογής της απόφασης για την ενιαία κάρτα ελεύθερης διέλευσης των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητοδρόμων. Σε αντίθετη περίπτωση, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου τα άτομα με αναπηρία θα προβούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Προηγούμενο άρθρο

Γρίπη, COVID-19 και κοινό κρυολόγημα: Κι όμως δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα! Δείτε τις διαφορές

Επόμενο άρθρο

«Τουρισμός για Όλους»: Σήμερα η κλήρωση για 125.000 νέους δικαιούχους

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar